منطق بسیج مقاومسازی حداکثری کشور در مقابل تهدیدها و خطرها است؛ منطق بسیج این است. امام خمینی(ره) با دوراندیشی تشخیص داد که برای آسیبناپذیر شدن کشور و ملت و انقلاب، نیاز مبرمی وجود دارد به یک نیروی گسترده عظیم مردمی، چون انقلاب مال مردم است، کشور مال مردم است؛ بهتر از هر عامل دیگری و هر عنصر دیگری، این مردمند که میتوانند از کشورشان و از انقلابشان دفاع کنند، مشروط بر اینکه راه در مقابل آنها گذاشته بشود؛ این راه را امام مشخص کرد: بسیج. این منطق بسیج است.(مقام معظم رهبری)
امروز ۴۵ سال از فعالیت بسیج در کشورمان میگذرد و دایره فعالیتها و خدمترسانی نیروهای بسیجی تنوع و تعدد بیشتری به خود گرفته است.
ایکنا همزمان با هفته بسیج در رابطه با فرهنگ بسیج به گفتوگو با حجتالاسلام امیرحسین شاهانی، مسئول نمایندگی ولی فقیه بسیج اقشار کشور پرداخته است که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
ایکنا ـ فرهنگ بسیج دارای چه شاخصههایی است؟
فرهنگ بسیجی متخذ از قرآن، سیره پیامبر(ص) و اهل بیت عصمت و طهارت(ع) است و لذا همه ارزشهایی که خداوند متعال بیان کرده و انسان را به سمت آنها دعوت کرده است، باید در یک فرد بسیجی وجود داشته باشد. ارزشهایی مانند ایثار، گذشت، فداکاری، کمک به همنوعان، تلاش و مجاهدت برای اصلاح جامعه، مبارزه با ظلم و تلاش برای استقرار عدالت جزء شاخصههای فرهنگ بسیج است.
بسیج تمامی این ارزشها را از قرآن میگیرد و قطعاً ریشه این ارزشها نیز در وجود انسان و هم در قرآن کریم قرار دارد و بین این دو تطابق کامل وجود دارد. این بدان معناست که دعوتی که خدای متعال از طریق وحی الهی و قرآن میکند، منطبق با فطرت انسان است که البته متأسفانه برخی انسانها در اثر کجفکری و ناراستیها از فطرت خود منحرف میشوند و دعوت قرآن را نمیپذیرند.
باید تلاش کنیم که همواره فهم و درک نشئت گرفته از قرآن را در جامعه گسترش دهیم. البته بسیج در این زمینه تلاشهای خوبی داشته و در مجموعه قرآن و عترت بسیج تلاشهای زیادی هم برای آموزش روخوانی قرآن انجام شده تا تمامی بسیجیان و آحاد جامعه از توفیق قرائت قرآن محروم نباشند و هم در کنار قرائت قرآن، برنامه درک مفاهیم و تفسیر قرآن در دستور کار بسیج قرار دارد که این برنامهها به صورت برگزاری کلاسها و به صورت جلسات هفتگی در سازمان بسیج و بسیج اقشار اجرا میشود.
همچنین، در گردهماییها و حلقههای صالحین بسیج نیز مسائل و آیات قرآنی توضیح داده میشود که جذابیت بسیاری برای جوانان و نوجوانان دارد. امروز گسترش این فرهنگسازی در سطح جامعه ضرورتی انکارناپذیر است و باید تلاش کنیم که در ایام هفته بسیج برنامههای قرآنی را از طریق بسیج اقشار مختلف نظیر بسیج دانشآموزی، بسیج دانشجویی، بسیج کارمندان، بسیج کارگری و ... در میان دانشآموزان، دانشجویان، کارمندان و کارگران و دیگر اقشار مختلف جامعه گسترش دهیم.
