هنگامی که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی چند ماه پیش، در مقابل کنگره آمریکا سخنرانی کرد، قانونگذاران آمریکایی برخاستند و دهها بار او را تشویق کردند.
قضات دادگاه کیفری بینالمللی روز پنجشنبه، یکم آذرماه، حکم بازداشت نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی، را به اتهام استفاده از گرسنگی بهعنوان یک سلاح جنگی و همچنین جنایت علیه بشریت از قبیل قتل، آزار و اذیت و سایر اعمال غیرانسانی صادر کردند.
این دادگاه دریافت دلایل معقولی وجود دارد که محاصره غزه ازسوی رژیم صهیونیستی شرایطی را ایجاد کرد که برای نابودی بخشی از جمعیت غیرنظامی محاسبه شده است.
به استثنای چند مورد، سیاستمداران آمریکایی از هر دو حزب اصلی از تصمیم دادگاه ابراز خشم کردند و بسیاری نیز مشروعیت دادگاه را زیر سوال بردند.
کاخ سفید حکم بازداشت نتانیاهو را رد کرد
دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، بهسرعت مخالفت خود را با این حکم اعلام کرد.
کارین ژانپیر، سخنگوی کاخ سفید، به خبرنگاران گفت: ما اساسا تصمیم دادگاه را برای صدور حکم بازداشت علیه مقامهای ارشد اسرائیلی رد میکنیم.
وی مدعی شد: ما عمیقا از عجله دادستان برای صدور حکم دستگیری و اشتباههای روند نگرانکنندهای که منجر به این تصمیم شد، نگران هستیم.
اما این مقام آمریکایی اشارهای به اشتباههای ادعایی نکرد.
دولت بایدن در اوایل ماه نوامبر (آبان ماه) مدعی شد که رژیم صهیونیستی ضربالاجلی را برای اجازه دادن به کمکهای بشردوستانه به غزه نقض نکرده است و این در تضاد با یافتههای سازمانهای کمکرسانی است.
ژانپیر همچنین ادعای آمریکا را تکرار کرد که دیوان کیفری بینالمللی صلاحیتی بر مقامهای صهیونیست ندارد، زیرا رژیم صهیونیستی یکی از طرفین دادگاه نیست.
اما دادگاه این دلیل را رد کرده و میگوید که صلاحیت رسیدگی به این موضوع را دارد، زیرا فلسطین بهعنوان جایی که جنایات اتفاق افتاده است، صلاحیت دادگاه را میپذیرد.
- بیشنر بخوانید:
- واکنشها به صدور حکم بازداشت برای نتانیاهو و گالانت
- غریبآبادی: طیف وسیعی از کشورها حکم بازداشت نتانیاهو را اجرا میکنند
مقامهای آمریکایی پیش از این ادعا میکردند که فلسطینیها کشوری ندارند و بنابراین نمیتوانند وارد اساسنامه رم شوند، معاهدهای که دادگاه را تأسیس کرد؛ اما فلسطین که در سال ۲۰۱۵ به دیوان بینالمللی کیفری پیوست، یک کشور ناظر غیرعضو سازمان ملل است.
سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به سوالی درباره درخواستها برای تحریم مقامهای دیوان کیفری بینالمللی به خبرنگاران گفت: ما در حال رایزنی با شرکای خود از جمله اسرائیل در مورد گامهای بعدی خود هستیم.
۱۷.۹ میلیارد دلار کمک آمریکا به رژیم صهیونیستی طی یک سال
مطالعه اخیر دانشگاه براون نشان داد که دولت بایدن در سال گذشته ۱۷.۹ میلیارد دلار برای کمکهای امنیتی به رژیم صهیونیستی هزینه کرده است.
وجوهی که برای جنگ ویرانگر این متحد آمریکا در غزه حیاتی بود.
مقامهای آمریکایی به دنبال تحریم دیوان کیفری بینالمللی
در حالی که دولت دموکرات آمریکا، دیوان کیفری بینالمللی را مورد انتقاد قرار داد، جمهوریخواهان در محکومیت دادگاه مستقر در لاهه و درخواست مجازاتهایی علیه مقامهای آن شدیدتر عمل کردند.
لیندسی گراهام، یکی از متحدان دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، گفت: زمان آن فرا رسیده است که دولت آمریکا دیوان کیفری بینالمللی را به دلیل صدور حکم علیه نتانیاهو و گالانت تحریم کند.
مجلس نمایندگان آمریکا در ماه ژوئن (خرداد ماه) لایحهای را برای اعمال تحریمها علیه مقامهای دادگاه تصویب کرد، اما این اقدام ازسوی سنای تحت کنترل دموکراتها مورد بررسی قرار نگرفت.
مایک والتز، نماینده کنگره، که قرار است بهعنوان مشاور امنیت ملی به دولت دوم ترامپ ملحق شود، دادگاه را به دلیل صدور این حکم بازداشت مورد انتقاد قرار داد.
وی با انتشار پیامی در ایکس مدعی شد: دیوان کیفری بینالمللی هیچ اعتباری ندارد و این ادعاها ازسوی دولت آمریکا رد شده است.
اما برای تام کاتن، سناتور جمهوریخواه که به درخواست برای استفاده از نیروی نظامی، حتی علیه معترضان داخلی معروف است، اعمال تحریم نیز کافی نیست؛ کاتن با توبیخ دیوان کیفری بینالمللی، به قانون آمریکا استناد کرد که به رئیسجمهور این کشور اجازه میدهد تا از «همه ابزارهای لازم و مناسب» برای آزادی آمریکاییها یا افراد متحد که بنا به درخواست دادگاه بازداشت شدهاند، استفاده کند.
انتهای پیام/