به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، حاکم شارجه، نمایشگاه «حروف جاودان: نسخ خطی قرآنی از مجموعه عبدالرحمن العویس» را در موزه تمدن اسلامی شارجه افتتاح کرد.
این نمایشگاه یک سفر فرهنگی تاریخی در طول ۱۳۰۰ سال از تاریخ نسخ خطی قرآنی و هنر خوشنویسی را به نمایش میگذارد. این آثار در طی دو دهه گردآوری شده و منعکس کننده تنوع سبکهای فرهنگی و هنری و سنتهای هنر خوشنویسی عربی و اسلامی و تأثیرگذاری و اثرپذیری آن از چین تا اندلس است.
حاکم شارجه از سالنهای مختلف این نمایشگاه که شامل ۸۱ نسخه خطی قرآنی است و برای اولین بار به نمایش درآمده، بازدید کرد.
وی از میراث هنر خوشنویسی عربی و زیبایی نسخههای خطی در دورهها و کشورهای مختلف تجلیل و بر اهمیت هنرهای مربوط به تولید نسخ قرآنی و توجه به کتابت و حفظ و تزئین و مراقبت از جلد و صحافی و رنگ آمیزی آن تاکید کرد.
حاکم شارجه از هفت بخش نمایشگاه بازدید کرد که منعکسکننده دورههای مختلف تاریخی از جمله نسخههای خطی قرآنی در اندازهها، قلمها و تزئینات اسلامی مختلف و نشانگر سیر تکامل هنر خوشنویسی اسلامی در طول اعصار است.
بخشهای نمایشگاه شامل عناوین مختلفی از جمله: از متن تا هنر: اولین قرون اسلامی، هنر کتابت در عصر تغییر از قرن دهم تا قرن سیزدهم، بخش اندلس و شمال آفریقا: سنت غربی، طرحهای امپراتوری: هنر خوشنویسی در ایران، هند و ترکیه و بخش سلسله خوشنویسان: سنتهای خوشنویسی عثمانی است.
از نمونههای ارزشمند موجود در نمایشگاه که نشاندهنده سیر پیشرفت تولید نسخههای خطی قرآنی است میتوان به قرآن آبی که با طلا بر روی پوست با رنگ نیلی نوشته شده است و تعدادی دیگر که به سفارش شخصیتهای برجسته تهیه شده اشاره کرد. خطوطی که این نسخهها به آن نوشته شده شامل خط محقق و تعلیق، انواع خط مراکشی، نسخ، رقعه ریحان ثلث و غیره.
نمونههای مختلفی از جمله صفحاتی از قرآن کریم که به خط کمیاب حجازی و کوفی در قرن هفتم نوشته شده و صفحات طلاکاری شده دورههای اسلامی متأخر، مانند دوره عثمانی و نسخههای تولید شده در ایران و اندلس از دیگر نسخههای خطی ارزشمند در این نمایشگاه است.
حاکم شارجه همچنین از عبدالرحمن بن محمد آل اویس، مدیر موزه، یک نسخه خطی قرآن کریم که به خط نسخ و با مرکب سیاه توسط میر محمد صالح محمد حسین الطبیب الموسوی در سال ۱۶۸۲ م. در دوره صفوی در ایران نوشته شده هدیه گرفت.
∎