به گزارش قدس خراسان، سردار محمدباقر ذوالقدر شب گذشته در دومین مراسم یادواره شهدا و ایثارگران سپاه بدر در خراسان رضوی که در تالار همایشهای آستان قدس رضوی برگزار شد، با اشاره به روند شکلگیری سپاه بدر گفت: سال ۱۳۶۱، تیپ ۹ بدر از نیروهای مجاهد و ارتشیان عراقی که از آغاز جنگ تحمیلی یا در طول آن به ایران مهاجرت کرده یا پناهنده شده بودند، در کنار نیروهای سپاه پاسداران تشکیل شد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: قرارگاه رمضان بهعنوان مرکز جنگهای نامنظم و عملیات برونمرزی علیه ارتش عراق، در ایران و با مجوز مقام معظم رهبری که نماینده حضرت امام(ره) در نیروهای مسلح بودند، تأسیس شد. جمعآوری نیروهای عراقی و الحاق تیپ ۹ بدر به این قرارگاه از جمله نخستین اقدامات قرارگاه رمضان بود.
وی با بیان اینکه از آن زمان، تیپ بدر به همراه یگانهای منظم سپاه وارد عملیاتهای منظم و نیز عملیاتهای نامنظم برونمرزی شد و در داخل عراق حضور پیدا کرد، عنوان کرد: قرارگاههایی در داخل عراق ایجاد شد و عناصر تیپ ۹ بدر به مأموریت خود برای مبارزه با رژیم بعث و آزادسازی عراق از وجود بعثیون ادامه دادند.
ذوالقدر با اشاره به اینکه مدتی پس از تشکیل تیپ بدر، این تیپ به لشکر بدر تبدیل شد، خاطرنشان کرد: با گسترش یگانها و واحدها و حضور نیروهای عراقی که از خانوادههای عراقی مقیم ایران توسط مجلس اعلای انقلاب اسلامی بسیج شده بودند، تیپ ۹ بدر در مقطعی به لشکر یا فرقه بدر تبدیل شد و در عملیات کربلای ۲ شرکت کرد. در این عملیات، این لشکر شجاعانه جنگید و تنها در کربلای ۲، ۱۲۰ شهید تقدیم اسلام کرد. همچنین در عملیات کربلای ۵ نیز شرکت کرد که در این عملیات شهید دقایقی به شهادت رسید.
فرمانده اسبق قرارگاه رمضان افزود: در همین زمان، فشارهایی از درون اردوگاهها برای پیوستن اسرای عراقی به جبهههای جنگ و مبارزه با ارتش و رژیم بعث وجود داشت. نیروهای شیعه حاضر در اردوگاهها که با زور و اجبار وارد جنگ شده بودند، از مسئولان کشور خواستند تا اجازه دهند به جنگ بروند و دِین خود را نسبت به جمهوری اسلامی که علیه آنها وارد جنگ شده بود، ادا کنند. قرارگاه رمضان مأموریت یافت تا این اسرا را شناسایی، جذب، آموزش و سازماندهی کند تا در جریان دفاع مقدس عمل کنند.
وی یادآور شد: اسناد زیادی از این درخواستها موجود است؛ اسرای عراقی طومارهایی به حضرت امام(ره) و مقامات کشور نوشته و آنها را با خون خود امضا میکردند و درخواست میکردند که اجازه دهند به جبهه بروند و علیه صدام بجنگند. در این مقطع، این درخواستها محقق شد و اسرای عراقی که دیگر بهعنوان اسیر شناخته نمیشدند و به احرار معروف بودند، با شناسایی گستردهای که در اردوگاههای مختلف صورت گرفت، از اردوگاهها رها شدند و در مراکز آموزشی زیر نظر لشکر بدر آموزش دیدند. یکی از مراکز آموزش در سنقر بود.
