جوان آنلاین: محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست خبری که به مناسبت ۱۰ آذر روز مجلس که با حضور ۲۴۵ خبرنگار، عکاس و تصویربردار از مجموعه ۱۰۰ رسانه داخلی و خارجی برگزار شد، اظهار کرد: ایام فاطمیه را به همه محبین اهل بیت (ع) تسلیت میگویم. به یکایک برادران و خواهران گرامی خودم عرض خیر مقدم دارم که دعوت ما را پذیرفتند و حضور پیدا کردند. از همه اصحاب رسانه تشکر میکنم که انصافاً افکار عمومی را نمایندگی میکنند و خواستههای مردم را پیگیری میکنند.
وی افزود: رسانهها با پیشنهادهای سازنده خودشان به مسئولین کشور در سطوح مختلف کمک میکنند. یکی از نقدهایی که به من وارد میشد این بود که چرا در دوره قبل کنفرانس خبری برگزار نکردم. در روز خبرنگار قول دادم که در این دوره خدمت در مجلس حداقل در سال دو نوبت و در مقاطع مورد نیاز نیز نشست خبری برگزار کنم.
رئیس مجلس عنوان کرد: خوشحالم که شاهد آتش بس در لبنان هستیم و از این آتش بس استقبال میکنیم. از اینکه مردم عزیز لبنان از زیر ظلم و بمبارانهای جنایتکارانه رژیم صهیونیستی، امشب را در آرامش به سر میبرند، خداوند را شاکر هستیم و بابت اینکه رزمندگان حزب الله با عزت و افتخار و شجاعت درایت مقاومت کردند و جنگیدند و هرگز اجازه ندادند یک وجب از خاکشان در بمبارانهای دشمن در تصرف آنها درآید، خداوند را شاکر هستیم.
بر اساس این گزارش در ادامه نشست خبری، خبرنگاران با حضور در جایگاه، سوالات خود را مطرح کردند.
خبرنگار ایسنا: میخواستم در خصوص بحث مسکن به عنوان موضوع مهم و دغدغه مردم بپرسم؛ مجلس یازدهم دو قانون در خصوص مسکن تصویب کرد. ادعایی مطرح شده است که به اندازه ۳۰ برابر مساحت تهران زمین انتخاب شده است. شما چنین ادعایی را تأیید میکنید؟ مجلس چه اقدامی میتواند کند که رؤیای خانهدار شدن مردم حداقل کوتاهتر شود؟
قالیباف در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا گفت: این موضوع در سالروز تأسیس بنیاد مسکن مطرح شده بود و نه در صحن مجلس، موضوع مربوط به یک ماه قبل است که من صحبتی داشتم. مسئله مسکن در معیشت مردم بسیار مهم و اساسی است.
وی افزود: از همه میخواهم که موضوع مسکن را رها نکنند، ما به اندازه تورم عملاً نمیتوانیم جبران حقوق را داشته باشیم و معمولاً ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش حقوق داریم. امروز هزینه مسکن در خانواده به گونهای است که حداقل بین ۵۰ تا ۷۰ درصد و حتی تا ۷۵ درصد درآمد خانوادهها، مسکن اختصاص مییابد و سایر مشکلات فرهنگی و اجتماعی و سختیهایی که به آنها تحمیل میشود، بماند که میگویند دو بار اسباب کشی جهاز را منهدم میکند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در همین رابطه گفت: اگر مشکل مسکن خانوادهها حل شود، مشکلات معیشتی آنها را حل کردهایم. به علاوه اینکه در بحث رفاه و منزلت نیز به همین صورت است. من معتقدم برای یک موضوع دو نکته را باید مورد توجه قرار دهیم، وقتی مسئلهای وجود دارد ما مسئولین باید آن مسئله را به رسمیت بشناسیم. یعنی آن را کنار نگذاریم و اجازه دهیم منتقدان و صاحب نظران نظر دهند، با خرد جمعی آن را دنبال کنیم.
قالیباف تصریح کرد: معتقدم باید مشکل مسکن را به رسمیت بشناسیم. اگر یک نفر در طول عمر یک سوم از حقوق خود را در هر ماه ذخیره کند و در دهکهای ۱ تا ۵ قرار بگیرد، در طول ۷۰ سال قادر نخواهد بود یک خانه زیر ۱۰۰ متر برای خود فراهم کند.
وی ادامه داد: در مجلس به عنوان قانونگذار موضوعات اقتصادی را در اولویت قرار دادیم و از همین جهت مسکن در اولویت قرار گرفت، اول باید تولید مسکن را دنبال میکردیم. در مرحله بعدی باید جلوی احتکار مسکن را میگرفتیم. بساز بفروشها و بانکها و همه سازمانها و نهادهای عمومی دولتی و غیردولتی و هر نهادی که توان ساخت مسکن را داشت، در نظر گرفتیم. هم اکنون در تهران یک میلیون مسکن احتکار شده است.
