شناسهٔ خبر: 69901276 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شفا آنلاین | لینک خبر

سد مقابل راهکارهای پیشگیری از خودکشی

در تمام کشورها برای جلوگیری از این عمل به افرادی با قصد خودکشی کمک می‌شود. در ایران تلاش‌هایی برای آگاهی‌رسانی شده اما فرهنگ‌سازی در چنین موضوعاتی نیاز به برنامه‌ای بزرگ‌تر، بلندمدت و همگانی دارد.

صاحب‌خبر -
شفاآنلاین: جامعه > خودکشی می‌تواند برای هر فردی بدون درنظرگرفتن سن، جنسیت، نژاد، درآمد و سابقه خانوادگی رخ دهد اما خطر آسیب به خود و رفتار خودکشی در سنین کم بیشتر افکار عمومی و آینده جامعه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. چندی پیش خبر خودکشی یک دختر ۱۶‌‌ساله و سپس دختر ۱۸‌ساله‌ای منتشر شد. این خبر بار دیگر توجه‌ها را به خودکشی در میان کودکان و نوجوانان جلب کرد. اتفاقات مشابه دیگری در ماه‌ها و سال‌های گذشته نیز تکرار شده‌ بودند و این تکرار، زنگ خطری برای همه است. دلایل درونی و ژنتیکی غیر‌قابل چشم‌پوشی‌اند اما عوامل محیطی نقش مهمی در تشویق یا بازدارندگی کودک و نوجوان دارند. خودکشی واقعیت اجتماعی پیچیده‌ای است که یک متغیر مانند اختلالات روانی و جسمی، مشکلات خانوادگی، نابسامانی اوضاع اجتماعی و شرایط اقتصادی نمی‌تواند به ‌تنهایی در پیدایش آن مؤثر باشد. اجتماعی‌بودن این پدیده نیز نقش تمام اعضا و گروه‌های اجتماعی را در آن نشان می‌دهد. گروهی که خودکشی در آنها رخ داده و خبرهایش بیشتر انتشار پیدا کرده، مربوط به دانش‌آموزان است و مدرسه نقشی کلیدی در اغلب دلایل داشته‌ است. در تمام کشورها برای جلوگیری از این عمل به افرادی با قصد خودکشی کمک می‌شود. در ایران تلاش‌هایی برای آگاهی‌رسانی شده اما فرهنگ‌سازی در چنین موضوعاتی نیاز به برنامه‌ای بزرگ‌تر، بلندمدت و همگانی دارد.

آیا خودکشی در کودکان و نوجوانان بغرنج‌تر از سایر رده‌های سنی است؟

به گزارش  شفا آنلاین : فاطمه قاسم‌زاده، روان‌پزشک و فعال حوزه کودک و نوجوان، از دلایل اهمیت پرداختن به خودکشی در سنین پایین می‌گوید: هر جامعه به نیروی انسانی‌اش زنده است و می‌تواند مشکلات را حل و در نهایت پیشرفت کند. نوجوانان و کودکان که متأسفانه این عمل در آنها هم رخ داده، بخش مهمی از جامعه هستند و نقشی تأثیرگذار دارند. درست است که آنها برای نقش‌های اصلی خود آماده می‌شوند اما به‌زودی این نقش را عملا اجرا می‌کنند. اگر بگوییم افراد از جوانی به بعد وارد جامعه می‌شوند تا نقش خوبی بگیرند و با پذیرش مسئولیت به جامعه کمک کنند، اینها همان کودکانی هستند که بزرگ شده‌اند. آنها سرمایه‌های اجتماعی آینده‌اند و آینده هر کشوری توسط این گروه سنی ساخته می‌شود. بنابراین اگر خطری کودکان و نوجوانان را تهدید کند مثلا نتوانند به مدرسه بروند، از امکانات یک زندگی خوب برخوردار نشوند، تغذیه صحیحی نداشته باشند و از تعدادشان کم شود، همان از بین رفتن‌شان که اوج مشکل است برای همه آسیب‌زاست. در نتیجه، هم در حال حاضر وجود آنها و نقش‌شان اهمیت دارد و هم در آینده که اگر به خوبی تربیت شوند و امکانات داشته باشند مورد استفاده قرار می‌گیرند و به عنوان نیروی اجتماعی جامعه به ‌کار گرفته خواهند شد. ما نیروی انسانی‌ای داریم که شاید کمتر تأثیرگذار باشد و یک نیروی اجتماعی داریم که به رشد و پیشرفت جامعه کمک می‌کند. به عقیده دکتر قاسم‌زاده، همه افرادی که دست به خودکشی زده‌اند انسان هستند. همه آنها دچار مشکل بودند و محیط زندگی، سن‌شان و دیگر عوامل هم مهم‌اند. ولی در وهله اول که بخواهیم به هر موضوعی وارد شویم و آن را تجزیه و تحلیل کنیم باید برای خود آن موضوع اهمیت قائل شویم. اگر در حوزه کودک و نوجوان خودکشی رخ می‌دهد باید فی‌نفسه برای آنها ارزش قائل شویم و نقش آنها را در جامعه بدانیم. اگر این‌طور نباشد هر بلایی هم به سرشان بیاید ممکن است برای ما مهم نباشد. اما اگر ما به این نتیجه برسیم که کودکان و نوجوانان بسیار مهم و ارزشمندند و اگر در شرایط مناسبی زندگی کنند، در آینده اثرگذار خواهند بود، برایمان مهم می‌شود. پس باید برای تحلیل درست وضعیت، مسائل را به‌صورت جداگانه بررسی کنیم، اما این به معنای توجه به گروهی خاص نسبت به دیگری نیست. متأسفانه در حال حاضر ظاهرا تعداد خودکشی دانش‌آموزان دارد بالا می‌رود. نمی‌توان گفت اگر یک دانش‌آموز از بین برود اهمیت او از یک کودک کار بیشتر است، چون همه انسان‌ها ارزشمندند، اما به هر حال برای اینکه بهتر به دلایل خودکشی آنها پی ببریم و بتوانیم آمار را کاهش بدهیم، طبیعی است که در گروه‌های جداگانه با توجه به سبک زندگی خودشان مورد بررسی قرار بگیرند‌ و هر دسته ویژگی‌های خاص خود را دارند و دلایلی که باعث خودکشی یک دانش‌آموز می‌شوند با دلایلی که باعث خودکشی یک کودک کار می‌شوند، می‌تواند متفاوت باشد.

خودکشی ۱۹۶ کودک در عرض ۴ سال

در ایران آمار رسمی و جامعی از تمام موارد خودکشی در سنین زیر 18 سال منتشر نمی‌شود. بنا بر یک گزارش تحقیقی از ابتدای فروردین سال ۱۳۹۸ تا نیمه اسفند ۱۴۰۲ خبر خودکشی حداقل ۱۹۶ کودک (زیر ۱۸ سال) در رسانه‌های رسمی کشور منعکس شده‌ است. بر اساس همین گزارش تهران، خوزستان و خراسان رضوی جایگاه اول تا سوم را در خودکشی کودکان دارند. بر اساس پژوهش «انجمن دفاع از حقوق کودکان» بیش از 250 کودک طی سال‌های 90 تا 99 خودکشی کرده‌اند.