شناسهٔ خبر: 69977859 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

خبرخوان - ۳

تبر خوش‌نشینی بر تنه درختان «هیرکانی» | روزانه ۲۷۰ هکتار از جنگل‌های ایران نابود می‌شود

دستگیری ۶۰متخلف صید و شکار در مازندران، برف و سرما در نوار شمالی و غربی کشور، از دست رفتن روزانه ۲۷۰هکتار جنگل در ایران و افزایش قاچاق هوبره در خراسان جنوبی از مهم‌ترین رویدادهای «خبرخوان» محیط‌زیست امروز است.

صاحب‌خبر -

همشهری آنلاین: ماموران یگان حفاظت محیط‌زیست مازندران ۶۰متخلف صیدوشکار را تنها در یک هفته دستگیر کردند. آنطور که مسئولان یگان حفاظت مازندران می‌گویند، از این متخلفان ۵۸‌سلاح شکاری و چندین لاشه پرندگان بومی و مهاجر و یک رأس مرال تاکسیدرمی‌شده کشف شده است. شکار غیر مجاز پرندگان در استان‌های شمالی در حالی است که پاییز، فصل مهاجرت پرندگان، احتمال شیوع گسترده بیماری مشترک میان انسان و طیور به شدت افزایش می یابد و احتمال سرایت این بیماری به شکارچی و خانواده آن‌ها نیز وجود دارد. این موضوع حتی می تواند سلامت جامعه را بر هم بزند. به همین خاطر است که معمولا شکار پرندگان در برخی استان‌های مقصد پرندگان مهاجر ممنوع شده است.

افزایش شکار «هوبره» در دشت پطرگان

قاچاق هوبره در سال‌های اخیر به‌شدت در خراسان جنوبی افزایش یافته است؛ به‌طوری که از این استان به‌عنوان مهم‌ترین منطقه قاچاق هوبره در کشور یاد می‌شود. در شهرستان‌های مرزی استان، به ویژه در شهرستان زیرکوه افراد بومی و محلی اقدام به زنده گیری هوبره می‌کنند تا از طریق فروش این پرنده کمیاب و در حال انقراض به مقصد عمدتا کشورهای عربی، پول به جیب بزنند. بخشی از دلالان هوبره، داخلی و بخشی هم خارج از کشور هستند. با توجه به اینکه کشورهای عرب حوزه خلیج فارس مقصد قاچاق هوبره است، این پرنده به صورت زنجیروار از سطح کشور به سمت جنوب و از این طریق به کشورهای عربی قاچاق می‌شود. دشت پطرگان در شهرستان زیرکوه، یکی از مهم‌ترین زیستگاه‌های این پرنده در حال انقراض است.

ورود سردچال قطبی به ایران | مردم این مناطق آماده برف و بوران شدید باشند

خوش‌نشینی به بهای نابودی جنگل

روزانه ۲۷۰هکتار جنگل در ایران از بین می‌رود. تخریب جنگل‌ در ایران، عوامل مختلفی دارد اما مهم‌ترین آن، تغییر کاربری اراضی با هدف ویلاسازی و خوش‌نشینی است. چرای بی رویه دام و حضور بیش از ۲.۵ میلیون دام در جنگل‌ هیرکانی و رویشگاه جنگلی زاگرس، آتش‌سوزی، تغییرات آب و هوایی و بهره‌برداری بی‌رویه از درختان جنگلی هم دیگر عوامل نابودی جنگل‌های کشور هستند. طبق بررسی‌ها، تغییر کاربری جنگل و مرتع و تبدیل به اراضی کشاورزی طی سال های ۱۳۸۳ تا۱۳۹۹ ۳.۵ میلیون هکتار بوده است.

سفر غیرضروری ممنوع!

ورود سیستم کم‌فشار به کشور ۲۶استان را تحت‌تأثیر قرار داده است. سازمان هواشناسی از وقوع سیلاب، برف و بوران شدید و سرمای هوا در شمال، شمال غرب و غرب کشور خبرداد و هشدار نارنجی صادر کرد. پرهیز از سفرهای غیرضروری، به‌ویژه در گردنه‌های برف‌گیر تا ۱۱آذر به مردم توصیه می‌شود.