به گزارش خبرگزاری ایمنا، ورزشهای جدید به هرگونه فعالیت ورزشی که بهتازگی توسعه پیدا کرده و کمتر از ورزشهای سنتی شناخته شده است، اطلاق میشود. این ورزشها ویژگیهای منحصربهفردی دارند که موجب تمایز آنها از ورزشهای سنتی میشود. ورزشهای نوظهور بهطور معمول با فناوری و خلاقیت همراه است و این امر موجب افزایش جذابیت این ورزشها میشود.
ورزشهای نوظهور بهطور معمول فعالیتهای جدید یا ترکیبی از ورزشهای سنتی است که برای جذب مخاطبان بیشتر یا ایجاد هیجان و خلاقیت طراحی میشوند.
چند نمونه از این ورزشهای عبارت است از:
۱. پدل: ترکیبی از تنیس و اسکواش، که در زمین کوچکتر و با دیوارهای شیشهای انجام میشود.
۲. پارکور فریاستایل: نسخه ساختاریافتهتر از پارکور، با تمرکز بر حرکات نمایشی در رقابتهاست.
۳. دیسک گلف: ترکیب گلف و پرتاب دیسک، است جایی که بازیکنان دیسک را به سمت اهداف پرتاب میکنند.
۴. اسپایکبال: ورزش تیمی کوچک با توپ و تور گرد، شبیه والیبال اما روی تور زمینی است.
۵. چیستاگ (Tag): دویدن و فرار روی موانع در سبک پارکو است.
این ورزشها اغلب بهدلیل سادگی و هیجان بالایشان به سرعت محبوب میشوند.
فعالیتهای بدنی جدید به صورت گروهی یا انفرادی انجام میشود و ممکن است نیاز به تجهیزات خاص نیز داشته باشد. این ورزشها برای جوانان و علاقهمندان چالشها و مزایای زیادی را به همراه داشته است. ایجاد شغل، امکان تجربههای نو و هیجانانگیز و ایجاد جوامع ورزشی جدید بعضی از مزایای ورزشهای نوین است.
ناگفته نماند که این ورزشها همچون سایر ورزشهای سنتی موجب تقویت سلامت جسم و روح و کاهش استرس نیز میشوند و افراد با حضور در ورزشهای جدید میتوانند مهارتهای اجتماعی خود را توسعه دهند. با وجود همه این موارد ورزشهای نوظهور چالشهای مخصوص خود همچون آموزش را دارد و این آموزش باید با مکان مناسب و رعایت نکات ایمنی همراه شود. بریک دنس، فری رانینگ، پدل و پاراگلایدینگ نمونههایی از ورزشهای جدید است که هرکدام از آنها نیازمند آموزش تخصصی و رعایت نکات ایمنی برای جلوگیری از آسیبهای احتمالی است.
ورزشهای نوین در مقایسه با فعالیتهای بدنی سنتی روشهای بروز و خلاقانهای را برای انجام حرکات ارائه میدهند و بعضی از این ورزشها در کنار جذابیت به تجهیزات پیچیدهای نیاز نداشته و ترکیب چند رشته ورزشی هستند. فناوری و تکنولوژی نیز نقش مهمی در ایجاد ورزشهای جدید دارد و از کاربردهای آن در این زمینه E_Sport است که امروزه به یک صنعت تبدیل و موجب تقویت مهارتهای تیمی میشود.
ورزشهای نوظهور یعنی تجربههای نوین
رسول نظری، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی درباره ورزشهای نوین به خبرنگار ایمنا میگوید: ورزشهای نوظهور از جنبه ورزشهای همگانی به آن دسته از رشتهها اطلاق میشود که در یک قلمروی کوچک انجام میشود و امروزه به دلیل جذابیت در جامعه ملی یا بینالمللی فراگیر شده است.
وی میافزاید: در تعریفی دیگر مبنای بعضی از ورزشهای جدید مانند فیفا و بازیهای اکشن فناوری است و این فعالیتها با ورود اینترنت و تلفنهای هوشمند وارد عرصه ورزشهای فکری شدند. شاخه دیگر ورزشهای نوظهور آن دسته از فعالیتهای بدنی است که در زمینه قهرمانی از آنها یاد میکنیم همچون ورزشهایی که برای نخستینبار به المپیک راه پیدا میکنند.
خلاقیت رقابت میآورد
استاد دانشگاه آزاد اسلامی درباره ورزشهای نوین راه یافته به المپیک بیان میکند: بعضی از ورزشها همچون بریکدنس در المپیک ۲۰۲۴ پاریس به عنوان ورزشی نوظهور خود را به جامعه جهانی معرفی کرد. ورزشهای باستانی ایران برای مردم کشور نوظهور نیست، این در حالی است که این ورزشها برای کشورهای دیگر نوین محسوب میشود، بنابراین میتوان گفت وقتی یک ورزش از قلمروی ملی به بینالمللی راه پیدا کند به ورزش نوظهور تبدیل میشود.
وی ادامه میدهد: نوآوری و خلاقیت موجب ایجاد ورزشهای نوین میشود. چوگان یکی از ورزشهای باستانی ایرانیان است که در گذشته با کمک اسب انجام میشد، اما امروزه ورزش چوگان با دوچرخه وارد عرصه ورزش شده است با این اختلاف که بازیکنان به جای اسب روی دوچرخه سوار میشوند.
