شناسهٔ خبر: 69940352 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

گزارش|

سرمایه‌گذاری در عرصه آموزش‌های حقوقی؛ با کمک سریال «آقای قاضی»

توسعه فرهنگ حقوقی به واسطه آموزش و با زبان و ابراز هنر نکته‌ای مهم است که سریال «آقای قاضی» توانسته در اجرای آن موفق بوده و توانسته است.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

فرهنگ‌حقوق به عنوان یک ساختار اساسی جامعه، به منظور حفظ نظم و تنظیم روابط بین افراد و اجتماع‌ها تعریف می‌شود. به همین دلیل آگاهی مردم از قوانین امری مهم و ضروری محسوب  شده و هرگونه بی‌اطلاعی از آن زمینه‌ساز مشکلات متعدد برای افراد و حتی جامعه شده و دادگاه‌ها نیز با پروند‌های بسیاری روبه‌رو خواهند شد.

توسعه حقوقی به معنای افزایش آگاهی و توانمندی افراد در حقوق و وظایفشان است. افرادی که به خوبی از حقوق و وظایف خود آگاهند، بهتر می‌توانند در جوامع شهروندیِ فعال داشته باشند و به حفظ نظم و عدالت کمک کنند. 

از نظر کارشناسان یکی از دلایل اطاله رسیدگی به پرونده‌های به دلیل کمبود اطلاعات افراد از قوانین است. به این منظور ساخت فیلم و سریال‌هایی همانند سریال «آقای قاضی» که با همراهی قوه قضاییه ساخته شده است؛ از جمله برنامه‌های پر بازدید رسانه ملی محسوب می‌شود.

 هر قسمت از سریال «آقای قاضی» به یک پرونده قضایی آن هم با موضوع و مشکل روز جامعه اختصاص داشته و مباحث متنوع که عموما مطابق با چالش‌ها و درگیری‌های حقوقی مردم را مطرح می‌کند، به همین دلیل  سریال «آقای قاضی» توانسته اقبال عمومی را با خود همراه کرده، و مورد قبول بینندگان تلویزیونی قرار بگیرد. در سریال «آقای قاضی» مخاطب با کاراکترها همذات پنداری کرده و آگاه‌های‌های حقوقی خود را با زبان داستان می‌آموزد.

به گفته سجاد مهرگان کارگردان سریال «آقای قاضی»؛ این اثرتلاش دارد تا با فرمتی جدید و محتوایی متفاوت علاوه بر آموزش، به نکاتی جدیدتر که دغدغه‌های فراگیرتر و به روزتری از جامعه را مطرح می‌کند، بپردازد و آنها را به تصویر بکشد.

علی یزدی‌خواه نایب رئیس اول کمیسیون فرهنگی در گفت‌وگو با میزان درباره ساخت برنامه‌های که به دنبال توسعه فرهنگ حقوقی در جامعه است، گفت: مباحث فرهنگی و تنویر افکار عمومی می‌توانند با کمک رسانه‌ها جمعی خصوصاً با ابزارهنر و دستاویز قرار دادن بخش‌هایی همانند تئاتر، سینما، سریال‌های تلویزیونی جذاب که عموما برای رد سنی بزرگ سال که با دغدغه‌های متعدد روبه رو است کابری فراوانی دارد. 

وی درباره سریال آقای قاضی بیان کرد: این سریال توانست مفاهیم حقوقی را با زبانی گویا برای بزرگسالان مطرح کرده نقشی موثردر آگاهی بخشی و افزایش اطلاعات حقوقی خانواده داشته باشد. از سوی دیگر زبان هنر کاربردی‌تر بوده و برای جامعه پر مشغله امروزی کاربردی بوده و درکاهش آسیب‌های اجتماعی اثر گذارباشد.