امروز تمامی اجزای بسیج باید در جهت گسترش فرهنگ قرآن تلاش کنند که البته این موضوع در صدر برنامههای بسیج است. باید با همافزایی و ارتباط بیشتر بین مسئولان و نیروهای بسیج، برنامههای قرآنی و فرهنگی بسیج با برنامهریزی دقیقتری انجام شوند و امیدوار هستیم تا نشستها و کلاسهای فرهنگی بسیج نیز به صورت گستردهتری در قالب مسابقات و جشنوارههای قرآنی برگزار شود که البته در این زمینه تلاشهای متعددی انجام شده که باید توسعه یابد.
ایکنا ـ چگونه باید به گسترش فرهنگ بسیج در جامعه بپردازیم؟
بسیج به لحاظ اینکه نیروی مردمنهاد و مردمی بوده و از بدنه مردم تشکیل شده است، میتواند برنامههای فرهنگی خود را در میان آحاد جامعه و مردم گسترش دهد و زمانی که این برنامهها به خوبی از سوی بسیج پایهریزی و پیگیری شود، قطعاً آثار آن در جامعه مشهود خواهد شد؛ چراکه بسیج چیزی غیر از مردم نیست و باید با اجرای برنامههای تأثیرگذار در میان مردم، نسبت به ترویج فرهنگ بسیجی در جامعه اقدام کند.
مسئولان و فرماندهان بسیج در جای جای ایران اسلامی نیز باید جدیت و حمایتهای بیشتری داشته باشند تا برنامههای فرهنگی و قرآنی بسیج بدون هیچ مشکلی در کشور اجرا شود. فرماندهان بسیجی باید در حین اجرای برنامهها، ضمن نظارت و کنترل دقیق بر نحوه اجرای آنها، نسبت به کادرسازی و شناسایی اساتید قوی اقدام کرده و از وجود ایشان بهرهگیری کنند. در این زمینه همواره باید بین بسیج، حوزههای علمیه، دانشگاهها و مراکز فرهنگی ارتباط بیشتری باشد تا از ظرفیت مراکز فرهنگی و گروههای مردمنهاد فرهنگی برای گسترش فرهنگ قرآنی و بسیجی به خوبی استفاده شود.
ایکنا ـ فرهنگ بسیجی چگونه میتواند به حل مشکلات جامعه کمک کند؟
فرهنگ بسیجی همان فرهنگی است که بخشی از آن در دوران دفاع مقدس به خوبی از سوی مردم مشاهده و لمس شد. زمانی که بسیج وارد دفاع مقدس شد، تحول عظیم در دفاع مقدس ایجاد شد و جنگ پیش رفت و توانستیم سرزمینهای خود را از اشغال نیروهای بعثی آزاد کنیم. حضور بسیج در تمامی عرصهها تأثیرگذار است و چون روحیه بسیجی روحیه تلاش، جهاد و ناامید نبودن است، هر کجا که وارد شود، منشأ اثر خواهد بود. این حضور در عرصههای مختلف اقتصادی و معیشتی، فرهنگی و اجتماعی قطعاً تحولآفرین و تحرکآفرین است. لذا امروز باید عرصه را برای فعالیتهای بسیج در مراکز بسیج وزارتخانهها و مراکز تأثیرگذار جامعه باز کنیم تا شاهد این تلاشها و تحولات باشیم.
همچنین، امروز باید بسیج تخصصی در رشتههای مختلف تشکیل شود تا بتواند جامعه را در حوزههای مختلف یاری کند. البته در حال حاضر بسیج در اقشار مختلف و به صورت تخصصی تشکیل شده اما باید با برنامهریزیهای بهتر و تلاشهای بیشتر، تأثیرگذاری بیشتری نیز در میان جامعه داشته باشد.
ایکنا ـ مقام معظم رهبری همواره بر ایجاد امید در جامعه به ویژه میان نوجوانان و جوانان تأکید دارند. بسیج چگونه میتواند در ایجاد امید بیشتر در جامعه نقشآفرینی کند؟
کسانی که امروز تحلیلهای مختلف سیاسی، اجتماعی را در جامعه ارائه میدهند باید این مسئله را در نظر داشته باشند که یکی از منویات مقام معظم رهبری ایجاد امید در جامعه است و ما نیز باید در همین راستا حرکت کنیم. مسئولان و فرماندهان بسیج و تمامی بسیجیان جان بر کف باید در سخنرانیها و تحلیلهای خود از امیدآفرینی صحبت کرده و امیدآفرینی کنند.