ذوالقدر با بیان اینکه این اولین تجربه ما در بهکارگیری اسرای عراقی در جنگ بود و به همین دلیل نوعی نااطمینانی و تردید نسبت به صحت عملکرد، سلامت و امنیت این افراد وجود داشت، متذکر شد: در داخل کشور، برخی نیروها ما را منع میکردند که این کار را انجام دهیم و نگران بودند که این افراد در جبهه مشکلاتی ایجاد کنند. اما شهید دقایقی که شناخت خوبی از عراقیها داشت، بیشتر پیگیری میکرد که این طرح را در پادگان سنقر که یک پادگان آموزشی بود، برای اولین گروه اعزامی راه بیندازد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: بسیاری نسبت به این احرار تردید داشتند و برخی پیشنهاد میدادند که پادگان را محصور کنیم، اما شهید دقایقی ایستادگی کرد و اجازه این کار را نداد. او اطمینان داد که حتی یک نفر از این افراد هم خارج نخواهد شد. بنابراین اجازه نداد که پادگان را محصور کنند و در عمل هم همینگونه شد. تا پایان جنگ، نزدیک به هفت هزار نفر از این احرار به سپاه بدر پیوستند و حتی یک مورد فرار یا خیانت مشاهده نشد.
وی با بیان اینکه لشکر بدر در قالب دو تیپ حمزه سیدالشهدا و امام علی(ع) در عملیاتهای برونمرزی و عملیاتهای منظم شرکت کردند و واقعاً شگفتی آفریدند، گفت: اغلب اعضای لشکر بدر یا نظامی بودند یا در دوران جنگ در ارتش عراق آموزش دیده بودند و مهارتی پیدا کرده بودند؛ به همین دلیل با مهارت میجنگیدند و به اهدافشان میرسیدند. لشکر بدر در عملیاتهای برونمرزی نظیر نصر ۱، ظفر ۱، ظفر ۶ و همچنین عملیاتهای منظم بیتالمقدس ۲ و والفجر ۱۰ که منجر به آزادسازی حلبچه شد، شرکت کرد. سپاه بدر در این عملیاتها در شاخ شمیران مستقر شد و رزمندگان عزیز ما حماسههایی آفریدند.
ذوالقدر با اشاره به اینکه پس از این مقطع، در فروردین سال ۶۷، لشکر بدر به سپاه بدر تبدیل شد، خاطرنشان کرد: آخرین عملیات سپاه بدر در دوران دفاع مقدس، عملیات مرصاد بود. سپاه بدر برنامهای برای ورود به این عملیات نداشت، اما عقبه یکی از واحدهای بدر بهنام گردان امام موسی کاظم(ع) در نزدیکی چهارزبر، اولین مقاومت را در مقابل هجوم منافقین انجام داد و از ورود آنها به منطقه کرمانشاه حفاظت کرد. تا یگانهای دیگر به منطقه برسند، گردان شهید صدر به فرماندهی شهید صیاد شیرازی که در آن مقطع فرمانده نیروی زمینی ارتش بود، با یورش هوایی به کمک این گردان شتافت. این گردانها اولین مقاومتها را در برابر هجوم منافقین انجام دادند و سپس سایر یگانها از جنوب و شمال غرب به منطقه رسیدند تا در عملیات مرصاد پیروز شوند.
فرمانده اسبق قرارگاه رمضان با بیان اینکه در عملیات مرصاد، سپاه بدر بیش از ۱۲۰ شهید تقدیم کرد و در این عملیات در یک جنگ نمایان، رو در رو و تن به تن با منافقین جنگیدند، یادآور شد: در پایان جنگ تحمیلی، سپاه بدر ۱۵ هزار نیروی رزمنده داشت و در مواقع لزوم بسیجیهای عراقی نیز به آنها میپیوستند که ظرفیت قابل توجهی را تشکیل میدادند.