یزدی‌خواه وظایف رسانه‌ها جمعی را مطرح و تاکید کرد: رسانه‌های تصویری، صوتی و مکتوب نقش مهم و موثری در تنویر افکار عمومی دارند و از این رو بار سنگینی را بر دوش می‌کشند. حرکت در مسیر قانون مدار کردن و ارائه اطلاعات و آگاهی حقوقی به جامعه، آن هم در گستره وسیع و احترام و توجه به حقوق شهروندی همچنین کاهش اختلافات که نقش مهمی در کم شدن پرونده‌های قضایی دارد را سبب می‌شود و بدین ترتیب کاهش آسیب‌های اجتماعی روبه رو شده و پیامد‌های همانند زیست سالم شهروندان را در جامعه شاهد خواهیم بود.

وی نقش مهم رسانه‌های تصویری را مورد بررسی قرار داد و تاکید کرد: رسانه‌های تصویری از جذابیت و در عین حال فراگیری بیشتری برخوردارند پس ساخت سریال‌های همانند «آقای قاضی» و بهره برداری از پتانسیل این عرصه‌ها امری مهم و ضروری است.

نایب رئیس اول کمیسیون فرهنگی، نقش آموزش و فرهنگ‌سازی را مورد بررسی قرار داد و افزود: برای آموزش و فرهنگسازی در حوزه حقوق به جامعه نیاز است تا به صورت تخصصی آمایش سرزمین شکل بگیرد و در ادامه بر اساس داده‌ها اطلاعات دسته‌بندی شده به اجرا گذاشته شود. در رده سنی کودک و نوجوان که بهترین زمان برای فرهنگ‌سازی محسوب می‌شود بهره بردن از ارتباط با همسالان و تولیدات هنری، انیمیشن‌ها و بازی‌های رایانه‌ای بهترین عناصر در جهت انتقال اطلاعات مختلف و فرهنگ‌سازی حقوقی محسوب می‌شود.


فعالان اقتصادی معتقدند سرمایگذاری در عرصه آموزش حقوق اجتماعی با ابزارهنر که بازویی توانمند در عرصه فرهنگ‌سازی محسوب می‌شود امری ضروری است. سریال «اقای قاضی» نیز که با همکاری و مشاوره حقوقی قوه قضاییه روی آنتن است تلاش دارد تا در قالب داستان‌های متفاوت و واقعی اطلاعاتی را ذدر اختیار مخاطبان قرار دهد.

پیشتر، جانشین سرپرست نویسندگان سریال «آقای قاضی شعبه ۱۲۱»، این اثر را اولین اثر تخصصی حقوقی در ایران دانست و نقشه راه مناسبی برای پرداختن به حوزه‌های حقوق خواند بود در عین همکاری قوه قضاییه در بیان مسئل حقوقی را رویکردی ارزنده معرفی کرد وآن را سرمایه اگذاری فرهنگی دانست است.

سرمایه‌گذاری از جنس حقوقی

اسماعیل سیاوشی دبیر دوم کمیسیون فرهنگی (که سریال آقای قاضی را ندیده بود) نیز اهمیت آموزش و افزایش سطح آگاهی حقوقی در جامعه را نکت‌های مهم و اساسی دانست و گفت: حدود نیمی از درگیری‌ها و ناهنجاری‌های اجتماعی ریشه درعدم آگاهی‌های حقوقی دارد.

وی نقش سایر بخش‌های در فرهنگ‌سازی را مورد بررسی قرار دادو تصریح کرد: هنر و رسانه‌ها تاثیر غیر قابل انکار در توسعه فرهنگ حقوق می‌توانند داشته باشند در عین حال در عرصه مدیریتی قوه قضایی و دولت با سرمایه‌گذاری در این عرصه می‌توانند پنجاه درصد از نا هنجاری‌های موجود در جامعه را کاهش دهند.

آگاهی و اطلاع‌رسانی در حوزه حقوقی آن هم از نوع غیر مستقیم، حرکتی ارزنده است که اخیر با کمک قوه قضایی و رسانه ملی در پیش گرفته شده است اینامر در سریال «آقای قاضی» نمود پیدا کرده و سرمایگذاری بزرگی در این عرصه محسوب می‌شود که نتایج آن را در آینده می‌تواند برداشت کرد. در هر صورت آموزش همواره به عنوان یک ارزش برای تمام جوامع قلمداد شده و بیان آن به زبان هنر برای جامعه فرهنگسازی را به همراه دارد. 


انتهای پیام/