سرانه تعداد پزشکان عمومی و متخصص ایران فاصله بسیاری با استانداردهای جهانی دارد و معضل کمبود پزشک در کشورمان انکارنشدنی است. البته تا زمانی که مشکل مهاجرت گسترده پزشکان وجود داشته باشد، افزایش ظرفیت آموزش پزشکی دردی را دوا نخواهد کرد، آن هم در شرایطی که براساس اظهارات لاریپور، معاون سازمان نظام پزشکی در گفتوگو با دیدهبان ایران، بسیاری از پزشکانی که در داخل کشور حضور دارند نیز ترجیح میدهند یا در بخشهای غیردرمانی مثل زیبایی فعالیت کنند یا اساسا شغل پزشکی را کنار بگذارند و در مشاغل دیگر مشغول فعالیت شوند.
به گزارش سایت دیدهبان ایران، هرچند که در سال گذشته، رشتههای تخصصی پزشکی شاهد افزایش ظرفیت ۷ درصدی بود تا کمبودها برطرف شود، اما یکی از مهمترین مشکلاتی که باعث دامن زدن به معضل اصلی یعنی کمبود پزشک در کشورمان میشود، مهاجرت پزشکان است، اگرچه آمار رسمی هیچگاه منتشر نشده، اما در یک نمونه رصدخانه مهاجرت ایران که زیر نظر دانشگاه شریف فعالیت میکند، اعلام کرده است که در سال ۱۴۰۱، ۶۵۰۰ پزشک شامل ۲۳۰۰ متخصص از کشور مهاجرت کردند؛ آماری که طبیعتا در سالهای بعد بیشتر هم شدهاند.
رضا لاریپور، معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی البته معتقد است که تنها مهاجرت پزشکان از کشور نیست که جامعه پزشکی را تهدید میکند، بلکه برخی فارغالتحصیلان رشته پزشکی به صورت بین رشتهای مهاجرت میکنند. او به دیدهبان ایران میگوید: «برخی از پزشکان از رشته پزشکی مهاجرت میکنند و در همین داخل کشور در رشتههای دیگری مشغول به کار میشوند.»
از ۱۰۰ هزار پزشک عمومی، ۵۰ هزار نفر از آنها در شغل خود مشغول بهکار نیستند
لاریپور مثال میزند که از ۱۰۰ هزار پزشک عمومی، ۵۰ هزار نفر از آنها در شغل خود مشغول بهکار نیستند. بسیاری از آنها نیز در کلینیکهای زیبایی کار میکنند و اصطلاحا در شغل غیردرمانی مشغول به کارند.
مثال این ادعا را چند روز پیش یکی از متخصصان معروف فضای مجازی ثابت کرد؛ او از دوست پزشک خود گفت که دکتر عمومی است و ماهانه هم حدود ۱۵ میلیون تومان حقوق دریافت میکند، یعنی درآمد روزانه حدود ۵۰۰ هزار تومان از کار کردن در یک شیفت کاری ۸ ساعته. این پزشک متخصص معروف در کسوت راننده شرکت اینترنتی قرار گرفت تا بداند درآمد روزانه ۵۰۰ هزار تومان، برای یک راننده، در چه مدت زمانی به دست میآید؟ و او در ۵ ساعت، بیش از ۵۰۰ هزار تومان درآمد به دست آورد. این در حالی است که گرفتن مدرک پزشکی سخت است و ۷ سال زمان میبرد و نیاز به پاس کردن بیش از ۲۰۰ واحد درسی دارد، ضمن این که کشور هم برای تربیت یک پزشک هزینه هنگفتی را متحمل میشود.
معاون توسعه و نظارت سازمان نظام پزشکی اما معتقد است که در ایران کمبود پزشک وجود ندارد، بلکه به قول او، این توزیع ناعادلانه و بهکارگیری نادرست پزشکان است که باعث بروز مشکلاتی شده است، وگرنه همین حالا هم طبق قوانین ابلاغ شده و نشده و مصوباتی که وجود دارد، وزارت بهداشت و درمان از سقف ظرفیتها برای پذیرش دانشجو و تربیت پزشکان استفاده میکند.