وی ادامه داد: پس از دفاع مقدس و با آغاز انتفاضه مردم عراق در سال ۱۹۹۱ (انتفاضه شعبانیه)، سپاه بدر کاملاً آماده بود و از همه جهات داخل عراق را میشناخت. این سپاه ارتباطات گستردهای داشت و قرارگاههایی را در عراق ایجاد کرده بود. بخش قابل توجهی از سپاه بدر در آن مقطع به داخل عراق منتقل شدند و در جریان حمله آمریکا و سرنگونی صدام، سپاه بدر به یک رکن اساسی از نیروهای مسلح عراق تبدیل شد. در واقع، در زمان سقوط صدام، ارتش واقعی که از ملت عراق دفاع میکرد، سپاه بدر بود.
ذوالقدر خاطرنشان کرد: پس از سرنگونی صدام و حزب بعث، سپاه بدر محور بسیج مردم عراق بر اساس فتوای مرجعیت حضرت آیتالله العظمی سیستانی شد و پدیده جدیدی بهنام حشد شعبی شکل گرفت که الگوی مشابهی از بسیج مردمی را به نمایش گذاشت، مشابه آنچه که ما در ایران تجربه کردیم. حشد شعبی توسط سپاه بدر ایجاد شد، نیروها را آموزش داد و سازماندهی کرد و در قالبهای مختلف در مقابل داعش ایستادگی کردند. جا دارد یادی کنیم از شهید ابومهدی المهندس که نقش بسیار تعیینکنندهای در شکلدهی حشد شعبی داشت و یکی از فرماندهان سپاه بدر بود.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه شهید ابومهدی المهندس بعد از شهید دقایقی، از ارکان اداره سپاه بدر بود که محوریت حشد شعبی را در این فاز جدید بر عهده گرفت و از همه ظرفیتهای سپاه بدر برای این کار استفاده کرد، گفت: با توجه به شرایط سیاسی که در عراق پدید آمد، سپاه بدر به سازمان بدر تغییر نام داد و بعد سیاسی پیدا کرد. محور تصمیمگیری برای شیعیان در عراق، سازمان بدر شد و واحدهای نظامی آن در حشد شعبی مستقر هستند؛ امروز نزدیک به ۹ تیپ از تیپهای حشد شعبی مربوط به سازمان بدر است.
وی متذکر شد: سازمان بدر اکنون رکن اساسی دفاع از کشور عراق و یکی از ارکان جبهه مقاومت است که جبهه مقاومت را در عراق شکل داده و در کنار سایر ارکان مقاومت در سوریه، فلسطین، لبنان و یمن با قدرتهای استکباری و رژیم صهیونیستی میجنگند. این مسیر ادامهدهنده همان انگیزه اولیه دفاع از حق و مواجهه با ظلم، و امروز مواجهه با رژیم صهیونیستی است که برای تشکیل سپاه بدر وجود داشت.
ذوالقدر با بیان ایکه نزدیک به هزار شهید در سپاه بدر داریم که بخشی از آنها در دوران دفاع مقدس و بخشی دیگر بعد از آن به شهادت رسیدهاند، افزود: از این هزار شهید، ۲۰۱ شهید در عملیاتهای برونمرزی یعنی در داخل عراق علیه رژیم صدام مبارزه کردند و به شهادت رسیدند. همچنین نزدیک به پنج هزار جانباز داریم که بخش قابل توجهی از آنها در عملیاتهای برونمرزی پیش از سقوط رژیم بعث به جانبازی رسیدند. نزدیک به ۴۰۰ شهید سپاه بدر در مشهد مدفون هستند که ۶۸ نفر آنها در کربلای ۵ شهید شدند.
فرمانده اسبق قرارگاه رمضان تأکید کرد: در هیچ جنگی در دنیا نمیتوان سراغ داشت که بین دو کشور و دو ملت جنگ جاری باشد و یک توان و نیرویی از کشور مقابل به نفع کشور متخاصم عمل کند یا از کشور متخاصم به نفع کشوری که مورد هجوم واقع شده، وارد عمل شود. ۱۵ هزار نیروی عراقی که تقریباً نیمی از آنها کسانی بودند که در جنگ اسیر شده بودند، داوطلبانه با اشتیاق سازماندهی شدند و در جبهه جنگ با رژیم حاکم بر کشور خودشان میجنگیدند؛ این یک امر شگفتانگیز است و ما در هیچ جنگی چنین چیزی را سراغ نداریم.
