هممیهن: اعظم قدیری، خواهر منصوره قدیری، خبرنگار ایرنا که به دست همسرش به قتل رسید، در نشست اخیر درباره لایحه «پیشگیری از آسیبدیدگی زنان»، از سکوت جامعه و بیتفاوتی همسایگان نسبت به خشونتهای خانگی انتقاد کرد. این نشست در حالی برگزار شد که لایحه امنیت زنان، که از ۱۳ سال پیش در دست بررسی است، هنوز به تصویب نهایی نرسیده و تغییرات زیادی را پشت سر گذاشته است. در حالی که هر چهار روز یک زن در ایران قربانی خشونتهای خانگی میشود، فعالان حقوق زنان خواستار تصویب فوری این لایحه با حفظ روح اصلی آن هستند.
قدیری میگوید اینکه خشونت به آسیبپذیری تقلیل پیدا کرده است، مردم را به این نتیحه میرساند که حتماً باید یک نفر کسی را بکشد تا به پلیس خبر دهند: «یکی از گلههای من به همسایه روبهروی خواهرم این بود که وقتی از صبح میشنیده خواهرم زیر کتک به شوهرش میگفته نزن، نزن، چرا به پلیس زنگ نزده؟ چرا درِ آن خانه را نزده تا شاید آن مرد به خودش بیاید و دست از زدن بردارد؟ متاسفانه شاهدیم که همبستگی اجتماعی بین مردم بسیار کم شده است. حتماً که نباید زنی بمیرد تا ما به خودمان بیاییم.»
طیبه سیاوشی نماینده پیشین مجلس: زنان در جوامع مختلف در سطح خاورمیانه و حتی در کشورهای پیشرفته شاهد خشونتاند؛ به همین دلیل ۲۵ نوامبر برای اطلاعرسانی و آگاهیرسانی درباره این موضوع در نظر گرفته شده است. خشونت علیه زنان اشکال مختلفی دارد؛ روانی، جسمی، جنسی و... در ایران هم همسران، عاملان اصلی خشونتها معرفی میشوند؛ در ایران و در برخی فرهنگها زنان بهدلیل قدرت مردانه و نقش سنتیای که همسر دارد و از آن طرف بهدلیل اینکه اغلب زنان همچنان وابستگیهای اقتصادی دارند، یا بهدلیل فرزند داشتن، حفظ آبرو و نبود قوانین حمایتی، در برابر این خشونتها سکوت میکنند. البته این مسئله صرفاً محدود به ایران نمیشود.
براساس آمارهای رسمی و غیررسمی، در ایران هر چهار روز، یک زن و در جهان در هر ساعت، پنج زن یا دختر توسط مردان نزدیک خانواده به قتل میرسند. این قتلها در ایران شامل قتلهای ناموسی هم میشود، اما در کشور ما بهصورت حداقلی هم این موضوع حلوفصل نشده است.