شناسهٔ خبر: 69919788 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

بهینه سازی مصرف؛ راهکار گذر از دردسرهای ناترازی انرژی در فصل سرد

یاسوج - ایرنا -سرمای هوا به اوج خود رسیده و نیاز به وسایل گرمایشی افزایش یافته و همین امر ضرورت بهینه سازی مصرف حامل های انرژی در سراسر کشور را بیشتر کرده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا،اصطلاح «صرفه جویی در انرژی» به معنای استفاده کمتر یا قطع مصرف انرژی نیست، بلکه هدف مصرف بهینه و جلوگیری هدر دادن منابع انرژی است که تغییرات ساده رفتاری می تواند به تحقق آن کمک کند.

ایران از جمله کشورهایی است که برای تامین گرمای مورد نیاز در خانه ها به صورت ترکیبی از برق و گاز استفاده می کند به همین علت و با توجه به اینکه برای تولید برق مورد نیاز کشور در بسیاری از موارد از گاز استفاده می شود مشارکت هموطنان و به ویژه مردم کهگیلویه وبویراحمد برای بهینه سازی مصرف این حامل های انرژی ضرورت دارد.

آمارهای رسمی نشان می دهد سرانه مصرف انرژی در بخش خانگی ایران ۱.۶ برابر متوسط جهانی و به صورت کلی نیز شدت مصرف انرژی در ایران ۲ برابر متوسط جهانی برآورد شده که همین داده ها نقش مردم در کاهش ناترازی انرژی را بیشتر کرده است.

مردم به عنوان اصلی ترین رکن در کمک به کاهش ناترازی انرژی نقش مهمی دارند و می توانند با به کار بستن راهکارهایی ساده به این امر کمک کنند.

آن طور که کارشناسان حوزه انرژی تاکید می کنند هموطنان برای کاهش مصرف برق می توانند بدون کاهش سطح رفاه،لامپ های مازاد را خاموش کنند و همچنین از دستگاه های با کاربری انرژی A+ استفاده کرده و یا از ظرفیت کامل ماشین ظرفشویی و لباس شویی استفاده کنند.

در بخش گاز هم با رعایت برخی نکات ساده اما کاربردی مثل شناسایی منافذ ورود سرما به منزل، تنظیم دمای بخش‌های مختلف منزل بر اساس کاربرد آن، تنظیم دمای وسایل گرمایشی در سطح استاندارد، پوشیدن لباس گرم و استفاده از پرده‌های ضخیم در منازل، ضمن تاثیرگذاری چشمگیر در کاهش هدر رفت گاز در بخش خانگی در حفظ جریان پایدار گاز برای همه بخش‌ها در نقاط مختلف کشور کمک کنند.

شما برای مدیریت مصرف انرژی در کشور اقدامی انجام می دهید؟

یکی از شهروندان ساکن شهر سی سخت با اشاره به اینکه درزهای در و پنجره‌ها از عوامل مهم در اتلاف انرژی گرمایی در خانه و نفوذ هوای سرد به داخل ساختمان هستند گفت: برای پیشگیری از ورود سرما شیارهای پنجره و در ورودی را با نوار درزگیری پوشانده ام.

بهینه سازی مصرف؛ راهکار گذر از دردسرهای ناترازی انرژی در فصل سرد

احسان علی پور تاکید کرد: البته شیشه های دوجداره هم می تواند به جلوگیری از انتقال سرما به داخل ساختمان جلوگیری کند اما به علت استیجاری بودن واحد مسکونی که در آن سکونت دارم از روش درزگیری استفاده کرده ام تا هزینه کمتری متحمل شوم.

وی با اشاره به اینکه دریچه‌ کولر یکی از عوامل اتلاف انرژی است عنوان کرد: با پوشاندن این دریچه‌ها به وسیله ابزارهای پلاستیکی ضخیم یا دریچه‌های مخصوص عایق‌بندی می‌توان از اتلاف انرژی جلوگیری کرد.

آن طور که کارشناسان انرژی می گویندپرده‌های ضخیم و تیره‌رنگ نسبت به پرده‌های کرکره‌ای می‌توانند در جلوگیری از هدر رفتن گرمای خانه اثربخش تر باشند.

این صاحب نظران تاکید می کنند که استفاده از پرده با جنس پنبه‌ای یا پرچین می‌تواند عایق مناسبی در برابر اتلاف گرما باشد.

یک بانوی کارمند ساکن شهر یاسوج تاکید کرد که من با تنظیم درجه ترموستات یخچال برای زمانی که اهالی خانه خواب یا بیرون از منزل هستند برای مدیریت مصرف انرژی اقدام کرده ام.

ثریا حسن زاده تصریح کرد:هواگیری رادیاتور شوفاژ و سرویس پکیج از دیگر اقداماتی است که بازدهی سیستم‌های گرمایشی خانگی را افزایش می‌دهد و افزون بر پیشگیری از سرد شدن قسمت‌های مختلف رادیاتور به توزیع گرمای یکنواخت کمک می‌کند.

آن طور که کارشناسان حوزه انرژی تاکید می کنند در شب زمانی که خانوارها خواب هستند یا در طول روز که افراد بیرون از خانه هستند دمای ترموستات بهتر است ۶ تا ۱۰ درجه کاهش یابد.

