شناسهٔ خبر: 69928810 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان | لینک خبر

نگاهی به نمایش ستاره‌ها را دنبال کن کاری از احسان مجیدی

صلح، نام دیگر کودکان است

کودکان اصلی‌ترین قربانیان جنگ هستند. تعدادی از آن‌ها جان‌شان را از دست می‌دهند و بسیاری بیشتر برای همیشه از آثار زیان‌بار جنگ رنج خواهند برد. از دست دادن والدین و نزدیکان، بی‌پناهی و آوارگی، تجربه‌ی رویارویی با شدیدترین اشکال خشونت، نقص عضو، آسیب‌های روانی و اجتماعی و..... تنها بخشی از آثار زیانبار جنگ است.

صاحب‌خبر -

حسین تولائی

اگرچه هنر و ادبیات کودک و نوجوان و پدیدآورندگان آثار هنری و ادبی، همواره جهانی سرشار از صلح و آرامش و شادکامی را برای مخاطبان خواسته‌اند اما در این میان، برای بازنمایی واقعیت‌های زندگی کودکان نیز کوشیده‌اند. جنگ و پیامدهایش یکی از واقعیت‌های تلخ زندگی کودکان است.

نگاهی گذرا به موضوع جنگ در هنر و ادبیات کودک و نوجوان ایران در دهه‌های اخیر نشان می‌دهد که مفاهیمی مانند دلاوری، حماسه، دفاع از وطن، روحیه‌ی مقاومت، ارج‌گذاشتن برای شهادت و مقام شهید از مهم‌ترین و پربسامدترین موضوع‌های مورداستفاده بوده است. همچنین پدیدآورندگان به آثار اندوهبار جنگ نیز پرداخته‌اند و به طور کلی آثار هنری و ادبی بستری بوده است برای هم‌دلی و درک عواطف انسانی و اجتماعی همه‌ی کسانی که در جنگ به‌نوعی آسیب‌ دیده‌اند به‌ویژه کودکان و نوجوانان.

نمایش «ستاره‌ها را دنبال کن» به کارگردانی احسان مجیدی که در مرکز تاتر و تاتر عروسکی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان روی صحنه رفته است، تلاشی قابل احترام است در ستایش صلح و نکوهش جنگ. این نمایش می‌کوشد تا به‌ دور از شعارهای سطحی و نخ‌نماشده، آسیب‌های ناشی از جنگ را بر جسم و روان کودکان بنمایاند. ستاره‌ها را دنبال کن روایت کودکانه و ساده‌ای دارد و به مخاطب نشان می‌دهد که صلح تنها راه نجات جهان برای رسیدن به شادی و آرامش است. در ابن نمایش دو بازیگر کودک و نوجوان به دنبال پدرشان راهی میدان جنگ می‌شوند تا از آنها خبری بگیرند. این دو نوجوان نماد زندگی و امید هستند و البته می‌دانند که دفاع از میهن بخشی از زندگی اجتماعی آن‌ها و پدران‌شان است. «ستاره‌ها را دنبال کن» با زبانی هنرمندانه و غیرمستقیم می‌خواهد بگوید جنگ می‌تواند بخشی از زندگی نباشد. به‌جایش صلح،  گفت‌وگو، هم‌دلی و درک متقابل مفاهیمی است که قدرت بالاتری دارند برای عمق‌بخشیدن به جهان.

دوگانه‌ی جنگ و صلح در این نمایش، به‌خوبی و به سادگی و زیبایی در معرض دید تماشاگر کودک قرار می‌گیرد به‌طوری‌که او می‌تواند به‌راحتی صلح را انتخاب کند و برای برقراری آن در روابط فردی و اجتماعی از آن بهره ببرد. «ستاره‌ها را دنبال کن» در قاب ماندگاری از نقش و رنگ و نور و صدا و حرکت بزرگ‌ترها را نیز به چالش می‌کشد تا به‌جای جنگ‌افروزی و دمیدن بر آتش جنگ، از نگاه کودکان به دنیا و به زندگی نگاه کنند. بزرگ‌ترها را دعوت می‌کند تا برای ساختن جهانی بدون‌تفنگ، بدون اخم و بدون قهر تلاش کنند و به این مهم بیاندیشند که جنگ شاید اولین گزینه برای دفاع از وطن باشد اما همیشه بهترین گزینه نیست.