امروز رسانههای دشمن در تلاش هستند که در شرایط کنونی جهان، ناامیدی و یأس را به جامعه پمپاژ و تزریق کنند ولی بسیجیان و تفکر بسیجی باید در جهت مخالف ایشان حرکت کرده و در راستای امیدآفرینی تلاش کنند. بسیج باید با برگزاری اردوهای پیشرفت و برنامههای تبیینی مختلف، جوانان و نوجوانان جامعه را در جریان پیشرفتها و دستاوردهای عظیم کشور که از سوی جوانان و دانشمندان این مرز و بوم به دست آمده، قرار دهند. لذا بسیج در این زمینه باید به صورت ویژه و در راستای جهاد تبیین وارد میدان شده و زمینه را برای امیدآفرینی بیشتر در جامعه فراهم کند.
ایکنا ـ مقام معظم رهبری همواره بر جذب نیروهای طراح در کنار نیروهای عملیاتی تأکید داشته و اهمیت این موضوع را بسیار بالا میدانند. بسیج چگونه و با چه برنامههایی میتواند نیروهای طراح را جذب کند؟
در دوران دفاع مقدس، جوانان بسیجی در جبهههای حق علیه باطل حضور داشتند که هر کدام از آنها یک بسیجی طراح بودند. بسیجیان طراحی مانند شهید حسن باقری از نیروهای طراحی بودند که اقدامات ایشان تأثیر فراوانی در عملیات مختلف و حتی سرنوشت جنگ داشت. بسیاری از بسیجیان دوران دفاع مقدس فرماندهان بزرگی بودند که تأثیر طراحیهای ایشان در آن دوران برای همگان کاملاً مشخص است.
امروز بسیج باید به خوبی به جوانان کشور بها داده و جاذبه حداکثری را در نظر داشته باشد. بسیج باید میدان را باز گذاشته و زمینه بروز و ظهور خلاقیتها و استعدادهای جوانان و نوجوانان را فراهم کند. همچنین، بسیج باید ارتباط خوب و وثیقی با جوانان و استعدادهای جامعه برقرار کند که خود نفس ارتباط برقرار کردن، مقوله بسیار مهمی است که زمینه را برای جذب استعدادها و نیروهای طراح فراهم خواهد کرد.
بسیج باید ضمن ایجاد ارتباط خوب و پایدار با جوانان و استعدادهای جامعه، ایشان را به خوبی شناسایی کرده و ضمن جذب حداکثری افراد نخبه، از ظرفیت وجودی ایشان به خوبی استفاده کند. بسیج باید چنین استعدادهایی را پرورش داده و شکوفا کند و از نظرات ایشان نیز به خوبی استفاده کند. امروز باید از خلاقیت و طراحیهای جوانان نخبه جامعه برای اهداف اسلام و انقلاب اسلامی استفاده کرده و از تجربیات، مطالعات و خلاقیت ایشان بهرهمند شویم.
بسیج میتواند این برنامه را در قالب ایجاد مجامع و هیئتهای اندیشهورز دنبال کند؛ چراکه در قالب این هیئتها و مجامع است که میتواند عناصر نخبه و طراح را شناسایی کرده و از نظرات آنها استفاده کند. البته در این زمینه فعالیتهای خوبی از سوی بسیج انجام شده که امیدواریم این برنامهها گسترش پیدا کند و به سمت تحقق منویات مقام معظم رهبری در مورد تربیت نیروهای طراح حرکت کنیم. البته این برنامهها همچنان که گفته شد، از سوی سازمان بسیج انجام میشود منتها باید با تمرکز بیشتری تلاش کنیم تا در مسیر تحقق منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی در این زمینه گام برداریم.
انتهای پیام