حجتالاسلام والمسلمین حمید فرجی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری به ستاد خبری سیودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران گفت: مردم ما همانند مردم سایر نقاط جهان نیازمند افزایش روزمره سطح آگاهی در زمینههای مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... هستند. بصیرت مردم در این زمینهها باید افزایش پیدا کند، مخصوصاً با توجه به شرایطی که ما در آن هستیم بیش از هر زمانی نیاز به افزایش بصیرت و بهروز بودن اطلاعات داریم.
وی افزود: با افزایش بصیرت و سطح آگاهی است که همدلی و وفاق میان مردم شکل میگیرد و چنانچه مردم نسبت به موضوعات شناخت داشته باشند میتوانند به درستی تحلیل کنند و به درستی مسائل را از یکدیگر تشخیص دهند و اختلافات بین خود را کنار بگذارند. اینگونه است که وفاق و وحدت شکل میگیرد. حال باید نقش رویدادهای فرهنگی مثل هفته کتاب، نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و هفتههای فرهنگی مختلف در این زمینه شناسایی و معرفی شود. از آنجایی که این رویدادها به مسائل فرهنگی تخصیص پیدا میکنند، میتوانند باعث افزایش سطح آگاهی فرهنگی در میان جامعه شوند و از این حیث بسیار قابل توجه و مهم هستند.
فرجی ادامه داد: در زمینه کتاب رویدادهای متنوعی نظیر هفته کتاب، نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و نمایشگاههای کتاب استانی را داریم و مخصوصاً ما همیشه از نمایشگاههای کتاب بهرههای فراوان میبریم. البته این نمایشگاهها معمولا مخصوص تازههای نشر ایران است. در هر صورت این رویدادها جهاد فرهنگی محسوب میشوند. ما در این جهاد اقدام به تبیین مسیر درست زندگی و ارائه خوراک فرهنگی سالم میکنیم و منابع و کتب ارزشمند را به مردم معرفی کرده و در اختیار آنها قرار میدهیم و از این نظر باعث همدلی و وفاق ملی میشویم.
نویسنده کتاب «قواعد فقه جزائی دیات: قواعد فقه کاربردی همراه با نظام حقوقی دیات» در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این نکته که برگزاری رویدادی چون هفته کتاب یک جهاد فرهنگی است، گفت: در این زمانه که رسانههای مختلف در صدد تضعیف فرهنگ ایرانی اسلامی و خدشهدار کردن فرهنگ اصیل ما هستند، نیاز به جهاد فرهنگی و کار فرهنگی بسیار احساس میشود. رویدادی چون هفته کتاب از این جهت که منابع فرهنگی اصیل و کتابهای ارزشمند را به مردم معرفی کرده و در اختیار آنها میگذارد در گسترش کتاب و کتابخوانی و خوانش کتابهای ارزشمند اثر مهمی گذاشته بسیار موثر تلقی میشود.
فرجی همچنین با اشاره به این نکته که مطالعه کتابهای سالم و خوب میتواند مسیر درست زندگی کردن را آموزش بدهند، ادامه داد: البته نقطه مقابل آن هم محتمل است، یعنی کتابهای گمراه کننده نیز وجود دارد که میتواند مسیر اشتباهی را به انسانها معرفی کنند. بنابراین ما باید اولا در راستای تولید محتوای ارزشمند اقدام کنیم و برای شناساندن این کتابها نیز فارغ از نمایشگاههای سالانه کتاب نمایشگاههای دائمی کتاب داشته باشیم تا مردم به طور مستمر به کتابهای ارزشمند دسترسی داشته باشند و ثانیاً قیمت کتابها باید به نحوی باشد که عموم مردم جامعه بتوانند بدون به زحمت افتادن در زمینههای مالی خوراک فرهنگیشان را تهیه کنند.
نویسنده کتاب «شرح مختصر شرح لمعه دیات» اضافه کرد: صرف کتابهای فیزیکی با توجه به گسترش روزافزون فضاهای مجازی نمیتواند در بحث گسترش فرهنگ کتابخوانی راهگشا باشد. ما باید در زمینه تولید کتابهای دیجیتال برای انتشار در فضای مجازی نیز تلاش بسیار کنیم تا بتوانیم در کنار سایر ابزارهای موجود حرفی برای گفتن داشته باشیم.
این مدرس حقوق و علوم قضایی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به این سوال که با توجه به شرایط منطقه جای خالی تبلیغ چه کتابهایی در رسانهها حس میشود، گفت: جای خالی تبلیغ دو دسته از کتابها را حس میکنم. نخست کتابهایی که روایت درستی از رویدادهای منطقه داشته باشند و به تبیین حوادث منطقه و اثرات آن بپردازند. این دسته از کتابها برای روشن کردن مواضع گروههای مختلف و علت وقایع و رویدادهای منطقه میتوانند مفید باشند. البته که اگر این کتابها در قالب روایت، داستان و رمان باشند میتوانند مخاطبان بیشتری پیدا کرده و موثرتر واقع شوند.
وی ادامه داد: دسته دوم کتابهایی هستند که به معرفی فرهنگ اسلامی و به طور خاصتر و دقیقتر آن فرهنگ اصیل ایرانی – اسلامی میپردازند. این دسته از کتابها نیز بسیار با اهمیتاند، چرا که به علت پروپاگاندای فرهنگی که غرب ایجاد کرده اکثریت مردم جهان و غرب شناخت مناسبی از ایران و به طور کلی شرایط و اوضاع خاورمیانه ندارند. از این جهت معرفی درست فرهنگ ایرانی – اسلامی و به طور کلی کشور عزیزمان ایران میتواند شرایط را به خوبی برای اشخاصی که با این منطقه آشنا نیستند، روشن و تبیین کند.
سیودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «خواندن برای همدلی» از ۲۳ آبان (۱۴۰۳) شروع شده و امروز سیام آبان (۱۴۰۳) به کار خود پایان میدهد.