جوان آنلاین: سرآمدان ریاضی بر این نکته تأکید دارند که ریاضیات را باید بدون استرس آموخت. فشار برای یادگیری، کودک را در شرایط اضطراب قرار میدهد و در نتیجه مانع از لذت بردن یا کسب انگیزه یادگیری در کودک میشود. بزرگان ریاضی جهان، نکات ارزشمندی را برای کمک به رشد علاقه واقعی کودکان به ریاضیات به اشتراک میگذارند. در ادامه به استناد گزارشی از ایسنا شش نکته برای کمک به کودک جهت ایجاد علاقه واقعی به ریاضیات آورده شده است:
۱) کودکان را با کاربردهای واقعی ریاضیات آشنا کنید
مفاهیم انتزاعی درک ارتباط ریاضی را برای کودکان دشوار میکند. برترینها پیشنهاد میکنند ریاضی باید با زندگی واقعی مرتبط باشد، بنابراین بچهها اهمیت آن را از این طریق درک میکنند. هنگام آشپزی، کودک خود را با محاسبات ساده مانند دو برابر کردن دستور غذا یا اندازهگیری مواد تشکیل دهنده، درگیر کنید. از تجربه خرید مواد غذایی به عنوان فرصتی برای بحث در مورد بودجه، قیمت و تخفیف استفاده کنید. برنامههای کاربردی دنیای واقعی به آنها نشان میدهد ریاضی اینجا و آنجا وجود دارد تا یادگیری را جالب و ملموس کند. یک «روز ریاضی بیرون» داشته باشید. با فرزندتان به خرید بروید، قیمتها را بررسی کنید، کل را محاسبه و درصدی تخفیف اعمال کنید. به آنها اجازه دهید بودجه کمی را مدیریت کنند. این باعث میشود ریاضی جذابتر و معنادارتر شود.
۲) یادگیری ریاضی را سرگرمکننده کنید
اکثر برترینهای ریاضی جهان اذعان میکنند بازیها و پازلهای ریاضی الهامبخش آنها در این موضوع بوده است. بازیها یادگیری را چالش برانگیز و لذتبخش میکند. فعالیتهایی مانند سودوکو، شطرنج و پازلهای منطقی، مهارتهای ریاضی را به شیوهای سرگرمکننده آموزش میدهند. بازیهای رومیزی مانند مونوپولی (Monopoly) شامل شمارش و استراتژی است و سرگرمی دیجیتالی را با مفاهیم ریاضی ارائه میدهد. بازیها میتوانند این نوع محیط مثبت و بدون فشار را فراهم کنند که در آن بچهها میتوانند ریاضیات را بدون اینکه یک تکلیف خسته کننده به نظر برسد، تمرین کنند. یک شب بازی خانوادگی هفتگی ترتیب دهید تا در بازیهای ریاضی شرکت کنید. این کار میتواند به افزایش اعتماد به نفس فرزندتان نسبت به ریاضیات کمک زیادی کند.
۳) تکنیکهای یادگیری تصویری میتواند کمک کند
کمکهای بصری به درک بیشتر مفاهیم انتزاعی کمک میکند، به ویژه برای کودکان کوچکتر. ترسیم نمودارها، استفاده از نشانگرهای رنگی و استفاده از اشیای فیزیکی مانند بلوک یا شمارنده برای توضیح مفاهیمی مانند جمع، تفریق، کسرها یا هندسه میتواند ریاضیات را جذابتر کند. افراد برجسته ریاضیات تأکید میکنند وقتی میتوانستند مشکلات را «ببینند»، میتوانستند آنها را بهتر درک و حل کنند. ارائه بصری (تصویری) ریاضی، وضوح و قابل فهم و تصور کردن ریاضی را فراهم و درک موضوعات پیچیده را آسانتر میکند. سعی کنید از وسایل خانه مانند ماکارونی یا آبنبات برای توضیح مفاهیم ریاضی استفاده کنید. به عنوان مثال، برای آموزش کسرها، آبنباتها را به نصف یا ربع تقسیم کنید و به صورت بصری نشان دهید که چگونه به یک کل جمع میشوند. اجازه دهید فرزندتان به محض حل مسئله پاسخهای آنها را بخورد!
۴) بر درک مفهومی بیش از حفظ تمرکز کنید
بسیاری از افراد برتر موفقیت خود را به جای به خاطر سپردن فرمولها، مدیون درک کامل مفاهیم اساسی میدانند. فرزندتان را تشویق کنید که سؤال بپرسد و «چرایی» پشت هر روش را بفهمد. به عنوان مثال به جای اینکه صرفاً جداول ضرب را به خاطر بسپارند، به آنها کمک کنید تا بفهمند ضرب چگونه جمع مکرر است. این رویکرد پایه قویتری برای موضوعات پیشرفته ایجاد میکند و علاقه عمیقتری به کاوش بیشتر در ریاضیات ایجاد خواهد کرد. بعد از اینکه فرزندتان مفهوم جدیدی را یاد گرفت، از او بخواهید آن را با کلمات خودش برای شما توضیح دهد. این تمرین درک آنها را تقویت و یادگیری را تعاملیتر میکند.
۵) یک محیط مثبت و حمایت کننده ایجاد کنید
سرآمدان ریاضی بر این نکته تأکید دارند که ریاضیات را باید بدون استرس آموخت. فشار برای یادگیری، کودک را در شرایط اضطراب قرار میدهد و در نتیجه مانع از لذت بردن یا کسب انگیزه یادگیری در کودک میشود. یک پیروزی کوچک چیزی است که بچهها به آن نیاز دارند و وقتی اشتباه میکنند فقط با آنها با آرامش برخورد کنید. بپذیرید که اشتباه کردن بخشی از یادگیری است. اجازه دادن به کوچولوها احساس امنیت و گوش دادن به شما کمک میکند تا نه با ترس بلکه با کنجکاوی سراغ ریاضی بروند. یک «دیوار مشاهیر ریاضی» در خانه ایجاد کنید. هر بار که فرزند شما در تسلط بر یک مفهوم جدید یا حل مسئلهای چالش برانگیز احساس اطمینان کرد، آن را به دیوار اضافه کنید. این کار اعتماد به نفس آنها را افزایش میدهد و باعث میشود ریاضی یک سفر هیجان انگیز باشد.
۶) کودکان را به تمرین منظم تشویق کنید
تمرین در ریاضی ضروری است، اما افراد برتر ریاضیات پیشنهاد میکنند برای جلوگیری از ملالت، ریاضی را برای بچه لذتبخش کنید. جلسات تمرینی کوتاه و منظم مؤثرتر از دورههای طولانی و سنگین مطالعه است. چالشهای سرگرمکننده مانند زمانبندی سرعت حل مسائل ساده یا استفاده از ریاضیات به روشهای خلاقانه مانند برنامهریزی بودجه کمّی برای یک فعالیت آخر هفته. تمرین بازیسازی آن را آرام و ثابت نگه میدارد که کلید ایجاد اعتماد بهنفس و تسلط در یادگیری کودکان از ریاضی خواهد بود. یک «جعبه چالش ریاضی» پر از مسائل یا معماهای کوچک ریاضی راهاندازی کنید. به فرزندتان اجازه دهید هر روز یکی را برای حل کردن انتخاب کند و وقتی به درستی آن را حل کرد با امتیازات یا خوراکیهای کوچک به او پاداش دهید.