وی با بیان اینکه این دومین یادواره شهیدان بدر است. واقعاً شهدای عراقی مظلوم هستند و در عین گمنامی و دور از خانواده به شهادت رسیدند، آنها در غربت جنگیدند و در غربت نیز شهید شدند، گفت: انشاءالله انتقام قطعی است؛ تردید نکنیم که وعده صادق محقق میشود و انتقام خونهای پاکی که بر زمین ریخته شده است، بهصورت دقیق و مؤثر گرفته میشود.
اوج عزت و اقتدار امت اسلام بعد از ۴۵ سال از پیروزی انقلاب
مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران خراسان رضوی نیز در این مراسم گفت: توفیق شد مجدداً برای دومین سال، امسال در آستانه فاطمیه یادواره شهدای سپاه بدر را داشته باشیم و تأسی کنیم به حضرت زهرا(س) که در خطبه فدکیه حکمت و فلسفه بسیاری از واجبات را بیان فرمودند از جمله اینکه فرمودند «خداوند متعال جهاد را برای حفظ عزت مسلمانان واجب کرد».
حجت الاسلام مهدی حسنزاده نامقی متذکر شد: امام خمینی(ره) غبار مظلومیت را از اسلام و مکتب تشیع زدود و با علم جهادی که در مقابل قدرتهای استکباری بلند کرد، امت اسلامی را وحدت بخشید و ما اوج عزت و اقتدار امت اسلام را بعد از ۴۵ سال از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران و به رهبری داهیانه خلف صالح امام راحل، امام خامنهای شاهد هستیم.
وی با بیان اینکه قدرتهای استکباری بهدنبال اختلافافکنی بین ملتهای اسلامی بودند اما امام خمینی(ع) با وحدتآفرینی نقشه شوم قدرتهای استکباری را نقش برآب کرد، عنوان کرد: امروز شعار محوری ملت ایران و عراق «ایران و العراق لایمکن الفراق» و «حب الحسین یجمعنا» است، امروز در بیخ گوش رژیم صهیونیستی این غده سرطانی و سگ هار منطقه هم شیربچههای جبهه مقاومت از افغانستان، عراق، یمن، ایران و سوریه حضور دارند و پایان عمر این غده سرطانی را لحظه شماری میکنند، انشاءالله باشیم و ببینیم که پرچم این انقلاب بهدست رهبر جانباز عزیزمان به دست یداللهی امام زمان(عج) برسد و همه مردم دنیا طعم شیرین عدالت را بچشند.
مرگ بر آمریکا و اسرائیل که فرماندهان ما را ترور کردند
در ادامه ابوعمار از رزمندگان عراقی دوران دفاع مقدس با بیان اینکه تاریخ اقدامات رزمندگان سپاه بدر را با عبارات نورانی ثبت کرده است گفت: شهدای بدر روایت نصر و پیروزی را با خون خود نوشتند و مزارهای آنان تا به امروز روایتگر مجاهداتشان است.
وی با بیان اینکه هسته اولیه سپاه بدر در سال ۱۳۶۰ تشکیل شد، افزود: این اولین مرحله برای مجاهدین بدر بود که به جبهههای حق آمدند، آنها بعد از آموزش و تجهیز در عملیاتها شرکت کردند و جان خود را تقدیم کردند، این نیروها در سالهای بعد تحت فرماندهی شهید اسماعیل دقایقی قرار گرفتند و پس از آن با عنوان سپاه بدر، بهصورت مجاهدانه از هر سن، فکر و منطقهای زیر پرچم ولایت فقیه، امام خمینی(ره) و امام خامنهای جمع شدند.