رئیس مجلس همچنین به بین موجر و مستأجر و کنترل نرخ اجاره بهای مسکن پرداخت و گفت: امروز در هر دو عرصه مسکن و اجاره آن قوانین تصویب و ابلاغ شده است. در فصل پنجم از ماده ۵۰ تا ماده ۵۵ قانون دقیقاً در برنامه هفتم سیستم نظام تأمین و مسکن روستایی همینطور بافت فرسوده و همه مسیرهایی که باید انجام شود مورد توجه قرار گرفته است، همینطور در قانون جهش تولید شیوههای تولید مسکن را در نظر گرفتهایم.
قالیباف روشهای اجرایی در تولید مسکن را درست ندانست و گفت: وقتی میگوئیم باید مسکن تولید کنیم باید مشخص باشد که چه کسی باید آن را تولید کند، دولت نباید مسئول ساخت و تولید مسکن باشد طبیعتاً مردم خودشان میتوانند مسکن بسازند. شرکتها و بنگاهها نیز میتوانند مسکن بسازند، ساز و کار این امر مشخص است. طبق قانون دولت مکلف است زمین را برای تولید مسکن تأمین کند.
وی در همین رابطه بیان کرد: هم اکنون زمین ۵۰ تا ۷۰ درصد قیمت تمام شده مسکن را به خود اختصاص میدهد. دولت باید زمین را در اختیار مردم بگذارد. و یک جایی زمین را مجانی در اختیار مردم بگذارد، این حق مردم است و زمین از انفال است. طبقات پایین جامعه که قدرت خرید زمین را ندارند باید از دولت زمین دریافت کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با طرح این موضوع که ۱۵ درصد از کل جغرافیا و سرزمین قابل سکونت است ادامه داد: الان کمتر از یک میلیون هکتار تحت پوشش مسکونی داریم، سازمان ملی زمین و مسکن بیش از زمینهایی که در آنها ساختمان احداث شده است و در اختیار دارد همین مقدار زمین در تملک دارد که ساخته نشدهاند و اینها یا در حریم هستند و یا در داخل محدوده قرار دارند. حدود ۳۰۰ هزار هکتار از این اراضی که حدود دو دهم درصد مطابق برنامه هفتم توسعه است پیش بینی کرده و دولت را مکلف کردهایم که این زمینها را در اختیار نیازمندان مسکن قرار دهد.
قالیباف ادامه داد: دولت باید برای اعطای زمین و ساخت مسکن برای مردم تسهیلگری کند. باید دولت بتواند نظام وام مسکن را پشتیبانی کند، زمینها را در اختیار بگذارد و اجازه دهد مردم خودشان بسازند. موضوع مهمی داریم که کجا جمعیت را مستقر کنیم. در یک رصد سرزمینمان قریب ۲۱ درصد جمعیت را در دشت تهران متمرکز کردهایم.
وی ادامه داد: حالا که مسکن مهر و قانون جهش تولید مسکن را دنبال میکنیم همه اینها در ۱۰۰ کیلومتری تهران و یا اطراف دیگر کلان شهرهای کشور هستند. ما باید در توزیع بخشهای فضایی مسکن توجه کنیم. دولت باید خود را مکلف بداند که زمین به کسی که نیاز مسکن دارد و پول ندارد، اختصاص دهد. در تهران هم اکنون در هر هکتار ۱۵۰ نفر جمعیت داریم و در توکیو این جمعیت نیم این میزان است و همینطور در نیویورک این میزان کمتر است و ما در این طرحها برای هر هکتار ۶۰ نفر را پیش بینی کردهایم.
رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: چرا کار مسکن را پیچیده میکنیم کسی که زمین دارد میتواند با کسی که پول دارد مشارکت کند و خانه بسازند. قریب ۱۷ سال از طرح مسکن مهر میگذرد و باید ببینیم که چند میلیون مسکن ساختهایم و تا جایی که من اطلاع دارم این میزان حدود ۲ میلیون بوده و ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار مسکن هنوز واگذار نشدهاند.
قالیباف به حساب ۱۰۰ حضرت امام خمینی رحمت الله علیه اشاره کرد و گفت: هدف امام در همان حساب به موضوع مسکن اشاره کرده بود. و ترکیب آن اینطور بود که به صورت یک شورای مردمی در محله اتفاق بیفتد، معتقدم باید برای حل مشکلات معیشت اولویت را باید به مسکن اختصاص دهیم. مردم صاحب مسکن شوند دیگر حتی همین یارانهای که دریافت میکنند را نمیخواهند. باید این روش را دنبال کنیم و دولت هم روشهای خود را تغییر دهد. لازم است قدرت بخش خصوصی را نیز پای کار بیاوریم.
خبرنگار فلسطین الیوم: سوال من در خصوص توافق آتش بسی است که امروز در لبنان حاصل شد؛ این توافق را چطور ارزیابی میکنید؟ همچنین در خصوص اظهاراتی که نخستوزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه اکنون تمرکز این رژیم بر ایران و موضوع برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران است، ارزیابی شما از این موضوع چیست؟
قالیباف در پاسخ به سوال خبرنگار فلسطینی مبنی بر تهدید رژیم صهیونیستی علیه ایران پس از توافق آتش بس گفت: ما از توافق آتش بس استقبال میکنیم و این آرامش در لبنان برقرار شده و امیدواریم همین آرامش در غزه هم برقرار شود.
