شناسهٔ خبر: 69917582 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: مردم‌سالاری‌آنلاین | لینک خبر

در ژنو انجام می‌شود

رایزنی ویژه ایران و تروئیکای اروپایی - مردم سالاری آنلاين

ایران و تروئیکای اروپایی آماده مذاکره شده‌اند. سخنگوی وزارت امور خارجه از برگزاری نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و بریتانیا برای گفتگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی خبر داد.

صاحب‌خبر - گروه دیپلماسی - هدیه گل‌محمدی: ایران و تروئیکای اروپایی آماده مذاکره شده‌اند. سخنگوی وزارت امور خارجه از برگزاری نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و بریتانیا برای گفتگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی خبر داد.
به گزارش مردم سالاری آنلاین  ،حوالی ظهر دیروز رسانه ژاپنی کیودو مدعی شد که ایران در مرحله نهایی آمادگی برای برگزاری مذاکرات هسته‌ای با شرکای اروپایی توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ است. رسانه ژاپنی روز یکشنبه به نقل از چند منبع دیپلماتیک ایرانی مدعی شده ایران در مرحله نهایی آمادگی برای برگزاری مذاکرات هسته‌ای با آلمان،‌ فرانسه و انگلیس (تروئیکای اروپا) در ۲۹ نوامبر (نهم آذر) در ژنو سوئیس است.
خبرگزاری ژاپنی کیودو با انتشار این مطلب نوشت: «اتحادیه اروپا نیز به عنوان میانجی در این مذاکرات مشارکت خواهد کرد.» کیودو در این باره نوشت: «این مذاکرات با هدف برطرف کردن بن‌بستی انجام خواهد شد که مذاکرات وین حدود ۲ سال پیش به آن منتهی شد.»
این رسانه نوشته، این اقدام دیپلماتیک میان ایران و غرب پیش از تحلیف «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا انجام می‌شود که در سال ۲۰۱۸ و پس از خروج از توافق هسته‌ای ایران با ادعای ناقص بودن آن و وجود اهداف نظامی در برنامه هسته‌ای ایران، سیاست فشارحداکثری را علیه ایران به کار گرفته و تحریم‌های متعددی را علیه ایران اعمال کرد.
مذاکره در چارچوب موازین کلان ایران
به گزارش خبرنگار دیپلماسی مردم‌سالاری، «اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت امورخارجه عصر دیروز ضمن تایید برنامه‌ریزی برای مذاکره ایران و تروئیکای اروپایی در ژنو گفت که سیاست اصولی ایران تعامل و همکاری با کشورهای دیگر مبتنی بر اصول عزت ، حکمت و مصلحت است ؛ برهمین اساس گفت‌وگوهای آتی با تروئیکای اروپایی انجام خواهد شد.
وی همچنین تصریح کرد: برنامه‌ریزی گفت‌وگوی ژنو در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک انجام شده‌است و طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی مورد بحث و گفت و گو قرار خواهد گرفت.
بنا به گفته این دیپلمات ارشد ایرانی، رایزنی با طرف اروپایی صرفا محدود به پرونده اتمی نیست و لزوما به دلیل تدارک قبلی ، ارتباطی با قطعنامه شورای حکام ندارد.
ادعای لندن درباره لزوم کاهش تنش
عصر دیروز همچنین ، یک سخنگوی وزارت امور خارجه بریتانیا در پاسخ به پرسش ایرنا درباره نشست روز جمعه (۹ آذر ۱۴۰۳) میان ایران و تروئیکای اروپایی ادعا کرد که این کشور از طریق کانال‌های مختلف دیپلماتیک به دنبال کاهش تنش‌ بر سر پرونده هسته‌ای ایران است.
این سخنگو که طبق رویه‌های مرسوم خواست نامش فاش نشود، ضمن تکرار ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، گفت: ما به برداشتن هر گام دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای، از جمله از طریق مکانیسم ماشه (اسنپ بک) در صورت لزوم، متعهد هستیم.
وی مدعی شد: ما در کنار شرکای بین‌المللی خود همچنان به ابراز نگرانی‌ها درباره برنامه هسته‌ای ایران ادامه می‌دهیم و به دنبال کاهش تنش از طریق تعدادی از کانال‌های دیپلماتیک، از جمله در نشست‌های سازمان ملل و شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستیم.
این سخنگوی دستگاه دیپلماسی انگلیس ادامه داد: ما عمیقاً نگران هستیم که ایران به افزایش ذخایر اورانیوم خود، از جمله اورانیوم غنی شده با غلظت بالا که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد، ادامه می‌دهد.
وی در حالی که برنامه هسته‌ای ایران تحت شدیدترین نظام راستی آزمایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد، مدعی شد: ذخایر ایران، این کشور را به داشتن مواد شکافت پذیر که می تواند برای تولید سلاح هسته‌ای استفاده شود بسیار نزدیک می کند و این مساله، برای کشوری که برنامه تسلیحات هسته‌ای ندارد بی سابقه است.
رفتار متوازن تهران
تهران در واکنش به آن، پس از گذشت یک سال و نیم از متحمل شدن تحریم‌های آمریکا و بدعهدی طرفین اروپایی توافق هسته‌ای در عمل به تعهداتشان مبنی بر تلاش برای کاهش فشارهای اقتصادی تحریم‌ها بر این با در نظر گرفتن سازوکاری برای عادی‌ساز روابط با ایران، اعلام کرد که طبق حقوق محفظو خود در بند ۳۶ برجام، در پنج گام تعیین‌شده از اجرای تعهدات داوطلبانه خود در توافق هسته‌ای فاصله می‌گیرد. مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورتی که دولت‌های غربی اراده سیاسی و حسن‌نیت نشان دهند، آماده نهایی کردن توافقی برای لغو کلیه تحریم‌ها خواهند بود.
در همین راستا، «مجید تخت روانچی» معاون وزیر امور خارجه ایران، اخیرا، در گفت‌وگو با روزنامه فایننشال تایمز با اشاره به توافق هسته‌ای ایران با غرب که در سال ۲۰۱۵ حاصل شد اما دولت «دونالد ترامپ» بعدا، به‌طور یک‌جانبه واشنگتن را از آن خارج کرد، گفت: این توافق هنوز می‌تواند به عنوان زیربنا عمل کند و به‌روزرسانی شود تا واقعیت‌های جدید را منعکس کند.
او افزود: اگر طرف‌های دیگر به تعهدات خود بازگردند، ما بارها گفته‌ایم که مایلیم همین کار را انجام دهیم.
«پیتر استانو» سخنگوی سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در گفت‌وگو با ایسنا، درباره احیای مذاکرات هسته‌ای با ایران گفت: «نماینده عالی اتحادیه اروپا و تیم او با ایران، طرف‌های دیگر برجامی و همچنین ایالات متحده در تماس هستند تا تمام کانال‌های ارتباطی را باز نگه دارند و امکان احیای مذاکرات هسته‌ای معنادار را حفظ کنند».
این مقام اروپایی افزود: «درباره مذاکرات هسته‌ای، ما امیدواریم دیپلماسی هسته‌ای بتواند به‌زودی احیا شود. این موضوع همچنین برای ثبات منطقه سودمند خواهد بود». «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز درباره امکان احیای مذاکرات با غرب گفته بود: «ابراز علاقه از سمت کشورهای اروپایی برای شروع مذاکرات وجود دارد و ما احتمالا بزودی کار را انجام خواهیم داد».