ابوعمار تأکید کرد: نیروهای بدر عاشق ولایت فقیه بودند و جان خود را در این راه مقدس هدیه کردند و امروز نیز تا پای جان در هر زمان و مکانی آمادهاند تا به ولایت فقیه لبیک بگویند، چرا که در راه حق و عدالت و راه انبیاء و ائمه اطهار(ع) است.
این رزمنده عراقی دوران دفاع مقدس با بیان اینکه رزمندگان سپاه بدر با آرزوی شهادت به جبهه پا گذاشتند و خداوند آنان را به آرزویشان که شهادت بود، رساند، عنوان کرد: برخی از رزمندگان نیز به مقام جانبازی رسیدند و برخی نیز به فتوای مرجعیت عراق، آیت الله سیستانی به حزب شعب المقدس ملحق شدند در مقابل داعش از مقدسات اسلامی در عراق محافظت کردند و موصل را آزاد کردند.
وی بیان کرد: برخی افراد از نیروهای بدر، بعد از حمله آمریکا به عراق و سقوط رژیم صدام به عراق بازگشتند تا از ملت خود دفاع کنند، سپاه بدر پس از مدتی مأموریت نظامی و عملیات خود را کم کرد و بهعنوان سازمان بدر مشغول فعالیتهای سیاسی شد و وارد پارلمان، دولت، حشد الشعبی و دیگر سازمانهای عراق شدند و به تعهد و خدمت خود به ملت عراق ادامه دادند، این موضوع به برکت خون شهدای سپاه پاسداران ایران و سپاه بدر بود.
ابوعمار با بیان اینکه ما خون شهیدان خود همچون شهید حاج قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس را فراموش نمیکنیم چرا که بنیانگذاران این پیروزی هستند که تا امروز از آثار آن استفاده میکنیم، متذکر شد: مزار این دو شهید عزیز در زمین نیست بلکه در قلب مجاهدین است، مرگ بر آمریکا و اسرائیل که فرماندهان ما را ترور کردند و امروز مردم غزه و جنوب لبنان را قتل عام و همه زیرساختها را نابود میکنند، زنان و کودکان را میکشند و از خانه و سرزمین خود آواره میکنند تا بر این سرزمین مسلط شوند اما قهرمانان این منطقه از دیار خود دفاع میکنند و به دشمنان درس عبرتی میدهند که فراموش نکنند.
این رزمنده عراقی دوران دفاع مقدس ادامه داد: مقاومت اسلامی در جنوب لبنان و غزه بهترین قهرمانان خود را تقدیم کردهاند اما در هر وجب از منطقه مبارزه میکنند، این فضیلت بزرگ از سوی خدا و بهواسطه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رسیده است، زمانی که دشمن سیدحسن نصرالله را به شهادت رساند نمیدانستند که در حزب الله هزاران مجاهد مانند سیدحسن وجود دارد که مادران آنها فرزندانشان را برای فدا شدن در این راه بهدنیا آوردهاند، آنها شهادت در راه وطن و اسلام را دوست دارند ، همچنین زمانی که دشمن یحیی سنوار را در غزه به شهادت رساند قهرمانان غزه تسلیم نشدند و جنگ متوقف نشد، بلکه اراده و عزم و صلابت آنها برای نابودی این رژیم اشغالگر بیشتر شد.
گفتنی است؛ زینب عرفایی، دختر شهید عرفایی نیز در این مراسم با خواندن بیانیهای بر انجام عملیات وعده صادق۳ بهدور از سیاسیکاری و معامله دیپلماتیک تأکید کرد.
گفتنی است؛ در این مراسم همچنین از خانوادههای شهدا و جانبازان عراقی تجلیل شد و عبدالله الزبیدی، نماینده کنسولگری عراق در مشهد نیز به زبان عربی سخنرانی را ایراد کرد.