وی افزود: اینکه نتانیاهوی جنایتکار میگوید متمرکز بر ایران است، حرف گزافی است. وقتی جنگ لبنان شروع شد و شهید نصرالله به شهادت رسید و جنایت پیجرها رخ داد، احساسشان این بود که حزب الله دیگر تضعیف شده است.
قالیباف ادامه داد: در سفری که به بیروت رفتم، در میان دود و آتشی که بود، در مردم داغدار بیروت صبر، درایت و خلاقیت دیدم و حزب الله را زنده دیدم. در اجلاس آی پی یو در ژنو هم گفتم حزب الله زندهتر از همیشه است. نتانیاهو با هفت لشکر در جنوب لبنان آمد تا آنجا را تصرف کند ولی هرگز نتوانست. پس رجزخوانی نکند چون شکست خورده است.
رئیس مجلسی شورای اسلامی بیان کرد: تا دیشب تلآویو را میزدند و این قدرت اسلام است و ما هم حتماً وعده صادق ۳ را پیش رو داریم این تصمیم ماست و البته زمانش هم جزو عملیاتی است که در وقت و زمان خود رخ خواهد داد.
خبرنگار صدا و سیما: با توجه به اینکه در آستانه بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴ هستیم و بحث معیشت و رفاه برای مردم مهم است و همچنین با توجه به رشد ۸ درصدی که در قانون برنامه هفتم آمده است، اقدامات مجلس در این زمینه چگونه است؟
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسشی خبرنگار صدا و سیما که از موضوع رفاه و معیشت و تأمین ارز کالاهای اساسی مطابق بودجه همچنین رشد ۸ درصدی پرسید، گفت: رفاه و معیشت مردم همینطور رشد اقتصادی موضوع مهمی است. دیشب تا ساعت ۱۲ جلسه کمیسیون تلفیق بود و ممکن است در صحن مجلس و یا با ایرادات شورای نگهبان تغییراتی در لایحه بودجه اتفاق بیفتد و این هنوز به قانون تبدیل نشده است. افزایش حقوق برای ما بسیار مهم بود و همه تلاشمان را کردیم تا به اندازه تورم برای مردم عزیزمان موضوع را پوشش دهیم.
قالیباف برای اینکه هزینههای جاری در لایحه دولت تا حدودی افزایش داشته است ادامه داد: من این اشکال را در صحن مطرح کردم و از دوستان قول گرفتم که این موضوع را با هم اصلاح کنیم. رئیس جمهور هم باور داشت که باید اولویت توجه به افزایش حقوق کارگران و کارمندان و بازنشستگان باشد.
وی همچنین بیان کرد: در کمیسیون تلفیق پیش بینی کردیم که افزایش حقوق بین ۲۰ تا ۳۰ درصد اتفاق بیفتد. و پیش بینی کامل برای ۸ درصد هزینههای دولت در قانون جوانی جمعیت را داشتهایم به این معنا که افرادی که حداقل ۲۰ یا ۳۰ درصد حقوقشان افزایش مییابد، اگر مشغول قانون جوانی جمعیت میشوند حقوقشان بیش از این ۲۰ یا ۳۰ درصد افزایش یابد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: با این سیاستهایی که در مورد حقوق پیشبینی کردهایم میخواهیم تورم را جبران کنیم. حداقل حقوق را ۱۳ میلیون تومان پیشبینی کردیم و برای بازنشستگان ۱۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان پیش بینی کردهایم. تا ۲۸۸ میلیون تومان در سال حقوق پیش بینی کردهایم که اگر کسی ماهانه ۲۴ میلیون تومان حقوق داشته باشد، معاف از مالیات خواهد بود.
قالیباف در همین رابطه بیان کرد: اگر افراد از طریق اضافه کار و مأموریتها حقوقی بیش از ۲۴ میلیون دریافت کنند تا ۱۰ درصد مالیات به آنها تعلق خواهد گرفت. سعی کردیم با این سیاستها موضوع حقوقها را پوشش دهیم و ۱۱ میلیارد یورو نیز رز ترجیحی برای کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی در نظر گرفتهایم. همینطور شیر خشک را جزو لوازم مصرفی پزشکی لحاظ کردیم تا بتوانیم آنها را پوشش دهیم.
