شناسهٔ خبر: 69843661 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: فرارو | لینک خبر

مالخر‌ها و ضعف امنیتی خودروها؛ دو انگیزه برای سرقت

خرید فروش اموال مسروقه ممکن است با روش‌های گوناگون انجام شود مثلا ممکن است سارق در منزل مالخر‌ها حضور پیدا کند و مال مسروقه را بفروشد و معمولا در این روش آشنایی قبلی بین سارق و مال خر وجود دارد و ممکن است سارق مال مسروقه را به مالخر‌های سیار بفروشد یا اینکه سارق از طریق پلتفرم‌های مجازی و به راه انداختن سایت‌های خرید و فروش، اموال سرقت شده را به دیگران بفروشد.

صاحب‌خبر -

سرقت لوازم و محتویات داخل خودرو یکی از شایع‌ترین جرائم در کلانشهرها بخصوص پایتخت است، مالخرها عامل انگیزه برای سارقین و کیفیت پایین خودروهای داخلی راحتی انجام سرقت را در پی دارد. 

به گزارش دانشجو، مبدل کاتالیزوری، رینگ و لاستیک، باتری ماشین، چراغ‌های جلوی ماشین و… از وسایلی هستند که بیشترین سرقت نسبت به آن‌ها صورت میگیرد؛ در سال گذشته از هر ۱۳۶ شهروند ایرانی یک نفر قربانی سرقت شده است که ۴۰ درصد از این موارد مربوط به سرقت ماشین بوده است؛ این آمار نشان می‌دهد که خودروها همچنان هدف اصلی سارقین هستند. 

بیشترین سرقت نسبت به ماشین پراید و پژو ۴۰۵ است که از امنیت کافی برخوردار نیستند به طور کلی نیز آمار سرقت از خودروهای داخلی نسبت به خودروهای خارجی بسیار بیشتر است، زیرا نقاط ضعف خودروهای داخلی بسیار است و در مقابل سرقت ضعف شدیدی دارند. 

علی رغم پیشرفت‌های تکنولوژیکی، خودروهای تولید داخل هنوز از سیستم‌های امنیتی قوی برخوردار نیستند و کمبود نظارت و کنترل برخی مناطق شهری و حاشیه‌ای و افزایش تقاضا برای قطعات دسته دوم ماشین از علل مهم سرقت وسایل ماشین هستند. 

فروش وسایل سرقتی

وسایل مسروقه توسط مالخرها خریداری می‌شوند، این وسایل به قیمت بسیار کمتر از قیمت واقعی خود به مالخرها فروخته و مالخرها با قیمتی نزدیک به قیمت واقعی اقدام به فروش می‌کنند که بیشترین سود را از سرقت کسب می‌کنند. 

خرید فروش اموال مسروقه ممکن است با روش‌های گوناگون انجام شود مثلا ممکن است سارق در منزل مالخرها حضور پیدا کند و مال مسروقه را بفروشد و معمولا در این روش آشنایی قبلی بین سارق و مال خر وجود دارد و ممکن است سارق مال مسروقه را به مالخرهای سیار بفروشد یا اینکه سارق از طریق پلتفرم‌های مجازی و به راه انداختن سایت‌های خرید و فروش، اموال سرقت شده را به دیگران بفروشد. 

مالخرها معمولا با چند دزد کار می‌کنند ولی سارقین با مالخرهای کمتری در ارتباط هستند، مالخرها یکی از عوامل ایجاد انگیزه برای سارقین هستند. 

سرهنگ محمدرضا اکبری نیز با اشاره به عوامل ایجاد انگیزه در سارقین گفت: معتقدیم که برای از بین بردن سرقت باید با این افراد مبارزه و چرخه مالی آن که مالخران اموال مسروقه هستند برخورد کنیم؛ بیش از ۷ هزار و ۷۰۰ نفر مالخر در سراسر کشور طی بازه زمانی ۳ ماهه دستگیر شده اند. 

خرید مال مسروقه جرم است

سارق اگر با شرایط ماده ۶۵۱ قانون مجازات اسلامی مثل سرقت در شب یا بیش از دو نفر یا بیشتر بودن و… داشته باشد، به پنج تا بیست سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می‌شوند. 

اگر سرقت همراه با آزار و اذیت باشد طبق ماده ۶۵۲ قانون مجازات اسلامی به حبس از سه ماه تا ده سال و شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم می‌گردد و اگر به صورت سرقت ساده صورت گرفته باشد طبق ماده ۶۶۱ مجازات اسلامی برای سارق ۳ ماه تا ۲ سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق در نظر گرفته می‌شود. 

قانون مجازات اسلامی خرید مال مسروقه را غیرقانونی اعلام کرده است و این عمل جرم انگاری شده است؛ در ماده ۶۶۲ قانون مجازات اسلامی به عمل خرید مال مسروقه اشاره شده است که اگر کسی با اطلاع به اینکه مال و اموال دزدی است آن را خریداری و یا مخفی کند، طبق قانون به حبس ۶ ماه تا ۳ سال و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می‌شود البته اگر بعد از بررسی‌ها مشخص شود که شغل و حرفه متهم خرید و فروش اموال دزدی است، دادگاه می‌تواند برای او اشد مجازات در نظر بگیرد. 

طبق تحلیل حقوقدانان با توجه به اینکه اساس مادی جرم مالخری، به دست آوردن، مخفی کردن و یا قبول اموال سرقتی است بنابراین هرکس اموال دزدی را به عنوان هدیه از سارق قبول کند به شرط اینکه بداند مال سرقت شده، بدون تردید جرم مالخری را مرتکب شده است. 

عوامل زیادی در عمل سرقت لوازم خودرو تاثیر گذار هستند و باعث می‌شوند که سرقت راحت‌تر صورت بگیرد، اما وجود مالخرها و ضعف امنیتی خودروها از عوامل اصلی آن است و باید توجه داشت تا وقتی که مالخرها هستند سارقین برای فروش دغدغه‌ای ندارند و به راحتی میتوانند برای فروش ان‌ها اقدام کنند همچنین ضعف امنیتی خودروهای داخلی و نظارت نکردن بر تولیدات این خودروها، بار امنیتی جامعه را بر دوش پلیس را افزایش می‌دهد.

برچسب‌ها: