شناسهٔ خبر: 69962007 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

نویسنده خراسانی به ایبنا مطرح کرد؛

روایت رمز و رازهای کوه اساطیری در «غزال هزار مسجد»

خراسان‌رضوی- نویسنده، مولف، روزنامه‌نگار و آموزگار بازنشسته خراسانی، رمز و رازهای کوه اساطیری در «غزال هزار مسجد» را روایت کرد.

صاحب‌خبر -

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - ساحل رضائی: «قربان‌محمد زاهدی» مولف، روزنامه‌نگار، معلم بازنشسته و فعال فرهنگی خراسانی، فروردین ماه سال ۱۳۴۱ در روستای دربندی سفلی از توابع بخش چاپشلو شهرستان درگز در ۲۶۰ کیلومتری مشهد مقدس به دنیا آمده است. والدینش او را از نخستین سال‌های کودکی با مفاهیم و ارزش‌های انسانی و مذهبی آشنا کردند. وی سال‌های اول و دوم ابتدایی را در محضر استاد رضا آذرنوش در روستای تاریخی دربندی در یک سال به اتمام رساند و از سال سوم ابتدایی، بنا به توصیه اکید پدرش، مطالعه و روخوانی کتاب‌های متعدد فرهنگی و مذهبی از جمله مختارنامه، قصه‌های هزار و یک شب و مواردی از این دست را هر شب به مدت دو ساعت برای خانواده با صدای بلند می‌خواند و اعضای خانواده به آن گوش می‌دادند. «قربان‌محمد زاهدی» سال ۱۳۸۸ پس از بازنشسته شدن تألیف و نوشتن را به صورت جدی آغاز کرد و تاکنون چندین عنوان اثر را روانه بازار کرده است. با او در خصوص آثار به گفت‌وگو نشستیم؛

اجدادم همگی عالم و عارف بودند

مولف، روزنامه‌نگار، معلم بازنشسته و فعال فرهنگی خراسانی گفت: قرائت قرآن و مطالعه به شکل موروثی در خانواده به من نیز رسیده بود. چرا که اجداد پدری‌ام از چندین نسل گذشته همگی عالم، عارف به حق و حقیقت، قاری و بعضاً کاتب قرآن مجید نیز بودند.

قربان‌محمد زاهدی افزود: از سنین کودکی در محافل و مجالس ریش سفیدان و بزرگان روستا شرکت می‌کردم و گوش به دهان مجریان و سخن‌گویان می‌سپردم و از این محافل سنتی و فرهنگی توشه‌های فراوانی در حافظه‌ام ثبت و ضبط می‌کردم.

وی ادامه داد: از سال پنجم ابتدایی با اصرار زیاد خود و موافقت خانواده‌ام برای ادامه تحصیلات به شهر درگز عزیمت کردم و تا پایان دبیرستان به تنهایی و با امکانات بسیار محدود در این شهر، تحصیلاتم را ادامه دادم و در تمامی دوران تحصیل جزو دانش‌آموختگان برجسته و استعدادهای درخشان محسوب می‌شدم و از همان زمان حقیقتاً علاقه وافری به نویسندگی داشتم.

روایت رمز و رازهای کوه اساطیری در «غزال هزار مسجد»

این معلم و آموزگار بازنشسته خاطرنشان کرد: در سال ۱۳۵۹ پس از اخذ دیپلم به عنوان خبرنگار واحد مرکزی خبر به صداوسیمای مرکز مشهد راه یافتم اما به دلیل انقلاب فرهنگی که منجر به تعطیلی دانشگاه‌های سراسر کشور شد، همزمان با فعالیت در صداوسیما، به مرکز تربیت معلم شهید بهشتی مشهد در رشته ادبیات فارسی راه پیدا کردم و از محضر استادان بزرگی چون دکتر اشرف زاده بهره‌های فراوانی بردم.

زاهدی افزود: پس از سه سال خدمت در صداوسیما به خیل خادمان تعلیم و تربیت پیوستم و ضمن تدریس نزدیک به ۱۵ سال با روزنامه‌های کیهان، اطلاعات و همچنین خبرگزاری جمهوری اسلامی همکاری کردم.

وی همچنین در خصوص سوابق اجرایی‌اش نیز گفت: پس از چندین سال خدمت در آموزش و پرورش، مجدداً در رشته مدیریت ادامه تحصیل دادم؛ در طول خدمت خود مسئولیت‌هایی همچون معاونت پرورشی آموزش و پرورش، ریاست سازمان دانش‌آموزی، ریاست میراث فرهنگی و گردشگری، ریاست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان درگز، ریاست اداره مالی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و نیز کارشناس ارشد شورای مرکزی آموزش و پرورش خراسان رضوی را بر عهده گرفتم و همیشه سعی و تلاش داشتم تا صداقت، پشتکار و خدمت خالصانه را سرلوحه کار خود قرار دهم.

