ابراهیم رستم گورانی چهارشنبه شب در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار کرد: قبرستان ها، محوطه های باستانی، سدها، چاه ها، برکه ها (آب انبارها)، بندها و گاو چاه های قدیمی و شاخص مهمترین سازه های تاریخی این جزیره هستند که مورد مطالعه باستان شناسی، مردم شناسی و کتیبه شناسی قرار گرفته اند.
وی ادامه داد: تاکنون ۱۶۰ اثر تاریخی در این جزیره شناسایی شده اند که از این تعداد ۵۰ اثر برابر ۳۰ درصد در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم توضیح داد: در این میان گور پشته های دوران اشکانی و ساسانی که ویژگی های بارزتری برای ثبت در فهرست آثار ملی داشتند، در مرحل نخست انجام این بررسی های میدانی بازبینی و مستندنگاری شده اند.
رستم گورانی اضافه کرد: در این میان کتیبه ها و سنگ قبرهای دوره اسلامی نیز در گام دوم تحقیقات بازخوانی شدند و با مشاهده، ثبت و مستندسازی آیه های قرآنی و اشعار مختلف نمونه های گوناگونی از آنها، در پرونده اصلی ارجاع به سازمان میراث فرهنگی ثبت و درج شده است.
وی با اشاره به پروندههای آثار تاریخی در جریان برای ثبت در فهرست آثار ملی گفت: در حال حاضر پرونده ۲۵ اثر تاریخی در این جزیره آماده ثبت در مرحله نهایی فهرست آثار ملی است و ۷۸ اثر دیگر نیز در مرحله تهیه پرونده برای ثبت در این فهرست قرار دارند.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم با بیان اینکه برنامه مستندنگاری تطبیقی قبرستان های تاریخی روستاهای زینبی، دشت توریان، گربدان، تم سنیتی و تولا نیز با همکاری دهیاری ها و جامعه محلی این روستاها در حال انجام است، افزود: سازمان منطقه آزاد عزم جدی برای ثبت اثرهای شاخص قشم دارد و پرونده قبرستان های تاریخی به عنوان جلوه ای بارز از میراث فرهنگی، تاریخی و مذهبی مردم جزیره به صورت دائم بررسی، پیگیری و از سوی یگان حفاظت از میراث این سازمان محافظت می شود.
وی اظهار کرد: در همین راستا این مدیریت با جدیت به دنبال راه اندازی و توسعه موزه های میراثی از جمله موزه های تخصصی سنگ قبر، سفال، شیشه و چوب در راستای حفاظت و حراست از میراث تاریخی ملموس و ناملموس ساحل نشینان این جزیره است.
رستم گورانی در پاسخ به این سوال که آیا ماجرای قاچاق و انتقال سنگ قبرهای تاریخی گورستانهای قدیمی قشم به موزه یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس که امروز چهارشنبه(هفتم آذرماه) در فضای مجازی و برخی رسانهها بازتاب پیدا کرده و حرف و حدیثهایی را به دنبال داشته است واقعیت دارد یا خیر، گفت: طبق بازدیدهای انجام شده توسط یگان حفاظت میراث سازمان منطقه آزاد قشم از این قبرستان ها هیچ گزارشی از انتقال سنگ قبرهای مربوط به سدههای متاخر دورانهای تاریخی پس از اسلام از این محل ها ثبت، گزارش و دریافت نشده است.
وی با اشاره به اینکه مردم جامعه محلی قشم حافظان اصلی آثار تاریخی و باستانی در نگین خلیج فارس هستند، اظهار کرد: مردم این جزیره، این آثار را به عنوان نمادی از تاریخ، فرهنگ و تمدن بزرگ ترین جزیره ایرانی خلیج فارس می دانند و از داشتن چنین آثاری در محل سکونت شان، برخود می بالند.
به گزارش ایرنا، "میراثفرهنگی ملموس" شامل آثار و بناهای تاریخی و باستانی، تولیدات هنرهای سنتی، چشماندازهای طبیعی و بخشی از داراییهای فرهنگی است که یا در قالب یک محوطه باستانی و یا بهعنوان اموال فرهنگی در موزه حفظ و نگهداری میشود.
"میراثفرهنگی ناملموس" بهمعنی رفتارها، شیوههای ارائه، نمودها، دانشها، مهارتها و وسایل، اشیا، مصنوعات دستی و فضاهای فرهنگی منطبق با آنها است که جوامع، گروهها و در برخی موارد افراد، آنها را به عنوان بخشی از میراثفرهنگی خود میشناسند.
قشم به عنوان بزرگ ترین جزیره ایرانی خلیج فارس با برخورداری از جاذبه های گوناگون، تاریخی، طبیعی، تجاری و گردشگری در جنوب استان هرمزگان واقع است.
این جزیره در دوره های مختلف تاریخی نقش محوری در کرانه شمالی و جنوبی خلیج فارس داشته و با آداب و آیین های ویژه خود فرهنگ این خطه را شکل داده است که بر این اساس ثبت و پاسداری از میراث فرهنگی این جزیره اهمیتی دو چندان دارد.