شناسهٔ خبر: 69853489 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

موزه رشت؛ پرواز را بخاطر بسپار

رشت – ایرنا – نخستین پنجشنبه آذرماه هر سال روزی برای پرنده‌نگری است و اگرچه پائیز گیلان موسم نظاره‌گری شکوه پرواز مرغان مهاجر در آسمان استان است؛ اما امروز موزه رشت در ابتکاری نو با به نمایش گذاشتن پیکرک‌های سه هزارساله پرندگان، گویی خواست در همگرایی ادبیات، گردشگری و طبیعت گردی ثابت کند " پرواز را به خاطر بسپار؛ پرنده مردنی است."

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، پائیز که می‌شود گیلانیان شکوه پرواز بیش از ۲۳۰ هزار پرنده مهاجر را کم کم بر فراز آسمان نظاره‌گر می‌شوند؛ پرندگان مهاجرآبزی و کنارآبزی در سطح حدود۳۰هزار هکتار از تالاب بین المللی انزلی، امیر کلایه لاهیجان، استیل آستارا، پارک ملی بوجاق کیاشهر و دیگر آبگیرهای گیلان زمستان گذرانی می‌کنند و فصل تازه‌ای برای پرنده‌نگری آغاز می‌شود.

پرنده‌نگری باستانی در گیلان


پرنده‌نگریBirdwatching فعالیتی است بر پایه احترام به طبیعت و لذت بردن از دنیای زیبا و پر راز و رمز پرندگان؛ هر چند پرنده‌نگری به طور مستقل، زیرمجموعه هیچ یک از شاخه‌های علوم نیست اما از آنها بهره می‌برد؛ این فعالیت بیشتر به گردشگری نزدیک است و از زیر شاخه‌های مهم توریسم تلقی می‌شود؛ پرنده‌نگری جست وجو و پیداکردن گونه‌های آزاد و وحشی پرندگان، لذت از تماشای آنها، در صورت امکان عکس‌برداری و اضافه کردن نام و سایر مشخصات گونه به لیست مشاهدات (Life List) هر فرد است.

پیکرک های سه هزارساله پرندگان
اما این بار موزه رشت به مناسبت روز پرنده‌نگری ۳۴ نمونه از مجسمه‌های باستانی پرندگان را به نمایش گذاشت و مدیر موزه‌های گیلان در این رابطه گفت: این تعداد پرنده به نمایش گذاشته شده از جنس طلا، مفرغ و سفال مربوط به تمدن و فرهنگ گیلان مکشوفه از حفاری‌های استان شامل عقاب، کبوتر، اردک، نوک پهن، جغد، باکلان، خروس و باکلان است.
میثم نوائیان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: اهمیت پرندگان در جهان به قدریست که ۲ روز از نامگذاری گاهشمار جهانی در ماه‌های می و اکتبر به روز پرندگان مهاجر اختصاص یافته و اینک شکوه پرواز این مرغان، گیلان را بعنوان یکی از استان‌های دارای بیشترین جمعیت پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر درایران مطرح کرده و ظرفیت عظیم پرنده‌نگری را برای آن رقم زده‌است.
وی ادامه داد: در همین راستا تصمیم نمایش مجسمه‌های باستانی پرندگان به این سبب اتخاذ شده که مردم با نگاه مردمان هزاران سال پیش نسبت به پرندگان و جایگاه آنها در زندگی و فرهنگ و هنر نیاکان خویش را ببینند.
نوائیان با بیان اینکه بازدید از پرندگان باستانی برای امروز رایگان است، گفت: موزه رشت بمدت ۱۰ روز میزبان علاقه مندان به طبیعت و میراث فرهنگی است.
تورهای پرنده نگری مجوز دریافت کنند
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش اداره کل محیط زیست گیلان گفت: تالاب‌های غنی از مواد غذایی استان سال گذشته میزبان نزدیک به ۲۵۰ هزار پرنده مهاجر بود و امسال نیز تاکنون یکصد هزار پرنده مهاجر وارد استان شده اند.
حسین علی نژاد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: همزمان با سرد شدن هوا و محدودیت منابع غذایی، مهاجرت پرندگان از عرض‌های شمالی کره زمین شامل مناطق سردسیر سیبری و اروپای شرقی و غربی به تالاب‌های گیلان از اواخر شهریورماه آغاز می‌شود و این پرندگان تا نیمه یا اواخر فروردین ماه متناسب با درجه دمای هوا در تالاب‌های استان می مانند و از منابع غذایی آن تغذیه می‌کنند.
وی، شرایط مساعد آب و هوایی، فراوانی مواد غذایی مورد نیاز و امنیت را از دلایل فرود هزاران پرنده مهاجر شامل؛ انواع مرغابی سانان، قو، غاز، پرستوهای دریایی و چنگرها و سایر پرندگان از ۸۱ گونه مختلف به تالاب ها و آبگیرهای گیلان اعلام کرد.
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش اداره کل محیط زیست گیلان پرنده نگری را ظرفیتی در راستای پژوهش و گردشگری عنوان و تاکید کرد: بدلیل مدیریت حضور گردشگران و خدمات بهتر به آنان، تورهای پرنده‌نگری در تالاب‌های استان تنها با دریافت مجوز امکان پذیر است.
علی نژاد گفت: دریافت مجوز تسهیل شده و به‌راحتی توسط اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان و نمایندگی‌های آن در شهرستان‌ها صادر می شود.
وی قشر دانش پژوه را بیشترین گروه مخاطب پرنده نگری در استان ذکر کرد و افزود: دریافت مجوز علاوه بر سنجش ظرفیت، امنیت زیست‌گاهی را نیز تضمین می کند.