به محض بازنشستگی تألیف را آغاز کردم

زاهدی با بیان اینکه به محض بازنشستگی شروع به تألیف کردم، گفت: به محض بازنشستگی و پیدا کردن اوقات فراغت، شروع به نوشتن کردم و اولین اثر من به نام «میراث ماندگار؛ الگوهای رفتاری برای نسل امروز و فردا» در ۶ فصل و ۴۲ محور، با الهام از کتاب ارزشمند قابوس نامه اثر عنصرالمعالی کیکاوس بن وشمگیر و اخلاق ناصری خواجه نصیرالدین طوسی به رشته تحریر در آمد؛ در این کتاب سعی کردم تا ارزش و اهمیت سخن گفتن، خردورزی، سیره ائمه اطهار، تعامل و اعتدال‌گرایی و نهادینه کردن صداقت در زندگی را مورد تأکید قرار دهم.

وی افزود: مطالب این کتاب حاصل تجربیات شخصی خودم در زندگی است و تجربیات من هم حاصل نشستن در محضر بزرگان و خواندن آثار مفاخر ادبی کشور است که همه این تجربیات را سعی کردم با زبانی ساده و قابل فهم برای تمامی سنین ارائه دهم. خوشبختانه این کتاب مورد استقبال بسیاری از اهالی فرهنگ قرار گرفت.

روایت رمز و رازهای کوه اساطیری در «غزال هزار مسجد»

مولف و فعال فرهنگی خراسانی همچنین با بیان اینکه دومین اثرم «درگز نگین خراسان - تمدن ۷۰۰۰ ساله» در قطع رقعی چاپ شد، ادامه داد: کتاب «درگز نگین خراسان - تمدن ۷۰۰۰ ساله» شهرستان درگز را در گذر تاریخ یا تمدن ۷۰۰۰ ساله به نگارش درآورده و شامل مناطق مهم و تاثیرگذار، مفاخر و مشاهیر شهرستان، تفرجگاه‌ها، آثار باستانی تاریخی و مکان‌های دیدنی و فرهنگ و هویت مردم این دیار است؛ این کتاب اکنون مراحل چاپ چهارم را طی می‌کند.

زاهدی گفت: سومین اثرم نیز کتاب «فضائل زیارت عاشورا» است؛ این کتاب به شرح و بیان اسناد معتبر، فضائل ارزشمند، جایگاه وزنی و والای زیارت قدسی عاشورا پرداخته است. کتاب «فضائل زیارت عاشورا» به محورهایی چون تعریف حدیث قدسی، بهترین زمان خواندن زیارت عاشورا، آداب زیارت و… اشاره کرده است؛ خوشبختانه این اثر به چاپ سوم هم رسید.

وی در خصوص دیگر اثرش به نام «غزال هزار مسجد» نیز افزود: یکی دیگر از آثار من کتاب «غزال هزار مسجد» است که توسط انتشارات ضریح آفتاب با قطع رقعی در سال ۱۴۰۱ چاپ و منتشر شده است؛ این کتاب یک ناداستان در قالب خاطرات است.

«غزال هزار مسجد» یک ناداستان در قالب خاطرات است

زاهدی در توضیح این اثر گفت: کتاب «غزال هزار مسجد» یک ناداستان در قالب خاطرات را در برگرفته است؛ خاطرات من در این کتاب، پیرامون مکانی به نام «هزار مسجد» است که در ابتدا از سفر به کوه باستانی این مکان و سپس در مورد شقایق‌های بهاری آن، وجه تسمیه آن سخن گفته‌ام. در واقع رشته‌کوه هزار مسجد ارتفاعات شمال استان خراسان‌رضوی را تشکیل داده است. بلندترین نقطه این رشته‌کوه، قله هزار مسجد با ارتفاع حدود ۳۱۴۰ متر در شمال غربی شهر مشهد است. این کتاب، روایتگر جلوه‌های پیدا و پنهان «سیمای اهورایی» هزار مزکد کهن و هزار مسجد امروز است.

روایت رمز و رازهای کوه اساطیری در «غزال هزار مسجد»

وی خاطرنشان کرد: خوانندگان این اثر همپای نویسنده، با پرواز تخیل و اطلاعات عمومی او به هزار مسجدِ هزاران‌ماجرا سفر کرده و با رمز و رازهای این کوه اساطیری، تاریخ سراسر مبارزه دلاوران این خطه از زمان، حمله اسکندر مقدونی به ایران باستان، کوچ تاریخی کردها به این سامان آشنا خواهند شد. این اثر مشتمل بر یک ماجرای اجتماعی و ده‌ها خاطره دور و نزدیک است که در خلال داستان بر سینه صخره‌های سترگ هزار مسجد نقش بسته است.

زاهدی گفت: کتاب «غزال هزار مسجد» با بیان داستان‌های مستند، در مرز روزنامه‌نگاریِ روایی و داستان‌سرایی واقعی در رفت‌وآمد است و با طرح باورهای شورانگیز، حماسی، عامیانه، طنز با بن‌مایه‌های فرهنگی، قصه‌های تراژدی با خیزش‌های بدیع و غزال‌گونه‌اش، می‌تواند خواننده را مجذوب کند و تا انتهای این ناداستان همراه خود ببرد.

این مولف خراسانی ادامه داد: علاوه بر این‌ها آثار دیگری هم از من در دست چاپ و انتشار قرار گرفته است. از جمله کتاب «۴۰ فرهیخته»، «حسرت پیران» و «عبرت جوانان» که در مرحله چاپ و نشر است.

روایت رمز و رازهای کوه اساطیری در «غزال هزار مسجد»