آنان تاکید می کنند که کاهش درجه ترموستات به میزان ۵ الی ۱۵ درجه در هشت ساعت می‌تواند منجر به کاهش ۵ الی ۱۵ درصد از انرژی مصرفی بخش خانگی شود.

یک شهروند ساکن شهر نفتخیز دوگنبدان گفت:میزان مصرف گاز در خانه ام را مدیریت می کنم تا آسایش و رفاه ساکنان واحدهای مسکونی شهرهای دور از شبکه گاز به خاطر قطع گاز کاهش نیابد.

فریدون صداقت افزود: من برای رعایت حقوق هموطنان به توصیه کارشناسان برای رعایت الگوی مصرف و نگه داشتن دمای خانه در محدوده ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتی‌گراد عمل می کنم.

کارشناسان حوزه انرژی همچنین اعتقاد دارند که نصب ایزوگام برای بهینه‌سازی مصرف انرژی به علت نقش عایق در ساختمان‌ها و سازه‌ها نیز تاثیرگذار است.

آنان تاکید می کنند که ایزوگام به عنوان یک عایق، هدایت حرارتی و مقاومت را بر عهده دارد و به عنوان تهویه در گرما و سرما عمل می‌کند البته این عملکرد با ضخامت و هدایت عایق ارتباط مستقیم دارد و هر چه مقاومت بیشتر باشد، عایق مؤثرتر است.

تلاش های مسوولان برای کاهش ناترازی انرژی

نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: برنامه ریزی برای کاهش ناترازی‌های انرژی در اولویت نخست مجلس و دولت و همچنین برنافه هفتم توسعه است و نمایندگان در کمیسیون های مربوطه نیز با جدیت دنبال رفع این چالش هستند.

محمد بهرامی افزود: با توجه به اینکه تامین اعتبار یکی از موانع تولید و کاهش ناترازی انرژی در کشور است این موضوع در دستور کار کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۴ هم قرار گرفته دارد.

بهینه سازی مصرف؛ راهکار گذر از دردسرهای ناترازی انرژی در فصل سرد

وی بیان کرد: همچنین موضوع کاهش ناترازی انرژی از برنامه های مهم پنج ساله هفتم توسعه کشور است.

نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد:مشکل کمبود حامل های انرژی برق،گاز و بنزین مساله کهنه ای است و علت آن هم انجام نگرفتن اقدام های به موقع برای افزایش تولید متناسب با نیاز روز است.

بهرامی تصریح کرد:رفع ناترازی های انرژی در کشور به زمان و اعتبارهای زیادی نیاز دارد اما امید داریم با برنامه ریزی های صورت گرفته مشکلات ناشی از حامل های انرژی در کشور طی سال آیننده کاهش یابد.

بهرامی خاطرنشان کرد:تامین حامل های انرژی به ویژه برق و گاز از موضوعات مهمی است که افزون بر رفاه حال هموطنان می تواند به رونق تولید و اشتغال هم کمک کند به همین علت وکیلان مردم در خانه ملت با جدیت به دنبال کاهش آن هستند.

راهکارهایی که به تولید گاز کمک می کند

نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: تکمیل طرح هایی مانند میدان گازی مختار از جمله برنامه های دولت برای کاهش بخشی از ناترازی های انرژی است.

وی عنوان کرد:اگرچه این طرح نسبت به برنامه زمانبندی از پیش تعیین شده عقب است اما در حال حاضر روند احداث آن چشمگیر است.

وی بیان کرد: در حالی که ابتدای سال جاری میانگین پیشرفت فیزیکی خاکبرداری این طرح ۳۰ درصد و پیشرفت فیزیکی ساخت ابنیه آن صفر بود اکنون ۹۵درصد از خاک برداری آن انجام گرفته و ساخت ابنیه میدان گازی مختار نیز ۲ ماه پیش پایان یافته است.

نماینده مردم شهرستان های بویراحمد،دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: میزان پیشرفت فیزیکی محوطه سازی طرح احداث میدان گازی مختار ۹۷درصد است.

بهرامی ابرازامیدواری کرد: با تزریق به موقع اعتبار مورد نیاز روند خوب احداث این طرح ادامه یابد.

وی با اشاره به موضوع ناترازی انرژی و گاز در کشور تاکید کرد: پیگیری برای انجام مراحل احداث میدان گازی مختار در اولویت برنامه های وکیل مردم در خانه ملت است.

نماینده مردم شهرستان های بویراحمد،دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مطالعات احداث پالایشگاه میدان گازی مختار به زودی آغاز می شود و امید می رود در سال آینده ساخت این فاز هم اجرایی شود.

میدان گازی مختار یاسوج با تولید بیش از ۲۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی ذخیره شده در ۱۰ کیلومتری این شهر یاسوج قرار دارد.

طبق اعلام معاون وزیر نفت، بر اساس برنامه‌ریزی انجام‌شده، این طرح در ۲ مرحله اجرا و با توسعه این میدان، روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور افزوده می‌شود.

میدان گازی یا میدان گاز طبیعی (Natural gas field) به مخزن طبیعی گاز طبیعی می‌گویند که طی میلیون‌ها سال در اثر فعل و انفعالات شیمیایی بر روی بقایای جانداران مدفون شده در زمین به وجود می‌آید و این میادین اغلب در کنار میادین نفتی یافت می شوند.