داروی کم کاری تیروئید
تیروئید کم کار از جمله اختلالات تیروئید است که در آن غده تیروئید کمتر از حد نیاز، هورمون تیروئید تولید میکند. اضافه وزن و چاقی از جمله علائم این بیماری و مسئله کاهش وزن یکی از بزرگترین دغدغههای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید است. مصرف داروی جایگزین هورمون تیروئید یا لووتیروکسین اصلیترین راه درمان کم کاری تیروئید است. همچنین افرادی که تحت جراحی تیروئید برای درمان سرطان تیروئید یا پرکاری تیروئید قرار میگیرند باید این دارو را معمولا تا آخر عمر مصرف نمایند. نحوه مصرف قرص لووتیروکسین یکی از موارد بسیار قابل توجه در کنترل تیروئید کم کار است. اما آیا لووتیروکسین باعث لاغری میشود؟ آیا همه افراد میتوانند برای لاغری سریع از این قرص استفاده کنند؟! در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
آیا لووتیروکسین باعث لاغری میشود؟
به گفته دکتر احمد فنایی جراح تیروئید و پاراتیروئید، قرص کم کاری تیروئید یا لووتیروکسین با کنترل کم کاری تیروئید در بیماران میتواند باعث لاغری و همچنین کاهش اشتها گردد. کم کاری تیروئید باعث کند شدن متابولسیم بدن میگردد. وقتی فرآیندهای متابولیکی در نتیجه استفاده از قرص لووتیروکسین اصلاح میشود، بسیاری از بیماران کاهش وزن را تجربه میکنند.
بسیاری از افراد کاهش اشتها را نیز بعد از مصرف داروی کم کاری تیروئید گزارش کردهاند. کاهش اشتها نیز در کنترل علائم تیروئید کم کار به بیماران کمک میکند.
آیا همه افراد میتوانند از لووتیروکسین برای لاغری استفاده کنند؟
خیر!
همانطور که گفتیم لووتیروکسین با کنترل کم کاری تیروئید که علت اصلی اضافه وزن در افراد است باعث کاهش وزن مبتلایان به این بیماری میگردد. در نتیجه به هیچ وجه افرادی که مبتلا به این بیماری نیستند نباید از این قرص برای لاغری استفاده کنند.
استفاده از قرص کم کاری تیروئید در افراد بدون تجویز پزشک خطرات بسیاری همچون بروز واکنشهای آلرژیک را در پی دارد. گرگرفتگی، تورم صورت، اختلال در تنفس، دل درد، حالت تهوع، تب و... از جمله این علائم هستند.
گرچه در گذشته، برخی از پزشکان داروهای تیروئید را برای کمک به کاهش وزن افراد حتی در صورت نداشتن بیماری تیروئید تجویز می کردند. دلیل این کار افزایش متابولیسم برای کاهش وزن بیشتر در زمان کمتر بود. اما همانطور که گفتیم تولید هورمون تیروئید بیش از حد باعث بروز علائم دیگری در بدن میشود که برخی از آنها حتی ممکن است باعث افزایش وزن شما شوند.
به طور کلی برخی علائم وجود هورمون تیروئید بیش از حد در بدن، میتواند مانع کاهش وزن شود! این علائم عبارتند از:
- اضطراب
- بی خوابی
- ضربان قلب سریع
- ضعف عضلانی
- حساسیت به گرما
برای مثال اضطراب به تنهایی دراغلب موارد میتواند منجر به پرخوری شود که افزایش وزن را به دنبال دارد. بنابراین، مصرف هورمون تیروئید یا مصرف دوز بیشتر از آن بعید است که منجر به تغییرات چشمگیر وزن شود. در این وضعیت باید مراقب علائم پرکاری تیروئید نیز باشید که مشکلی بسیار بزرگتر از اضافه وزن یا کم کاری تیروئید است!
عوارض مصرف قرص تیروئید بدون تجویز پزشک و پرکاری تیروئید!
بدن انسان به ایجاد تغییرات در سطح هورمون تیروئید بسیار حساس است. مصرف بیش از حد هورمون تیروئید می تواند منجر به پرکاری تیروئید شود! افراد در این وضعیت ممکن است ضربان قلب سریع، اضطراب، عدم تحمل گرما و ناراحتی معده را تجربه کنند.
در موارد شدید علائمی همچون احساس گیجی، افزایش دمای بدن و ریتم غیر طبیعی قلب ممکن است رخ بدهد. اگر هورمون تیروئید بیش از حد برای مدت طولانی مصرف شود، نارسایی قلبی و پوکی استخوان (ضعیف شدن استخوان ها) ممکن است رخ دهد.
طوفان تیروئیدی به دلیل پرکاری تیروئید کنترل نشده ایجاد میشود و میتواند منجر به مرگ شده یا باعث نارسایی قلبی و نارسایی چند عضو بدن گردد.
دو نکته مهم!
افراد نباید هورمون های تیروئیدی را بدون نسخه پزشک مصرف کنند مگر اینکه تحت نظر پزشک برای درمان کم کاری تیروئید باشند.
افراد نباید از مکمل های کاهش وزن بدون نسخه حاوی هورمون های تیروئید استفاده کنند.