انگیزه اندک پزشکان نسبت به طبابت در رشتههای خاص یا مناطق محروم
لاریپور همچنین میگوید: دلایل متنوعی وجود دارد که یک پزشک بعد از ۷ سال درس خواندن، نخواهد طرح بگذراند و یا حتی طرح بگذراند و بعد نخواهد در کسوت شغل پزشکی قرار گیرد و درمان کند؛ زمانی که بعد از فارغالتحصیلی، دانشجو مجبور میشود ۲ سال در مناطق محروم طرح بگذراند، زمانی که در منطقه محروم طرحش، نه امکاناتی وجود دارد و نه خانه و خودرویی در دسترس دارد و حتی حقوقش هم اندک است.
این مقام مسئول در سازمان نظام پزشکی تاکید دارد که در کشورهای توسعهیافته، به پزشک اهمیت زیادی داده میشود، آنها حقوق خوبی دریافت میکنند و خودرویی هم در اختیارشان قرار میگیرد، مهمتر اما این است که امکان پیشرفت و پژوهش شغلی برای او وجود دارد.
این در حالی است از نظر لاریپور، ابزارها و تسهیلات ماندگاری پزشک در مناطق محروم در ایران وجود ندارد و پزشکی که به یک منطقه محروم اعزام میشود، دو سال بعد از پایان طرحش، این منطقه را ترک میکند و فارغالتحصیل دیگری برای گذراندن طرح جای او را میگیرد.
معاون توسعه و نظارت سازمان نظام پزشکی همچنین خاطرنشان میکند: «رهبر انقلاب تاکید کردهاند که ۸ درصد از درآمد ناخالصی کشور، باید سهم جامعه پزشکی و توسعه سلامت باشد.» حال آن که حتی برای افزایش تعرفه پزشکی هر ساله هم پزشکان با مشکلات زیادی مواجه هستند و دخل و خرج باهم نمیسازد و به اضافه این که حرمت جامعه پزشکی هم در جامعه زیر سوال رفته است و بسیاری از پزشکان با وجود شغل حساسشان در جامعه، از امنیت پایینی برخوردار هستند، نمونهای که برای پزشک متخصص در ایلام افتاد و به دست همراه بیمار، به قتل رسید.
کمبود در طب اورژانس، کودکان، بیهوشی، جراحی عمومی
لاری پور خاطرنشان کرد: سهم اندک درآمدی پزشکان باعث شده است که امروز، بسیاری از پزشکان تمایل پیدا کنند در رشته تخصصی پردرآمدتر و البته غیردرمانی مانند زیبایی مشغول به کار شوند و صندلی برخی از رشتههای تخصصی مانند طب اورژانس، کودکان، بیهوشی، جراحی عمومی و ... کم متقاضی باشد و حتی ۷۰ تا ۸۰ درصد صندلیها در این رشتههای خاص خالی بماند.
۱۰ سال زمان میبرد تا کمبود پزشک و توزیع ناعادلانه برطرف شود
این پزشک متخصص درباره افزایش سهمیههای پزشکی به دیده بان ایران گفت: افزایش سهمیه پزشکی، مشکلات امروز سلامت را حل نمیکند، بلکه از نظر او، بیشتر شدن سهمیه میتواند کیفیت آموزش را پایین بیاورد و به اضافه این که حتی اگر کیفیت آموزش هم بالا باشد، حداقل ۱۰ سال زمان میبرد تا کمبود پزشک و توزیع ناعادلانه برطرف شود.
با این همه به نظر میرسد که باید به نظام سلامت جامعتر نگاه شود و حتی اگر پزشک هم به اندازه کافی باشد، ولی تعداد پرستار و دیگر اعضای کادر درمانی به اندازه لازم نباشد، نمیتوان خدمات باکیفیت درمانی به مردم ارائه داد. به همین دلیل، همانقدر که جلوگیری از مهاجرت پزشکان مهم است، باید برای کاهش آمار مهاجرت پرستاران و دیگر اعضای کادر درمانی نیز تلاش شود.