خبرنگار هممیهن: در مورد سوپر انقلابیها میخواستم از شما بپرسم؛ در سه سال آینده چطور میخواهید آنها را کنترل کنید؟ همچنین شما یک سری تعهدات را در جلسه سران قوا قبول میکنید آیا آنها میتوانند مانع شوند که شما تعهداتتان عمل کنید؟
سوال بعدی اینکه در خبرها آمده بود که شما و آقای پزشکان تعاملی داشتید مبنی بر اینکه مصوبه حجاب و عفاف را ابلاغ نکنید؛ اما آقای آقاتهرانی گفتند که ۱۶ آذر شما مصوبه را ابلاغ خواهید کرد. آیا این مصوبه ابلاغ خواهد شد؟
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسش خبرنگار هممیهن بیان کرد: طبق اجرای مصوبه عفاف و حجاب در زمان سه ماهه روز ابلاغ آن بیست و سوم آذر ماه است نه ۱۶ آذر، من این نگاه را قبول ندارم زیرا مجلس محل نگاههای متفاوت و نظرات مختلف و سلیقههای مختلف و تضارب افکار است و زیبایی مجلس به همین است.
قالیباف تاکید کرد: تفاوت نظرات را من موجب زنده بودن مجلس میدانم، معتقدم مجلس دوازدهم از مجلس یازدهم عقلانیت انقلابی بالاتری دارد، بخشی از دوستان که فعال و مؤثر بودند، حدود ۱۰۰ نفر از از نمایندگان دوره یازدهم به دوره دوازدهم آمدند همینطور از ادوار مجلس در این دوره حضور دارند و مجلس کیفی و فعال است. در جلسه مسئولان تصمیم میگیریم و انجام میشود یا خیر، بله میتوان آن مسائل را پیاده کرد زیرا این جلسه بر اساس قانون اساسی شکل میگیرد و هماهنگی بین قوا از وظایف رهبر انقلاب است.
وی ادامه داد: اگر جایی سران در موضوعی به جمعبندی برسند و نیاز اذن رهبری را داشته باشند حضرت آقا همراهی میکنند، بسیاری از مشکلات بر زمین مانده در این جلسات سرعت میگیرد. همه ما معتقدیم که مسیر قانون را عمل کنیم و حتی اگر به خاطر تحریم و شرایط خاصی که پیش میآید، لازم باشد در جلسه سران تصمیم بگیریم، همه مصوبات ما برای مدت یک سال است. و نیاز دارد که بعد از آن در مجلس به قانون تبدیل شود. تعامل بین مجلس و دولت وجود دارد. ذینفع نهایی رفت و برگشتها میان مجلس و دولت مردم هستند.
در رابطه با مصوبه عفاف و حجاب یادآور شد: این مصوبه ۲۳ آذر ابلاغ میشود، بحثهایی بود که بنا بر ملاحظات امنیتی به خاطر سالگرد ۱۴۰۱، رعایت شد به علاوه اینکه در این سه ماه دستورالعمل اجرایی قانون، آماده شد.
خبرنگار تسنیم: امیدواریم شاهد برگزاری نشستهای خبری در هر فصل از سال باشیم. با شکلگیری هر ساله مجالس مختلف شاهد هستیم که دو سلیقه سیاسی در مجالس شکل میگیرد. یک دسته افرادی هستند که قائل به این هستند که حد و مرز خودشان را با دولت رعایت کنند و آن فاصله را بیشتر میکنند که نوعی مخالف دولت میشوند و بعضیها قرابت با فاصله خودشان را با دولت نزدیکتر میکنند به نوعی مجلس را تبدیل به وکیلالدوله میکنند.
به عنوان مثال مثلاً افرادی را در این مجلس داریم که خیلی مخالف دولت هستند و بالعکس شاهد هستیم افرادی هستند که با دولت همراهی میکنند. یکی از وظایف مجلس نظارت است؛ چگونه آن را انجام خواهد داد؟ مشکلات مردم آیا با نظارت دقیق مجلس بر مردم محقق میشود یا نه؟
قالیباف با تاکید بر اینکه وفاقی که بخواهد با رأی نیاوردن یک لایحه به هم بخورد، نباشد بهتر است، گفت: ما وقتی حرف از وفاق و همکاری میزنیم، اینها باید یک مبانی داشته باشد و امروز دولت و مجلس بر اساس نظر نمایندگان و شخص رئیس جمهور برنامه هفتم میثاق ملی ماست و سیاستهای کلی مصوب هم مبانی هست که باید دنبال کنیم و وفاق و تعامل حول این موضوع است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: سلایق سیاسی و موافق و مخالف دولت واقعیتی است که باید بپذیریم. درست یا غلط دو گرایش و سلیقه در کشور داریم ولی در برنامه هفتم هم اساس کار را همگی قبول داریم ولی روش اجرا متفاوت است.
