استفاده از بازیگران شناختهشده سینما و تلویزیون که میتوانند به جذب مخاطب کمک کنند، نزدیک به دو دهه است که در تئاتر متداول شده است. بارها گفته شده بازیگران مطرح سینمای جهان هم گهبهگاه در یک تئاتر بازی میکنند تا قدرت بازیگریشان را محک بزنند و آن را تقویت کنند. اما در این جا این اتفاق کمتر به این دلیل رخ میدهد و نقش اصلی همانا مسائل اقتصادی و درآمد بیشتر است که ظاهرا در وضعیت آشفته اقتصادی تئاتر امروز، ناگزیر به نظر میرسد و عده ای باور دارند راه نجات اقتصاد تئاتر همین است. به هر حال این روزها روی صحنه میتوانیم چهرههای سینمایی و همینطور قدیمیهای تئاتر را در این نمایشها ببینیم:
اکبر زنجانپور، اکتینگ
زنجانپور آخرین بار سال ۱۳۹۵ نمایش «باغ آلبالو» را در سالن اصلی تئاتر شهر روی صحنه برد و دیگر نه کارگردانی کرد و نه بازی. او اما ازمدتی پیش نمایش «اکتینگ» را در تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه برده است. این نمایش نوشته زویه دورنژه است و در خلاصه داستانش نوشته شده: «زندانی تازه وارد به سلول، یک بازیگر تئاتر و استاد بازیگریست. همین امر، هم سلولی خلافکارش را به این فکر میاندازد که از او آموزش بازیگری ببیند و بازیگر شود.». در این نمایش به جز زنجانپور، هوشنگ قوانلو و محسن بهرامیبازی میکنند.
ژاله صامتی، محبوبهها
پس از نمایش عاشقانهها به کارگردانی شهرام گیلآبادی که سال ۱۴۰۱ در تماشاخانه ایرانشهر اجرا شد، ژاله صامتی حالا نمایش محبوبهها را روی صحنه برده است. او که در مدت اخیر بیشتر در سینما و شبکه نمایش خانگی حضور داشته و همین حالا هم سریال قهوه پدری با کارگردانی مهران مدیری را در پلتفرم در حال پخش دارد، نمایش محبوبهها را با متنی از نوشین تبریزی و بازی فهیمه امن زاده، یلدا عباسی، مهرناز افلاکیان، بیتا سحرخیز، پریسا محمدی، نوشین تبریزی و خودش در حال اجرا دارد. این نمایش که یک نمایش زنانه معرفی شده از ۲۷ آبان در عمارت هما روی صحنه است و در معرفی آن نوشته شده: «گاهی احساس میکنم یه عده دارن از توی حیاط به خونه نگاه میکنن! صدای پچ پچشونو میشنوم! آخه من از تنهایی میترسم! خیلی میترسم! اما همه فقط ظاهر زندگی آدمو میبینن!»
سیاوش خیرابی، دایره گچی قفقازی
دایره گچی قفقازی به کارگردانی امیر دژاکام این روزها در سالن اصلی تئاتر شهر روی صحنه است. در این نمایش سیاوش خیرابی بازی میکند که پیش از او را در سریالهایی مثل دلنوازان، ترانه مادری و این اواخر عقرب عاشق دیدهایم که در شبکه نمایش خانگی منتشر شد. او سه تجربه تئاتری دارد و میگوید تمام سعیاش را برای درست اجرا کردن نقشش در دایره گچی قفقازی کرده است. او در مصاحبهای در باره این بازی اش در این نمایش گفته: «در سریال «ترانه مادری» تجربه همکاری با آقای دژاکام را داشتیم و قرار بود در تئاترهای آقای دژاکام کار کنم، اما به دلیل جوانی و هیجانی که برای حضور در پروژههای تصویری داشتم این امر میسر نشد و شاید اگر همان دوران تصمیم درستی گرفته بودم و تئاتر را تجربه میکردم اتفاقات به شکل بهتری رقم میخورد. وقتی آقای دژاکام پیشنهاد حضور در «دایره گچی قفقازی» را ارائه داد با وجود اینکه در سفر بودم و قصد حضور در تهران را نداشتم، پذیرفتم و آمدم تا خودم را محک بزنم. روز بازبینی در تمرین حضور پیدا کردم. دوست دیگری در تمرینها نقش من را ایفا میکرد که خیلی هم خوب بود. به آقای دژاکام گفتم که وقتی وی به این خوبی نقش را ایفا میکند بهتر است در نمایش حضور پیدا نکنم که آقای دژاکام گفت نظرش روی من است.
در تمرینها حضور پیدا کردم. با وجود این که پیش از این ۳ تجربه تئاتری داشتم ولی در «دایره گچی قفقازی» به دلیل بزرگ بودن کار تجربه متفاوتی برایم بود ولی به مرور خود را با کار وفق دادم.»دایره گچی قفقازی از نوشتههای برتولت برشت، نمایشنامه نویس آلمانی است که در دهه هفتاد هم توسط حمید سمندریان روی صحنه رفت.
پویا امینی، سمت تاریک خرس
پویا امینی اولین بار با سریال در قلب من ساخته حمید لبخنده معرفی شد و بعد از آن در سریالها و فیلمهای زیادی بازی کرد. او یکی دو تجربه تئاتری در بازی و کارگردانی دارد و حالا هم نمایش سمت تاریک خرس به کارگردانی او در پردیس تئاتر شهرزاد روی صحنه است. این نمایش به نسل کشی کردهای عراق توسط بعثی ها می پردازد.
سیما تیرانداز، جیمیجامپ
سیما تیرانداز و خاطره اسدی این روزها با نمایش جیمیجامپ در تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه هستند. نمایش نوشته صالح علوی زاده است و در خلاصه آن نوشته شده: «ا چند سال پیش، این که یه دختری رو تو استادیوم ببینی رویا بود اما الان قراره به عنوان جیمیجامپ ببینیش»
این نمایش کار سیما تیرانداز است و از ۲۰ آبان اجراهایش را شروع کرده است.
صابر ابر، امشب به صرف بورش و خون
دور دوم اجراهای امشب به صرف بورش و خون به کارگردانی صابر ابر از ۲۹ آذر در پردیس تئاتر باغ کتاب شروع میشود. این نمایش نوشته مهدی یزدانی خرم است و پیش از این هم یک بار روی صحنه رفته بود و داستان دختری است که بنا به دلایل نامعلومیدست به خودکشی زده و حالا، پس از مرگش، همسر او به بازخوانی و بازگویی رخدادهای زندگی او میپردازد.
این نمایش که بر اساس رمان «نازنین» فئودور داستایوفسکی شکل گرفته و در دور قبلی اجراهایش که ۶ ماه طول کشید، بیش از ۳۰ هزار تماشاگر داشت.