به گزارش قدس آنلاین، بیماریهای قلبی سهم بسیار زیادی از مرگ و میر در بیماریهای هر کشور را به خود اختصاص میدهند، بر اساس آمارها، سالانه حدود ۱۹ میلیون نفر در جهان جان خود را بر اثر بیماریهای قلبی و عروقی از دست میدهند. همچنین بیماریهای قلبی در کشور ۳۵ درصد کل مرگهای یک سال و ۴۶ درصد از مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای غیر واگیر را به خود اختصاص داده است.
از سوی دیگر بر اساس آمارهای سازمان غذا و دارو، بالاترین میزان تجهیزات و ملزومات پزشکی گروه قلب و عروق بیشترین مصرف را در کشور دارند.
هزینه بالای بیماریهای قلبی و عروقی بر جامعه
همانگونه که از آمارهای بالا بر میآید بیماریهای قلبی و عروقی میتواند هزینههای بسیار زیادی را بر جوامع وارد کنند، این هزینهها شامل تشخیص و درمان بیماریهای قلبی، هزینههای کاهش بهرهوری ناشی از ناتوانی افراد در اثر این بیماریها و در نتیجه اثرات منفی بر در آمد ناخالص ملی، هزینههای اجتماعی اعم از حمایت بیمهها از افراد بیمار و ناتوان شده از بیماریهای قلبی، بار مالی بر سیستمهای بهداشتی و درمانی و منابع آن و همچنین هزینههای غیر مستقیم مانند مرگهای زودرس و خارج شدن افراد از چرخه زندگی و ... است.
به طور مثال در سال ۲۰۱۰ هزینههای مستقیم درمانی و زیان ناشی از کاهش بهرهوری بهواسطه بیماریهای عروق کرونر قلب در آمریکا، ۱۰۸ میلیارد دلار برآورد شد و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۰ این هزینهها به ۲۱۸ میلیارد دلار برسد. این تنها هزینههای ناشی کاهش بهرهوری ناشی از این بیماریها بود که چنانچه دیگر هزینهها را در کنار آن گذاشت مطمئنا این عدد بسیار بالا خواهد.
چرایی افزایش بیماریهای قلبی و عروقی
یکی از نگرانیهای جهانی افزایش بیماریهای قلبی و عروقی به ویژه در میان جوانان است که عوامل بسیار زیادی در آن دخیل است. وحید اسلامی متخصص قلب و عروق و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتگو با آنا، گفت: متأسفانه مصرف دخانیات مانند سیگار، قلیان و ... که از جمله عوامل زمینهساز بیماریهای قلبی و عروقی هستند افزایش پیدا کرده است. بی تحرکی، عدم ورزش، چاقی فشار خون و دیابت و در نایت سابقه خانوادگی در بروز بیماریهای قلبی و عروقی بسیار زیاد بوده، استرس و آلودگی هوا نیز در تشدید این فرایندها بسیار دخیل هستند.
وی افزود: متأسفانه افرادی را میبینیم که در سنین جوانی به بیماریهای قلبی و غروقی مبتلا شده که دلیل آن این رفتارهای اشتباه و آسیبزا است.
چرا سکته در جوانان خطرناکتر است؟
این استاد دانشگاه در رابطه با تفاوت نتیاج سکتههای قلبی در افراد جوان و افرادی که وارد میانسالی شدهاند نیز گفت: در سنین بالا وقتی فردی دچار تنگی عروق شوند این احتمال دارد که رگهای فرعی به او کمک کنند. اما در سنین جوانی، چون هنوز فرایند عروق فرعی هنوز کامل شکل نگرفته و اصطلاحا رزرو قلبی برای سکتههای آنها وجود ندارد میزان خطر ممکن است بیشتر باشد.
وی با بیان اینکه هنوز میزان بیماریهای قلبی در سنین بالاتر بیشتر است، گفت: با این حال آمار جوانهایی که برای بیماریهای قلبی و عروقی به ما مراجعه میکنند بیشتر شده و این تعجب بر انگیز است.
او با بیان اینکه در حال حاضر میتوان همه عروق با عملهای آنژیوپلاستی باز کرد، گفت: در حال حاضر تعداد عملهای قلب باز در کشور به دلیل پیشرفتهایی که از طریق آنژیوگرافی و تعبیه استند و بالن در عروق حاصل شده بسیار کمتر از گذشته است. در واقع بیش از ۸۰ درصد عروق و حتی ۱۰۰ درصد عروق را تحت شرایطی میتوان با استند و بالن باز کرد و به همین تعداد عملهای قلب باز کاهش پیدا کرده است.
او در ادامه با بیان اینکه سالانه ۱۶۰ هزار نفر به دلیل بیماریهای قلبی و عروقی فوت میکنند، گفت: از سوی دیگر از هر ۵ مرگ، یک نفر به دلیل سکته حاد قلبی فوت میکند. هر بیمار قلبی هر یک دقیقه با تأخیر به اورژانس مراجعه کند، به زیان او است به همین دلیل هر بیماری به محض اینکه احساس درد در قفسه سینه داشت و علائم بیماری قلبی در او ظاهر شد باید بلافاصله به اورژانس مراجعه کند.