وی افزود: وقتی بحث از همکاری و تعامل میزنیم نباید خلاف قانون عمل کنیم. وقتی لایحه مربوط به تابعیتها به فوریت رأی نیاورد، خود من هم رأی ندادم و به صورت عادی کمیسیون آن را بررسی میکند. آیا ما باید کار خلاف قانون را تمجید کنیم؟
رئیس مجلس با تاکید بر اینکه بر اساس قانون جاری کشور قرار گرفتن آقای ظریف در آن موقعیت خلاف است، تصریح کرد: این روشن است. یک جایی با آقای ظریف بودم و خیلی با ظرافت به آقای پزشکیان گفتم اجازه دهید چند صباحی هم من نباشم؛ لایحهای هم که به مجلس رفته، آنجا تعیین تکلیف میکنند و اگر قانونی شد، من برمیگردم و اگر قانونی نشد خب؛ نمیآیم. چرا مطرح میکنید که چون به فوریت رأی ندادهاند پس وفاق به هم خورده است؟ اگر اینطور باشد که نمیشود کار کرد. چون ما در موضوعات مهمی مثل انرژی و مسکن خیلی باید منسجمتر کار را پیش ببریم.
وی با بیان اینکه اتفاقاتی مثل استیضاح، سوال و تحقیق و تفحص فردی آغاز میشود ولی به صورت جمعی پیش میرود، گفت: جنس نظارتهای ما با بازرسان سازمان بازرسی فرق میکند و مجلس کار را متوقف نمیکند بلکه پیگیری میکند و ما در نظارت مچگیری نمیکنیم.
خبرنگار شینهوا چین: چین و ایران رابطه بسیار طولانی دوجانبه دارند و جاده ابریشم باعث پیوند دیرینه دو کشور است. کنگره چین و مجلس ایران جایگاه مهمی در کشورهای خود دارند. نظر شما در مورد همکاریهای بین پارلمانی بین ایران و چین چگونه است؟
رئیس مجلس در پاسخ به پرسش خبرنگار شینهوا چین گفت: بدون شک چین یکی از کشورهای دوست نزدیک و متحد ما است. کشوری است که ما با آن روابط عمیق راهبردی داریم. باید این روابط را توسعه دهیم، اراده همه مسئولین در کشور ما است و طبیعی است، توجه کنید که یک ارتباط عمیق راهبردی بر چه اساسی شکل میگیرد، کشورهایی که دوست دشمن مشترک دارند همینطور منافع مشترک بین آنها جاری است، ما امروز با چین هر سه مشترکات را داریم.
قالیباف ارتباطات ایران و چین را راهبردی و ماندگار دانست و ادامه داد: در روابط دوجانبه و منطقهای، همینطور در روابط بینالمللی به علاوه در ابعاد مختلف استراتژیهای بین بخشی همینطور در مسائل اقتصادی و فرهنگی، به علاوه در مسائل امنیتی و دفاعی و در سطوح مختلف ما فرصتهای بزرگتری با چین داریم.
همچنین بیان کرد: امروز موقعیت جغرافیای ما با چین بسیار جدی و مهم است، فرصت سازمانهایی مانند بریکس، شانگهای و حتی در اوراسیا به نوعی به شکل مستقیم و غیر مستقیم، به نظرم این تصمیم قطعی و اراده دو کشور است. به نظرم هنوز به این سطح از روابط نرسیدهایم، باید پایههای آن را بسازیم و لازم است روابط ما در حد دوجانبه به یک نقطه قابل قبولی از رشد برسد و جا دارد که به این نقطه برسیم. و بعد به همه موضوعات در سطح منطقه و همینطور در سطح جهانی دست خواهیم یافت.
خبرنگار ایرنا: مجلس دوازدهم در اجرای وظایف نظارتی خود چه اقداماتی را در خصوص جلوگیری از افزایش قیمتها و مهار تورم کرده است؟
قالیباف در پاسخ به خبرنگار ایرنا گفت: موضوع گرانی کاسبها و مغازه داران نیستند، که تورم را شکل میدهند. راه حل تورم گرانی این نیست که آنها را تنبیه کنیم و فکر کنیم موضوع حل میشود. البته من منکر این نیستم که ممکن است تعدادی از افراد در میان اینها باشد که گران فروشی کنند. ولی آنها ریشه تورم و گرانی نیستند.
وی افزود: ریشه تورم و گرانی در میرداماد، پاستور و بهارستان است. یعنی ریشه در بانک مرکزی، دولت و مجلس را است و اینها با تورم در ارتباط هستند. نه کسبه بازار و نه فروشگاهها!
رئیس مجلس گفت: چه کار باید کنیم؟ طبیعتاً دو علت اساسی دارد. یک علت آن بانکها هستند. یعنی در حقیقت بانکها به این معنا که نقدینگی افزایش پیدا میکند. به این معنا پایه پولی افزایش پیدا میکند. ارزش پول ملی را از دست میدهیم و اینها تورم هستند. از اینجا میآید که هزینههای دولت را بالا میبریم. رشد اقتصادی وجود ندارد و برای آن اوراق صادر میکنیم. به هر حال در یک کلام کیک اقتصاد را بزرگ نمیکنیم و جی دی پی را افزایش نمیدهیم و هزینههای جاری را بالا میبریم و این به معنی شکلگیری تورم است.
وی افزود: وقتی با صراحت میگویم برنامه هفتم میثاق ما است، برای همین است. خواهش میکنم فصل مربوط به اقتصاد در برنامه هفتم را دوستان ببینند. برای همه اینها راهکار دیده شده است؛ برای اینکه صندوقهای بازنشستگی را از این وضعیت رها کنیم رشد اتفاق بیافتد و بتوانیم جلوگیری از نقدینگی کنیم.
