شناسهٔ خبر: 69963803 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

«شهروند» از جزئیات تشکیل کانون تخصصی راه «رانندگان آماده هلال» گزارش می‌دهد

آفرودسواران در لباس امدادی

صاحب‌خبر -

[سیما فراهانی] سازمان جوانان هلال ‌احمر، برای بالا بردن سطح پاسخگویی اضطراری در حوادث و سوانح به مردم، گام‌های مهم و موثری را برداشته است. یکی از این گام‌ها ایجاد کانون تخصصی راه یا همان رانندگان آماده هلال‌احمر است. در این راستا سازمان جوانان هلال‌احمر، تفاهم‌نامه‌ای با هیات موتورسواری و اتومبیلرانی، امضا کرد و کانون تخصصی راه هلال کشور افتتاح شد. کانون تخصصی راه در راستای ارتقای سرمایه اجتماعی متخصص به منظور ارائه خدمات ویژه در شرایط بحرانی، تشکیل شده است. در این کانون از رانندگانی که برای تجربه هیجان در طبیعت، آفرودسواری می‌کنند، در راستای ماموریت‌های امدادی استفاده می‌شود. بهره‌مندی از ظرفیت رانندگان سخت‌نورد (آفرود) در ارائه خدمات بشردوستانه به جامعه از مهمترین اهدافی است که این طرح دنبال می‌کند. همچنین فرهنگ‌سازی و آموزش بشردوستانه در میان این قشر،  در ارائه خدمات بهتر و سریع‌تر در زمان بحران نقش موثری خواهد داشت. این کانون‌ها حالا در سراسر کشور ایجاد شده است و در تازه‌ترین رویداد، اولین جنبش فراگیری و خدمت‌رسانی سخت‌نوردان
 اجرا شد.

در این طرح خدمات متنوعی ارائه خواهد شد
اولین جنبش فراگیری و خدمت‌رسانی سخت‌نوردان هلال‌احمر ویژه اعضای کانون راه (رانندگان آماده هلال) که با نام آفرود معروف‌اند در چهار اقلیم جغرافیایی کوهستان، کویر، ساحل و جنگل توسط سازمان جوانان جمعیت هلال‌احمر تشکیل می‌شود.
صبح دیروز میثم افشار، دبیرکل جمعیت هلال‌احمر از تشکیل کانون راه «رانندگان آماده هلال» در جمعیت هلال‌احمر خبر داد و گفت: «اولین گام این طرح، در شهرستان لردگان استان چهارمحال و بختیاری و در روستای طلینه اجرا خواهد شد.»
دبیرکل جمعیت هلال‌احمر با بیان این که این طرح از تاریخ هشتم تا نهم آذرماه برگزار می‎‌شود، افزود: «در این طرح خدمات فرهنگی - آموزشی متنوعی ارائه خواهد شد. ایجاد محیط دوستدار کودک، خدمات پزشکی رایگان، آموزش سرفصل‌های طرح‌های دادرس و ماهر از جمله خدماتی است که توسط تیم‌های اعزامی‌به منطقه متشکل از اعضای سازمان جوانان و آفرودرهای عضو کانون راه، ارائه خواهد شد.»
افشار در خصوص برنامه‌های ویژه اعضای کانون راه، در ایستگاه اول که به شب‌مانی ختم خواهد شد، گفت: «نظر به اهمیت بسترسازی جهت توسعه فرهنگ خدمت به خلق و کار داوطلبانه مبتنی بر اصول دین مبین اسلام و همچنین ایجاد شناخت و تعلق نسبت به ارزش‌ها و افتخارات ملی، با هدف انسجام و همدلی در میان همه اقشار جامعه، برنامه‌های فرهنگی ویژه‌ای اجرا می‌شود. در برنامه شب‌مانی، با توجه به فرهنگ دورهمی‌شبانه و تبادل تجربیات اعضای کانون راه، اجرای آیین‌های زورخانه‌ای، نمایش‌های آیینی، زندگی در طبیعت با تاکید بر حفاظت از محیط‌زیست، قصه شب، مسابقه و شاهنامه‌خوانی با تاکید بر اهمیت هویت ملی توسط سازمان جوانان در این منطقه ارائه خواهد شد.»

