شناسهٔ خبر: 69967666 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: مفدا | لینک خبر

اداره‌ی مشاوره و سلامت روان دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی جهرم:

تله‌های زندگی یا همان طرحواره ها به ما دیکته می‌کنند که چطور فکر، رفتار و احساس کنیم

تمام رفتارها، الگوهای زندگی فردی و شغلی، احساسات و هوش هیجانی و رفتار ما از دوران کودکی که به عنوان طرحواره نام برده می‌شود، بسته به شرایط مختلف خانوادگی و جامعه شکل گرفته و تکامل پیدا می‌کند. این الگوها به عنوان یک عادت تا آخر عمر با ما خواهند بود. لذا شناخت آنها و چگونگی کنترل این تله‌ها ( دام، بند ) یکی از مهارت‌های فردی می‌باشد که هر شخصی باید با آنها آشنا باشد، تا بتواند با کنترل و مهار این رفتارها و عادت‎‌ها به یک فرد موفق تبدیل شود. همراه ما باشید تا بیشتر با انواع تله زندگی چگونگی کنترل آنها آشنا شویم.

صاحب‌خبر -

به گزارش مفدا_جهرم، دکتر زهرا طالب‌پور، دکترای روانشناسی، در کارگاه «شناخت تله‌های زندگی»که توسط کارگروه خودمراقبتی همتایاران سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی جهرم برگزار شد؛ عنوان داشت: تله‌های زندگی یا همان طرحواره ها به ما دیکته می‌کنند که چطور فکر، رفتار و احساس کنیم. به عبارت دیگر زندگی ما در بزرگسالی تحت تاثیر دوران کودکی ما قرار می گیرد. وقتی یک تله مشخص در ما فعال می شود ما احساسی مشابه آنچه در دوران کودکی داشتیم را تجربه کرده و بر اساس آن با موقعیت جدید رفتار می کنیم.

همچنین گفته شد: به یکسری الگو های منفی و ناسازگار که در دوران کودکی ما شکل گرفته و در بزرگسالی در شرایط مختلف زندگی به عنوان یک تکرار روی رفتار و احساسات ما تاثیر گذشته را تله زندگی یا به واژه فارسی طرحواره می‌گویند. عدم اصلاح و بهبود این رفتارها در آینده شغلی و اجتماعی و خانوادگی ما تاثیر زیادی دارد که لازم است حتما با شناخت آنها از روش درست و اصولی نسبت به مهار و بهبود فردی آن اقدام کنیم.

تروما “TRAUMA” یا همان تله زندگی، ناشی از دو عامل نیاز و اتفاق ناشی می‌شود. بدهی، امنیت، عزت نفس، خودمختاری، خودباوری، ارتباط با دیگران و بیان خود ۶ عامل اصلی است که باید در دوره نوجوانی روی بهبود آن کار کرد. با بالغ شدن و بروز اتفاقات دیگر نظیر سیل، زلزله، برشکستگی، ضرر و زیان، آموزش، از دست دادن والدین، بیماری و نا آرامی های اجتماعی که ممکن است در دوران بزرگسالی رخ دهد دام‌های زندگی خود را نشان می دهند.

دکتر طالب پور انواع تله های زندگی را، بازداری هوش هیجانی، زندگی شکست، رها شدگی، بی اعتمادی و بد رفتاری، آمیختگی، زندگی اطاعت، وابستگی، خویشتن داری، منشی، آسیب پذیری، تنبیه، ایثار، انزوای اجتماعی، معیارهای سر سختتانه، نقض و شرم دانست و افزود:

احتمالا برای شما هم پیش آمده که در برخی از موقعیت‌های مشابه، احساس کنید تمایل دارید که باز هم مطابق دفعات قبل تصمیم بگیرید. در این مواقع ممکن است حتی به دلیل مقاومت، نسبت به ایجاد تغییر و گرفتن تصمیم‌های جدید از طرف دیگران مورد انتقاد قرار بگیرید.

احتمالا در چنین موقعیتی ذهن شما درگیر طرحواره‌ ها است. طرحواره را می‌ توان یک الگوی تکرار شونده از احساسات، تمایلات، نگرش‌ها و رفتارها تعریف کرد.طرحواره که از آن با عنوان تله‌ی ذهنی هم یاد می شود به نوعی کنترل‌ رفتار ما را در دست می گیرد و اغلب در کودکی ما ریشه دارد.

کارگاه «شناخت تله‌های زندگی» در دانشگاه علوم پزشکی جهرم+عکس

کارگاه «شناخت تله‌های زندگی» در دانشگاه علوم پزشکی جهرم+عکس