قالیباف گفت: بعضی از بانکهای خصوصی ما به گونهای رفتار میکنند که خلق پول میکنند. خلق پول یعنی دست توی جیب مردم کردن است. لذا خیلی به صورت جدی در این بحث توافق، وفاق، همکاری و همدلی را متمرکز بر اینها باشیم.
خبرنگار روزپلاس: روز گذشته در خصوص وضعیت ناترازی انرژی صحبت فرمودید و آنطور تعبیر شد که در تحریمها مشکلاتی برای کشور میتواند ایجاد کند. صحبتهای شما بازتابهای گسترده متفاوتی داشت لطفاً توضیحاتی را در این خصوص بفرمائید.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه پرسشهای خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که شما روز گذشته راجع به ناترازی انرژی صحبت کردید و اعلام کردید که تحریمها میتواند برای کشور مشکلاتی ایجاد کند، صحبتهای شما بازتابها و برداشتهایی مختلفی داشت، در این رابطه توضیح دهید، اظهار کرد: اول اینکه صحبت من جدید نبود، بارها این موضوع را در جلسات و در صحن مجلس اشاره کردهام و این دغدغه جدی شخص رئیس جمهور نیز در موضوع انرژی هست.
قالیباف ادامه داد: به نظر شما قاچاقی که هم اکنون در سوخت انجام میشود، آیا با دبه و وانت ۵ تا ۳۰ میلیون لیتر در روز قاچاق میشود، یا میخواهیم این مسئله را بپذیریم یا انکار کنیم الان این مسئله وجود دارد و دولت و مجلس آن را انکار نمیکنند. وقتی صحبت از تورم و رشد اقتصادی میکنیم همه ما مسئول هستیم. اما وظیفه هر کدام از ما مشخص است که باید چه اقدامی انجام دهیم. نباید در وظایف تداخل کنیم زیرا مشخص است که قانونگذار و مجری چه کسانی هستند.
وی ادامه داد: وظیفه قوه قضائیه و نقش مردم نیز مشخص است. ما معتقدیم موضوع قاچاق سوخت، کالای انحصاری دولت به معنای عام است بخش خصوصی این کالاها را وارد میکند و نه آنها را تولید میکند. بخشی از مصرف کنندگان انرژی نیز خود بخشهای دولتی هستند. در پیک مصرف ۲۵۰ میلیون متر مکعب گاز نیروگاهها مصرف میکنیم.
قالیباف به ذخیره بیش از ۵ میلیارد لیتر سوخت مازوت و گازوئیل در نیروگاهها اشاره کرد و افزود: مابین مصرف کنندهها و تولید کنندههای اصلی ممکن است جایی دست ما خط بخورد، ما به همین میزان که انرژی مصرف میکنیم آن را هدر میدهیم. منظور من این نیست که به دلیل پایین بودن کیفیت تولید خودروها مصرف سوخت آنها بالاست، موضوعاتی نظیر گازهای مشعل وجود دارد.
وی در بخشی از سخنانش ادامه داد: درآمد ارزی ما در بخش خصوصی و دولتی بین ۷۰ تا ۸۰ میلیارد دلار است، به همین میزان انرژی از دست میدهیم. بعد میخوایم رشد اقتصادی ۸ درصد را دنبال کنیم. هر طور تلاش کنیم به عدد ۴ و چهار و نیم خواهیم رسید. از ۸ درصد ۲.۸ درصد بهرهوری است. وقتی همه بهرهوری را در انرژی متمرکز کنیم، سرمایه ورزش افزوده ایجاد میشود که رشد اقتصادی ما را به ۸ درصد میرساند.
خبرنگار ایلنا: برای کاهش فشار اقتصادی بر کارگران و اقشار آسیب دیده در ضرورت اصلاحات اقتصادی صحبت میکنند. آیا اصلاحات اقتصادی بدون رفع تحریمها و تعامل با جامعه بینالمللی ممکن است؟ و برای کاهش تحریمها به عنوان رئیس مجلس آیا مایل به مذاکره با اروپا و آمریکا هستید؟ اگر مذاکرات آغاز شود برنامهای برای جلوگیری از سنگ اندازی جریان تندرو دارید؟
رئیس مجلس در پاسخ به سوالی درباره لزوم کاهش فشار بر کارگران و لزوم رفع تحریمها از مسیر مذاکره با اروپا و آمریکا گفت: من جزو آن افرادی بودم که همیشه گفتم تحریم حتماً کاغذ پاره نیست و در اقتصاد ما اثر دارد ولی این نقطه من در انرژی گفتم و اینکه این حجم از انرژی را هدر میدهیم ربطی به آمریکا و تحریم دارد؟
وی با بیان اینکه قانون اقدام راهبردی نیامد که مانع برجام شود بلکه آمد که به برجام کمک کند و تسهیلگری کند، تصریح کرد: قانون میگوید که توافق باید منجر به انتفاع اقتصادی واقعی شود نه صوری. امروز از این قانون دفاع میکنیم و میگوئیم که طرفدار حل موضوع هستیم و مانع نیستیم. ولی این سوال هم هست؛ مگر با آمریکا مذاکره نکردند؟ مگر مستقیم مذاکره نشد و مگر در برجام مذاکره نشد؟ صداقت آمریکا کجا رفت؟ پارهاش کرد و کنار رفت. ما نباید بگذاریم چنین اتفاقاتی بیفتد. در بحث هستهای هم معتقدیم هر جا انتفاع اقتصادی برقرار باشد، حتماً با این موافق هستیم.