پرنده‌نگری باستانی در گیلان


رئیس اداره نظارت بر حیات وحش حفاظت محیط زیست گیلان اعلام کرد: در پنج سال اخیر شکار در گیلان ممنوع بوده و برای امسال نیز مجوز شکار برخی پرندگان برای چند روز صادر شد اما بدلیل نگرانی از بیماری آنفلوآنزای پرندگان این مجوز لغو شد.
علی نژاد اظهار کرد: پرندگان مهاجر شبانه‌روز مورد پایش و حفاظت نیروهای محیط زیست قرار دارند و با شکارچیان غیرمجاز برخورد جدی صورت می گیرد.
محیط زیست سرزمینمان همیشه شامل بدخبرهایی چون آتش‌سوزی اراضی تالابی و جنگلی، مرگ ماهیان رودخانه‌ای و فک خزری نیست؛ بلکه گاه به گاه مامن کنش های نیک زیست محیطی از جمله آزادی فلامینگوها، نجات و رهاسازی خرس و پلنگ نیز می‌شود که در این میانه گاه به شنیدن خبرهایی چون زیبای الیاس – مرد روستایی – نیز دلخوش می شویم که بدون آموزش و از سر انسان دوستی یک بُهله قوی مهاجر آسیب دیده را در روستای کِویشا خمام استان گیلان نجات داد و نشان داد به رغم افول و نامهربانی فرزندان بشر در حفاظت از محیط زیست هنوز می توان به قلب‌های مهربان و نجات بخش، دل خوش ساخت و بجای سخنان زیبا، سراسر کردار شد.

پرنده‌نگری باستانی در گیلان


باید علاوه بر آموزش، فرزندانمان را بپروریم و نسبت به محیط زیست‌شان آگاه کنیم؛ با طبیعت مهربان باشیم و مهربانی با طبیعت را مدام به آنان یادآوری کنیم؛ آیا هیچ وقت به کودکانمان گفته‌ایم درختان کوچه را بشمارند؟ بوته های گل را ببینند و عطرشان را حس کنند و شاگرد اول کلاس‌شان را دوست داشته باشند؟ زندگی که در حال دویدن ساخته می شود هرگز دیده نخواهد شد.
موسم پائیز که می‌شود گیلانیان شکوه پرواز بیش از ۲۵۰هزار پرنده مهاجر را کم کم بر فراز آسمان نظاره‌گر می‌شوند؛ پرندگان مهاجرآبزی و کنارآبزی در سطح حدود ۳۰ هزار هکتار از تالاب بین المللی انزلی، امیر کلایه لاهیجان، استیل آستارا، پارک ملی بوجاق کیاشهر و دیگر آبگیرهای گیلان زمستان گذرانی می کنند و فصل تازه ای برای پرنده نگری آغاز می شود.