شناسهٔ خبر: 69850288 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: برنا | لینک خبر

مرگ مشکوک هزاران فک‌ خزری در سواحل قزاقزستان

تاکنون بیش از ۸۲۵ لاشه فک شمارش شده است. مقامات قزاقستان نمونه‌هایی از این لاشه‌ها را برای آزمایش به آزمایشگاه‌های تخصصی ارسال کرده‌اند، اما علت دقیق مرگ‌ومیر این حیوانات هنوز مشخص نشده است.   تاکنون بیش از ۸۲۵ لاشه فک شمارش شده است. مقامات قزاقستان نمونه‌هایی از این لاشه‌ها را برای آزمایش به آزمایشگاه‌های تخصصی ارسال کرده‌اند، اما علت دقیق مرگ‌ومیر این حیوانات هنوز مشخص نشده است.  

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار محیط زیست خبرگزاری برنا، همزمان با آغاز نشست کاپ ۲۹، در شهر باکو پایتخت جمهوری آذربایجان، فاجعه‌ای زیست‌محیطی در ساحل شرقی دریای خزر در قزاقستان در حال وقوع است؛ جایی که صد‌ها لاشه فُک به ساحل رسیده‌اند.  

تاکنون بیش از ۸۲۵ لاشه فک شمارش شده است. مقامات قزاقستان نمونه‌هایی از این لاشه‌ها را برای آزمایش به آزمایشگاه‌های تخصصی ارسال کرده‌اند، اما علت دقیق مرگ‌ومیر این حیوانات هنوز مشخص نشده است.  

به گفته آسِل بایموکانُوا متخصص مؤسسه هیدروبیولوژی و اکولوژی، لاشه‌های بررسی‌شده نشان می‌دهد که این فُک‌ها تغذیه مناسبی داشتند و بیش از نیمی از فک‌های ماده باردار بودند. وی در اینستاگرام نوشت: «این موضوع نشان می‌دهد که آنها پیش از مرگ جوان و سالم بوده‌اند. مرگ این حیوانات به‌وضوح ناگهانی و غیرطبیعی است.»  

فک‌های خزر هر پاییز برای تولیدمثل به بخش شمالی دریای خزر مهاجرت می‌کنند و این مرگ‌ها دقیقاً در این دوره تمرکز جمعیت در آب‌های شمالی رخ داده است. برآورد مقامات قزاقستان از جمعیت کلی فک‌های خزر حدود ۳۰۰ هزار عدد است، اما به گفته آسِل تاسماگامبِتُوا، بنیان‌گذار مؤسسه تحقیقاتی محیط‌زیست آسیای مرکزی (CAIER)، تعداد واقعی ممکن است کمتر از ۱۰۰ هزار عدد باشد.  

مقامات محیط‌زیست اعلام کرده‌اند که بررسی‌های اولیه برای مشخص کردن علت این مرگ‌ومیر ممکن است ماه‌ها به طول انجامد. نمونه‌برداری‌های آب در مناطقی که لاشه‌های فک‌ها تجمع داشته‌اند، هیچ «انحراف غیرمعمول» را نشان نداده است.  

یکی از فرضیه‌های مطرح این است که این فک‌ها در تور‌های ماهیگیری صیادان غیرمجاز گرفتار شده‌اند. به گفته آندری روتسکوی، کارشناس بازرسی شیلات منطقه، آثار بریدگی و رد تور بر روی برخی لاشه‌ها مشاهده شده است. او به رسانه‌ها گفت: «برخی از فک‌ها قطعاً به همین دلیل جان خود را از دست داده‌اند.» وی افزود که صیادان با قایق‌های موتوری قدرتمند چالشی جدی برای بازرسان و مسئولان اجرایی ایجاد کرده‌اند.  

این دومین باری است که طی دو سال گذشته، مرگ‌ومیر گسترده فک‌های خزر به شکلی اسرارآمیز رخ می‌دهد. در نوامبر ۲۰۲۲، بیش از ۱۷۰ لاشه در سواحل قزاقستان و یک ماه بعد حدود ۲۵۰۰ لاشه در قلمرو روسیه پیدا شد. در سال ۲۰۲۳، مقامات قزاقستان اعلام کردند که عفونت‌های ویروسی عامل مرگ فک‌ها بوده است و سیستم ایمنی آنها به دلیل آلودگی آسیب دیده است. از سوی دیگر، مقامات روس مرگ‌ومیر گسترده را به «عوامل طبیعی» و مسمومیت ناشی از گاز‌های منتشرشده از بستر دریا نسبت دادند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: