شناسهٔ خبر: 69918036 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

در گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید؛ در گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید؛

کمک به رشد و توسعه پایدار اقتصاد کشور با تخصصی شدن بانک‌ها

تخصصی شدن بانک‌ها از جمله اولویت‌های بانک مرکزی است که تا یک ماه آینده اولین دستورالعمل آن به تصویب می‌رسد و این امر می‌تواند برای اقتصاد کشور حائز اهمیت باشد.

صاحب‌خبر -

باشگاه خبرنگاران جوان؛ کیمیا قلی‌پور- بر اساس قانون برنامه پنجساله هفتم به­ منظور ایجاد رونق در بخش‌های مولد اقتصاد کشور از طریق تأمین مالی پایدار طرح‌های کلان توسعه‌ای و طرح‌های تملک دارایی‌های سرمایه‌­ای ملی، دولت مکلف است تا پایان سال اول برنامه یکی از بانک‌های تخصصی را با اصلاح اساسنامه آن با سرمایه و امکانات موجود به «بانک توسعه جمهوری اسلامی ایران» تبدیل کند و اساسنامه آن را به تصویب مجلس برساند. همچنین دولت مجاز است با استفاده از ظرفیت، سرمایه، امکانات و نیروی انسانی سایر بانک‌های دولتی، نسبت به ایجاد «بانک‌های توسعه‌ای بخشی» اقدام قانونی به­ عمل آورده و اساسنامه این بانک‌ها را به تصویب هیأت وزیران برساند.

حرکت به سمت تخصصی شدن بانک‌ها که به تازگی هم محمدرضا فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی گفته بود: در حال حاضر همه بانک‌ها همه کاری را انجام می‌دهند که سابقه آن را در دیگر مناطق دنیا سراغ ندارم، بانک‌ها باید هر کدام کار تخصصی خود را انجام بدهند.

رئیس‌کل بانک مرکزی افزود: این موضوع به طور مناسبی در قانون برنامه هفتم دیده شده است و هفت دسته بانک تجاری، توسعه ای، قرض الحسنه و ... در آن در نظر گرفته شده است. در حال حاضر در بانک مرکزی اساسنامه این بانک‌ها در حال تهیه است و مبحث حرکت از بانکداری به بنگاه سازی باید در نظر گرفته شود و این موضوع در مقوله بانک‌های تخصصی نیز باید دیده شود.  

اولین دستورالعمل تخصصی شدن بانک‌ها تا یک ماه آینده تصویب می‌شود

۲۸ آبان‌ماه هم فرشاد محمدپور، معاون نظارت بانک مرکزی در خصوص تخصصی شدن بانک‌ها اظهار کرده بود: این موضوع از جمله اولویت‌های ماست و تا یک ماه آینده اولین دستورالعمل آن را به تصویب می‌رسانیم. همه بانک‌ها با نسبت یکسانی با صنعتگران و تولیدکنندگان و مردم عادی رفتار می‌کنند. درحالی‌که وقتی بانک‌ها تخصصی می‌شوند لزوماً نسبت‌های احتیاطی آنها یکسان نخواهد بود. بخشی از محدودیت‌های فعلی ناشی از این است که رفتار بانک‌ها با همه یکسان است همان‌طور که رفتار مراجعه‌کنندگان هم با همه بانک‌ها یکسان است؛ بنابراین تا آخر سال اتفاقات مهمی در این حوزه رخ خواهد داد.

اهمیت تخصصی شدن بانک‌ها که مهدی میرزایی کارشناس اقتصادی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: بحث دسته بندی بانک‌ها بر اساس فعالیت تخصصی آنها دو بُعد دارد؛ یک بعد قانونی و نظری و دیگری بُعد عملیاتی و اجرایی است. یکی از مشکلات کشور ما این است که بانک‌ها در حیطه‌هایی ورود می‌کنند که در آن تخصص کافی ندارند و خیلی تفاوتی میان عملکرد بانک‌ها در این حوزه‌ها قابل رویت نیست. به شکل ساده یکی از عناصر کلیدی شرایط حال حاضر اقتصاد کشور همین رفتار نامناسب برخی از بانک‌ها است که در همه بخش‌ها بدون توجه به تخصص ورود کرده‌اند.

در ادامه میرزایی بیان کرد: این که بانک‌ها بر اساس فعالیت تخصصی دسته بندی شوند اقدام مناسبی خواهد بود؛ این گونه می‌شود عملکرد هر بانک را با شاخص کلان فعالیت اقتصادی خود سنجید و اعمال مدیریت کرد و نظارت بانک مرکزی افزایش پیدا می‌کند. اما اعمال این کار سخت است و پاشنه آشیل آن چگونه عملیاتی کردن این طرح خواهد بود که باید بسیار به آن دقت داشت.

پاسخ به نیاز‌های خاص مشتریان در صنایع مختلف با تخصصی شدن بانک‌ها

در ادامه هم آلبرت بغزیان کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان بیان کرد: بانک‌های تخصصی معمولاً فرآیند‌های خود را بهینه‌سازی می‌کنند این کارایی می‌تواند منجر به کاهش هزینه‌ها و افزایش رضایت مشتریان شود؛ همچنین تخصصی شدن بانک‌ها باعث می‌شود که آنها بتوانند خدمات بهتری را در حوزه‌های خاص ارائه دهند.

این کارشناس اقتصادی در ادامه اظهار کرد: تخصصی شدن به بانک‌ها این امکان را می‌دهد که ریسک‌های خاص هر حوزه را بهتر شناسایی و مدیریت کنند همچنین با تخصصی شدن، بانک‌ها می‌توانند به نیاز‌های خاص مشتریان در صنایع مختلف پاسخ دهند.

او افزود: همچنین تخصصی‌شدن بانک‌ها راهی به سوی تقویت ساختار‌های اقتصادی کشور محسوب می‌شود و به طور کلی، تخصصی شدن بانک‌ها می‌تواند به بهبود عملکرد اقتصادی و افزایش رضایت مشتریان منجر شود و در نهایت به رشد و توسعه پایدار اقتصاد کشور کمک کند.

حالا باید منتظر ماند و دید بنابر وعده مسئولان در خصوص اتفاقات مهم مربوط به تخصصی شدن بانک در این زمینه چه تغییراتی را شاهد خواهیم بود؟ تخصصی شدن بانک‌ها که به خوبی در قانون برنامه هفتم به آن پرداخته شده است.