استفاده از ظرفیت آفرودرها برای اهداف بشردوستانه
وحید ایمانی، معاون دانش‌آموزی سازمان هلال‌احمر، جزئیات بیشتری از این طرح ارائه کرد و به خبرنگار «شهروند» گفت: «یکی از تکالیف، وظایف و اهدافی که جمعیت هلال‌احمر کشورمان دنبال می‌کند، استفاده از توان و مهارت داوطلب است. یعنی کسانیکه مشتاق هستند با رویکرد داوطلبانه به مردم خدمتی ارائه دهند. جمعیت هلال‌احمر به دلیل ذات عملیاتی و میدانی که دارد نیازمند این است که بتواند در مناطق صعب‌العبور نیز خدمات خود را ارائه دهد. از طرف دیگر، کسانیکه آفرودر یا سخت‌نورد هستند، علاقه ویژه‌ای به طبیعت دارند. آموزش‌های سازمان جوانان به علاقه‌مندی‌های این قشر همسو و نزدیک است. بنابراین، سازمان جوانان برآن شد که از این قشر در راستای اهداف بشردوستانه استفاده کند. در همین راستا سال گذشته یک تفاهم‌نامه با فدراسیون موتورسواری و اتومبیل‌رانی امضا کردیم. طی این تفاهم‌نامه، قرار شد که آموزش‌های آفرود به اعضای ما ارائه شود و ما هم آموزش‌های خودمان را به آفرودرها منتقل کنیم. مثلا کسی که در طبیعت حاضر می‌شود و چند ساعتی را در آنجا می‌گذراند، بسیار لازم است که مهارت انتقال مصدوم، چادرزنی، بانداژ، آتل‌بندی و جهت‌یابی را بلد باشد. گرچه همه ما باید این آموزش‌ها را بلد باشیم، ولی برای این افراد بسیار ضروری‌تر به نظر می‌رسد. برای همین تصمیم گرفتیم که از ورود این قشر به هلال‌احمر استفاده کرده و آموزش‌های خودمان را در اختیار آنها قرار دهیم. آنها نیز آموزش‌های لازم را به اعضای ما ارائه می‌دهند تا در زمان بحران بتوانیم خدمات با کیفیت‌تری ارائه کنیم. از طرفی این افراد به شدت روحیه داوطلبی دارند. اصرار دارند کمک و حمایت کنند. ما با چنین احساسات و رویکرد رفتاری خیلی همسو و نزدیک هستیم و آنها را بسیار مشتاق برای عضویت در هلال‌احمر دیدیم. به همین دلیل این تفاهم‌نامه امضا شد و استان‌ها شروع کردند به جذب آفرودر.»

ایجاد یک جاذبه گردشگری
وحید ایمانی در ادامه صحبت‌هایش، به برنامه‌های دیگر این رویداد اشاره کرد و گفت: «این رویداد با نام از هلال تا طلینه، رویدادی بسیار متفاوت است. طلینه روستایی از بخش لردگان در استان چهارمحال و بختیاری است. آفرودرهای ما در این رویداد پذیرش می‌شوند و در قالب یک یگان 100 خودرویی به منطقه عملیاتی حرکت می‌کنند. در این منطقه دورهمی و شب‌مانی را تجربه می‌کنند. آفرودرها در طبیعت، وقت‌گذرانی‌ دارند، ولی سمت و سوی این رویداد، هدفمند کردن این گذران وقت در طبیعت است. پیش از این آفرودر ساعتی را در طبیعت می‌گذراند و برمی‌گشت. حالا همان تجربه سفر در مناطق سخت و صعب‌العبور را دارد، به اضافه اینکه در محیط آموزش گره‌زنی، چادرزنی و جهت‌یابی در شب را خواهد دید. بعد از آن هم سلسله برنامه‌های فرهنگی مثل شاهنامه خوانی توسط روستاییان را تجربه می‌کند. از طرفی از خود روستاییان نیز در این رویداد دعوت می شود تا در  بستری که سازمان جوانان ایجاد می کند، اعضا را با آداب و سنن روستا، آشنا کنند. در نهایت آنها در کنار هم لحظات زیبایی را تجربه می‌کنند. آشنایی با اقلیم‌های رفتاری و زیستی روستایی باعث می‌شود تا اعضا نیز سفیرانی شوند برای معرفی این جاذبه‌ها. درواقع این رویداد یک جاذبه گردشگری هم ایجاد می‌کند و تعاملی بین روستاییان و آفرودرها و اعضای ما ایجاد می‌شود. در اصل یک الگوسازی صورت می‌گیرد. همچنین برنامه‌ها به گونه‌ای تنظیم شده که اعضا، مسابقاتی را که روح امدادی دارد هم تجربه کنند.»

تمرینی برای روز بحران 

معاون دانش‌آموزی سازمان هلال‌احمر، از ارائه خدمات در رویداد کانون راه سخن گفت و افزود: «رویداد کانون راه علاوه بر اینکه، گذراندن وقت در طبیعت را معنا دار می‌کند، خدمات مفید و مهمی نیز به روستاییان ارائه می‌دهد. بعد از شب‌مانی، صبح آن روز هر خودرو مجهز به فرمانده تیم سحر، ماهر و دادرس می‌شود و از مسیر‌های سخت و صعب‌العبور می‌گذرند تا وارد روستای هدف شوند. درآنجا فضای دوستدار کودک ایجاد می‌شود. خدمات ویزیت رایگان برای اهالی روستا انجام می‌شود. خدمات فرهنگی و آموزشی مثل نحوه استفاده از شماره‌های اضطراری، کنترل احساسات و همچنین شناسایی نقاط پرخطر نیز آموزش داده خواهد شد. ما در حال حاضر در منطقه هستیم تا محل اسکان، چادرزنی، مسابقات و مناطق روستایی را شناسایی کنیم تا بتوانیم میزبان آفرودرها باشیم و از توان آفرودی آنها استفاده کنیم. آنها نیز خیلی از این طرح استقبال کردند. بنابراین، این رویداد قطعا در استان‌های دیگر تکرار خواهد شد. فعلا در حال شناسایی منطقه مستعد دیگری در استان دیگر هستیم. درواقع یکی از قدرتمندترین شبکه های غیررسمی کشور همین آفرودرها هستند. سازمان جوانان موفق شد با این عزیزان و جذب مهارت‌هایشان، روحیه داوطلبی آنها را تقویت کنند. این رویداد برای این گروه سخت‌نورد، تمرینی برای روز بحران خواهد بود.»