شناسهٔ خبر: 69930127 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

بازگشت غرب به میز مذاکره با ایران | آیا ایران با غرب به توافق می‌رسد؟

غرب در برخورد با جمهوری اسلامی ایران بارها اشتباهات استراتژیک را تکرار کرده است. این کشورها با تصور اینکه ایران در شرایط بحرانی داخلی یا بین‌المللی، موضع ضعف خواهد داشت، مذاکرات را رها کرده و فشارهای سیاسی و اقتصادی را تشدید کرده‌اند.

صاحب‌خبر -

به گزارش همشهری آنلاین، احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس: مذاکرات جدید جمهوری اسلامی ایران با سه کشور اروپایی (انگلستان، فرانسه و آلمان) که از 9 آذرماه از سر گرفته می‌شود، فرصتی برای بازخوانی تعاملات بین‌المللی ایران و غرب است. این نشست‌ها، در حالی از سر گرفته می‌شود که آخرین دور از این گفت‌وگوها در سال 1401 و در پی وقایع سیاسی داخلی ایران متوقف شده بود. اما چرا غربی‌ها بار دیگر تصمیم به مذاکره گرفتند؟

غرب در برخورد با جمهوری اسلامی ایران بارها اشتباهات استراتژیک را تکرار کرده است. این کشورها با تصور اینکه ایران در شرایط بحرانی داخلی یا بین‌المللی، موضع ضعف خواهد داشت، مذاکرات را رها کرده و فشارهای سیاسی و اقتصادی را تشدید کرده‌اند. از جمله این اشتباهات می‌توان به صدور قطع‌نامه اخیر شورای حکام علیه ایران اشاره کرد، قطع‌نامه‌ای که بر اساس گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تدوین شد و به ادعای فعالیت‌های "خطرناک" هسته‌ای ایران اشاره داشت.

در پاسخ، ایران با استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته، روند غنی‌سازی را تسریع کرد و پیام روشنی به غرب ارسال کرد: سیاست فشار نتیجه‌ای جز تسریع اقدامات فنی ایران نخواهد داشت. از سوی دیگر، این اقدام نشان داد که جمهوری اسلامی هرگز از موضع قدرت هسته‌ای و دفاعی خود عقب‌نشینی نخواهد کرد.

موضوعات اصلی این دور از مذاکرات را می‌توان در دو محور کلیدی خلاصه کرد: برنامه هسته‌ای ایران و بحران جنگ در غزه و لبنان. غربی‌ها، به‌ویژه تحت فشار اسرائیل، خواستار محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران هستند، زیرا معتقدند که این برنامه تهدیدی مستقیم برای منافع منطقه‌ای آن‌ها و هم‌پیمانانشان است.

اما ایران، با محوریت مقاومت، مذاکرات را فرصتی برای ترویج آتش‌بس در غزه و لبنان می‌داند. اگرچه جبهه مقاومت در این جنگ به پیروزی‌های استراتژیک مهمی دست یافته است، اما ایران تلاش دارد تا از طریق دیپلماسی، صلحی پایدار را برای مردم فلسطین و لبنان تضمین کند.

افزون بر این، بازگشت غرب به میز مذاکره با ایران، بازتاب نگرانی‌های فزاینده آن‌ها از تأثیرگذاری محور مقاومت و پیشرفت‌های فنی ایران است. هرچند مسیر مذاکرات پرچالش خواهد بود، اما ایران نشان داده که با تکیه بر سیاست‌های منطقی و اقتدار، قادر است دست برتر را در صحنه دیپلماسی حفظ کند. در این میان، تقویت محور مقاومت و تأکید بر حقوق ملت‌های مظلوم، همچنان در اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی باقی خواهد ماند.