سرویس هنر خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): یکی از بخشهای جذاب نمایشگاه صنعت موسیقی در دومین دوره خود حضور برخی ناشران این عرصه در نمایشگاه است که اتفاقاً مخاطبان زیادی نیز دارد؛ از هنرجویان و دانشجویان گرفته تا هنرمندان در عرصههای مختلف هنری به ویژه موسیقی.
با این ناشران همراه شدیم تا برخی از مشکلات و چالشهای این عرصه را بررسی کنیم:
انتشارات «پارت» یکی از ناشران قدیمی عرصه موسیقی کشور است که بنیانگذار آن زندهیاد حسن مفیدی بوده و حال نیز روبهروی دانشگاه تهران فروشگاه دارد. این انتشارات همچون سال گذشته در دومین دوره نمایشگاه صنعت موسیقی شرکت کرده است. رحیمی مدیر فروش انتشارات پارت گفت: تقریباً با ۵۷ عنوان کتاب در نمایشگاه حضور پیدا کردیم که همه جدید هستند. خوشبختانه استقبال از کارها خوب است و البته مردم در نمایشگاه خیلی راحتتر میتوانند کتابهای مورد علاقهشان را پیدا کنند. غرفهبندیها و طراحی غرفهها بینظیر است و از این بابت واقعاً حال خوبی به مخاطبان میدهد.
وی درباره چالشهای صنعت نشر موسیقی افزود: در این کار دست زیاد شده است، بدون کیفیت اصلی دست به کپیکاری میزنند، به طوریکه دیگر کتاب اصلی به فروش نمیرسد و همین باعث سرخوردگی ناشران اصلی میشود، علاوه بر این قیمت کاغذ نیز با دلار افزایش پیدا میکند و مدام مجبوریم قیمت را بالاتر ببریم که همین باعث می شود مردم نتوانند برای کتاب هزینه کنند.
نشر «کیمیای خاموش» نیز در این نمایشگاه حضور دارد و کتابهایش را عرضه کرده است. محمدمهدی محمدی مدیرمسئول نشر کیمیای خاموش گفت: تلاش کردیم جای خالی دیگر ناشران را در نمایشگاه پر کنیم و به دعوت رئیس نمایشگاه پاسخ مثبت دهیم. بخشی از مخاطبانی که به دنبال کتب موسیقی هستند، از این غرفه بازدید و استقبال میکنند. تلاش ما هم این است که به سمت تخصصیتر شدن در عرصه موسیقی برویم و انشاءالله این روند برای سالهای آتی نیز ادامه داشته باشد.
وی تأکید کرد که تلاششان این بوده با کتب کامل بیش از ۴۰۰ جلد کتاب است به نمایشگاه بیایند.
محمدی افزود: هنرمندان به خصوص در بخش آموزش سراغ کتابهای ما میآیند و البته از همه سنین مخاطب داریم، به طوریکه خودم از استقبال غافلگیر شدم و الان هم که فصل نمایشگاه و در میانه آن هستیم، حسرت می پخوریم که چرا سال گذشته در نمایشگاه حضور نداشتیم. به نظرم واقعاً برگزاری این نمایشگاه میتواند در عرصه موسیقی اثرگذار باشد.
مدیرمسئول نشر کیمیای خاموش معتقد است که این کار را بخش خصوصی میتواند جلو ببرد نه دولتی و در این رابطه میگوید: نشر خصوصی و همینطور بخش خصوصی در عرصه موسیقی و همه بخشها چارهای جزو موفقیت و رفتن رو به جلو ندارند، به همین دلیل تمام تلاششان را میکنند و انگیزه زیادی دارند. انگیزه مدیران نیز در این نمایشگاه خیلی خوب است و برای برطرف شدن نواقص هم تلاش میکنند.
وی درباره چالشهای نشر موسیقی میگوید: آنچه در این سالها معضل شده، جعل کتاب و کتابسازی است. من از چند سال پیش در کارگروه صیانت از نشر اتحادیه ناشران بودم، کتابهای زیادی که مخاطبان خوبی داشتند عموماً مورد هجمه سوءاستفادهگران قرار میگرفتند ولی کم کم این اتفاق حتی برای کتابهای کمفروش هم افتاد. ما در بازرسیهایمان با این معضل مواجه شدیم و حتی برخی مغازههایی را که بدون جواز کسب مشغول به کپی آثار بودند، پلمپ کردیم.اینها تنها با یک دستگاه رایانه و دستگاه صحافی و چاپ مشغول به جعل کتاب بودند. این کار در حوزه موسیقی خیلی رواج دارد و این بزرگترین معضل نشر این حوزه است. تنوع هم زیاد است سره از ناسره برای مخاطبی که اطلاعات زیادی ندارد، تشخیص داده نمی شود.
از دیگر ناشرانی که در نمایشگاه موسیقی حضور پیدا کرده، نشر «گیلگمش» به مدیریت بهرنگ کیاییان است. رویا عطارزاده اصل مدیر ایونتهای نشر گیلگمش که در غرفه حضور دارد، گفت: این نشر هنری از خانواده فرهنگی چشمه است که کتابهای موسیقی، سینما، تئاتر، عکاسی، فلسفه هنر و… را منتشر میکند و اولین باری است که در نمایشگاه حضور یافته است. او معتقد است که این نمایشگاه میتواند پایگاه خوبی برای دورهمیهای هنرمندان در همه زمینهها باشد و فضایی است برای اینکه همه با هم معاشرت داشته باشند.
عطارزاده همچنین بیان کرد: جعل کتاب بزرگترین معضل نشر این عرصه است، او میگوید خیلی از جزوات اساتید بدون اینکه به چاپ برسند دست به
دست منتشر میشوند و اساتید از این امر خیلی نگران هستند. متاسفانه نبود قانون کپی رایت به این امر دامن می زند و مولفان را دچار آسیب کرده است.
دومین نمایشگاه صنعت موسیقی ۲۹ آبان تا ۲ آذر از ساعت ۱۲ تا ۲۰ در محل مرکز نمایشگاهی برج میلاد تهران در حال برگزاری است.
∎