رئیس مجلس تاکید کرد: ببینید آژانس در همین گزارش قطعنامهای که داده چه رفتاری کرده است. این معنی و مفهوم دیگری هم دارد. معتقدم باید در عین اینکه ضعفهای خود را باید برطرف کنیم، در چارچوبی که طبق قانون اقدام راهبردی انتفاع واقعی اقتصادی رخ دهد، حتماً با دولت همراهی میکنیم.
خبرنگار همشهری: برخی معتقدند زیرساختهای لازم برای اجرای قانون عفاف و حجاب در کشور وجود ندارد. نهادهای متولی مانند نیروی انتظامی تجهیزات پیشرفته مانند دوربینهای تخلفات احتمالی را در دسترس ندارند. آیا تدبیری برای تأمین این زیرساختها شده است و پیش بینی شما از اجرای این قانون در خصوص وضعیت حجاب چیست؟
رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: زمانی که وقتی قانون حجاب را در مجلس دنبال میکردیم. قانون نداریم و حالا که قانون آن ابلاغ شده است به شما میگویم که قانون داریم، آن زمان میگفتند قانون نداریم و سریعتر قانون را بنویسید، مطلب اول این است که حجاب قانون داشت.
وی با تاکید بر اینکه قانون عفاف و حجاب لایحهای است که از سوی قوه قضائیه تنظیم و به مجلس ارسال شده است، ادامه داد: این قانون ۹ ماده داشت، و بیشتر بخش قضائی لایحه مورد توجه قرار گرفته بود، موضوع جرم انگاری مطرح بود و دولت نیز آن را به ۱۴ ماده افزایش داد و برخی از مواد به این قانون اضافه شد، ما در مجلس به این جمعبندی رسیدیم که باید ابعاد مختلف حجاب دیده شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی به ابعاد شرعی و دینی حجاب پرداخت و گفت: حجاب بعد سیاسی و فرهنگی دارد، همینطور بعد هویتی فلسفی دارد و یک موضوع پیچیده اجتماعی است. نمیتوانیم سلبی به این موضوع نگاه کنیم و باید همه ابعاد آن را در نظر بگیریم. لازم است ایجابی به آن نگاه کنیم و مجلس به این صورت به این لایحه نگاه کرد.
قالیباف در ادامه بیان کرد: مجلس بعد از حادثه ۱۴۰۱ گزارش تهیه کرد و گفت ۳۲ دستگاه مسئول بودند، که ابعاد حجاب را پوشش دهند و بخشی از این موضوع اقدامات سلبی بوده است که جز نیروی انتظامی که مأموریت خود را دنبال کرده است و در جاهایی زحمت کشیده و جایی هم اشکال داشته است، من هم یک زمان فرمانده نیروی انتظامی بودم و از این اتفاقها ممکن است رخ دهد و در همه جای دنیا نیز ممکن است اتفاق افتد، ما رسماً در صحن مجلس گفتیم ۳۲ دستگاه دیگر که ۳۱ دستگاه آن وظایف خود را انجام ندادهاند و حالا ما مجدداً قانونی بنویسیم، چه چیزی را قرار است حل کنیم. ما با این قانون وظایف دستگاهها و تکالیفشان را مشخص کردیم تا وظایف خودشان را انجام دهند.
وی در رابطه با بخش جرم انگاری لایحه عفاف و حجاب بیان کرد: تلاش کردیم سطح بندی لایحه را مشخص کنیم، سعی کردیم جلوی هرگونه درگیری مستقیم را بگیریم و در قانون دیگر گشت ارشاد نیست. به این موارد دقت کردیم و ضمانت اجرایی قانون را مشخص کردیم کشف حجاب و بدحجابی، برهنگی و اینها را کاملاً شفاف کردهایم. دستورالعملهای لازم را باید مطابق این قانون بنویسند و لازم است امکانات و تجهیزات فراهم شود، در حوزه جرم انگاری در مرحله اول اگر کشف حجاب رخ دهد به صورت پیامک تذکر میدهند، اینطور جریمه مرحله اول ثبت میشود اما اقدام نمیشود و اگر مجدداً تکرار شود باز تذکر دریافت میکنند و جریمه مرحله دوم مشخص میشود.
خبرنگار فارس: عدهای اخیراً بحث مذاکره را مطرح میکند و به نوعی احساس میشود که تلاش میشود اقتصاد کشور مجدد به وضع مذاکره گره خورد. تحلیل شما در این خصوص چیست؟ آیا گره زدن اقتصاد کشور به مذاکره را درست میدانید یا نه؟
قالیباف گفت: گره زدن اقتصاد مذاکره را درست نمیدانم. باید در حوزه مذاکره انتفاع اقتصادی را دنبال کنیم و هدف غایی و نهایی این باشد. مجلس باید در این راه کمک کند
وی افزود: صرف اینکه بگوییم با مذاکره مشکلات کشور حل میشود، اشتباه است.
خبرنگار شبکه سی بی اس آمریکا: آیا مجلس برنامهای برای ایجاد محدودیت و یا تسهیل مذاکرات احتمالی آینده میان ایران و آمریکا دارد؟
قالیباف گفت: دولت جدید آمریکا برای ما حتماً با رقیبش فرق میکند چرا که رئیس این دولت شهید سلیمانی را به قتل رسانده است. صحبتها و تصمیمات یک دهه گذشته ترکیب جدید دولت ترامپ، طی سالهای گذشته همواره بر خلاف ملت ایران بوده است.
وی ادامه داد: ما هیچ قضاوتی نداریم و منتظریم ببینیم در عمل چه کاری انجام میدهند.
رئیس مجلس گفت: نکته مهم این است که امروز نتانیاهو در یک باتلاقی فرو رفته است. در سالگرد غزه حماس تلآویو را مورد حملات موشکی خود قرار داد. نباید رئیس دولت جدید آمریکا در باتلاقی که نتانیاهو در منطقه ایجاد کرده، حرکت کند.
دنیای اقتصاد: با توجه به روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا و احتمال افزایش فشار حداکثری مانند آنچه در دولت اول ترامپ دیدیم به ۳۰۰ هزار بشکه رسید. آیا مجلس از دولت برای ارائه برنامه جهت جلوگیری از کسری بودجه درخواست داشته است؟
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: من فکر میکنم این تنها وظیفه دولت نیست بلکه وظیفه دولت و مجلس است که شرایط را پیش بینی کنند.
قالیباف افزود: صادرات نفت ما به ۳۰۰ هزار بشکه رسید و امروز صادرات نفت ما با تحریم به یک میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است، این نشان میدهد که میتوان با این شرایط نیز کار انجام داد حتماً سختیها و هزینههای آن را متوجه هستیم. اما اینکه آنها نمیتوانند این کار را انجام دهند اینگونه نیست، حتماً شرایط امروز دنیا و نوع رفتار ما با همسایگانمان به نوع رفتار ما با مجموعههایی که اشاره کردم به نحوی است که میتوانیم از این مسیرها پیشگیری کنیم. حتماً اگر قرار باشد بودجه ما تحت تأثیر قرار بگیرد پیشبینیهای لازم را انجام دادهایم.
خبرگزاری برنا: سالها است که بین مردم، مسئولین و رسانهها بحث مافیایی خودرو مطرح میشود. مافیا اجازه واردات و رقابت را نمیدهند هیچگاه نامی برده نشده است که چه کسانی هستند این مافیا. اگر امکانپذیر است شما به عنوان ریاست مجلس و نهاد نظارتی حاکمیت نام این مافیا را اعلام کنید و بفرمائید مجلس قرار است چه اقداماتی برای حذف این مافیا انجام دهد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: نمیخواهم بگویم خودرو مافیا دارد یا ندارد، ولی در نوع سیاستگذاریهای ما در خودرو اشتباه کردهایم و این وسط دلالها منفعتش را میبرند و امروز با فروش خودرو لاتاری میگذاریم که معلوم هم نیست چه کسانی برنده میشوند و این اشکالات به دلیل نبود رقابت است.
قالیباف افزود: اگر به تولید هم بیش از اندازه رانت بدهیم، خودمان با دست خودمان آن را از بین میبریم. تولید باید درونزا باشد. از مدیریت تا سرمایه و بازار همگی در موفقیت کالا و بازار آن مؤثر است و ما رقابت را در کشور در حوزه خودرو از بین بردهایم.
رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: من فرمانده نیروی انتظامی بودم و پژو ۱۳,۵۰۰ هزار تومان بود و بنزی که من آوردم با نرخ ارز ۷۰۰ تومان تحویل در بندرعباس بدون تعرفه ۱۵ میلیون تومان بود. به نظر شما من برای پلیس باید ماشین ۱۵ میلیونی بنز را انتخاب میکردم یا ۱۳.۵ ملیون تومانی پژو را؟ حال که میخواهیم از خودروی داخلی حمایت کنیم تعرفه به خودروی خارجی میبندیم تا تولید داخلی رشد کند ولی وقتی این تعرفه ما موقت نیست، مشروط نیست و کاهنده نیست، نتیجه این میشود که در ۶۰-۷۰ سال گذشته این وضع خودرو کشور ما میشود.