پیشتازان فناوری و ورزش
نظری پیرامون پیشران ورزشهای نوین خاطرنشان میکند: یکی از عاملهای ایجاد ورزشهای جدید ترکیب خلاقانه چند رشته ورزشی است. در گذشته بازیکنان فوتبال به منظور گرم کردن تنیس فوتبال انجام میدادند و امروزه فوتوالی بازی میکنند. فوتوالی یک ورزش نوظهور و ترکیبی از والیبال و فوتبال است و حتی امکان ورود این ورزش به المپیک در ۱۰ تا ۲۰ سال آینده نیز وجود دارد، زیرا فوتوالی علاقهمندان زیادی دارد و جوانان در سالنها و سواحل این ورزش را انجام میدهند.
وی تصریح میکند: عامل دیگر پیشران ورزشهای نوین فناوری است. فناوری به عنوان یک عامل مؤثر برای توسعه ورزشهای سنتی استفاده میشود. در بعضی موقعیتها فناوری موجب معرفی سریعتر ورزشهای جدید و در موقعیتهای دیگر ابزاری برای افزایش جذابیت و فراگیر شدن این ورزشها است و همین امر موجب شکلگیری انجمنهای متفاوت همچون انجمن ورزشهای الکترونیک در ایران میشود.
درآمدزایی با رعایت قوانین و مقررات
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه میدهد: درآمدزایی عامل مؤثر سوم است. وقتی افراد زیادی به یک ورزش توجه میکنند، مطابق با رویکرد کسب درآمد بیشتر یا شهرت فعالیت بدنی مورد نظر از طریق رسانهها به جامعه جهانی معرفی و نقطه اوج آن ورزش ورود به المپیک میشود، همچون اسکواش که برای نخستینبار در المپیک ۲۰۲۸ لسآنجلس حضور پیدا میکند.
وی بیان میکند: نبود قطعیتهای بحرانی به عنوان عامل چهارم پیشران ورزشهای نوین شناخته میشود. قوانین و مقررات بعضی از ورزشها به دلیل از دست دادن جذابیت خود برای مخاطبان تغییر کرده است و این فعالیتها با رویکردی متفاوت و جدیدی وارد رقابت میشوند. ورزش بوکس با رویکرد سنتی آیندهای در جامجهانی ندارد و باید قوانین آن تعدیل و ترکیب شود.
خداحافظی ورزشهای سنتی با جامعه جهانی
نظری درباره آینده ورزشهای سنتی و نوین عنوان میکند: اگر در قوانین و مقررات بعضی از ورزشهای سنتی المپیک تغییر ایجاد نشود ورزشهای نوظهور جایگزین آنها میشود مانند فوتبال که به تدریج جذابیت خود در المپیک را به دلیل رویداد بزرگ جامجهانی از دست میدهد. شانس ورود ورزشهایی همچون بیسبال که منطبق با قوانین ioc بوده و آژانس مبارزه با دوپینگ آنها را تأیید همچنین جذابیت بصری، رسانهای و حمایتهای مالی دارند به المپیک زیاد است، اما ایران موفق به حمایتهای مالی و فراهم کردن الزامات ioc و نیروی انسانی برای ورود ورزشهای زورخانهای به المپیک نشده است.
وی تاکید میکند: وقتی میخواهیم در عرصه جهانی نشان داده شویم باید در کنار رعایت الزامات حمایتهای مالی را نیز داشته باشیم و امروزه کشور ایران به دلیل تحریمهای اقتصادی در این مورد موفق عمل نکرده است.
تلفیق در ورزش، عاملی برای هیجان و رقابت
سعید کشاورز، دیگر عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی درباره ورزشهای نوظهور به خبرنگار ایمنا میگوید: هرگونه فعالیتی که در جهت اهداف ورزشی همچون افزایش آمادگی جسمانی بوده و مطابق با اصول و ضوابط تعریف و محبوبیت داشته باشد در حوزه ورزشهای نوظهور قرار میگیرد. این فعالیتها باید از سوی کارشناسان تأیید شود و اگر محبوبیت کافی داشته باشد، احتمال فراگیر شدن آنها وجود دارد.
وی میافزاید: بعضی از ورزشهای نوظهور با خلاقیتهای ورزشکاران و مربیان ایجاد میشود. با آگاهی از نیازهای جامعه و سلیقههای گوناگون همچنین تلفیق رشتههای ورزشی میتوان فعالیت بدنی نوینی را به جامعه ارائه داد. همچنین بعضی از ورزشها به دلیل جایگزینشدن رشتههای جذابتر و امکانات و شرایط مخاطبان خود را از دست دادهاند و کمرنگ شدهاند.
پدل درعرصه ورزشهای نوظهور
استاد دانشگاه خاطر نشان میکند: ورزشهایی همچون پدل بهعنوان ورزشی نوین شناخته میشود، زیرا ا زمانی در جوامع گوناگون و کشور ایران محبوب شد و در جذب مخاطبان خود موفق عمل کرد.
وی درباره ورزش پدل بیان میکند: پدل ورزش راکتی و ترکیبی از اسکواش و تنیس است؛ ورزشی که در زمین مستطیلی به ابعاد ۱۰×۲۰ و درون یک محفظه شیشهای انجام میشود. این ورزش به دلیل جذابیت زیاد اعتیاد ورزشی را در افراد ایجاد میکند. بانوان و آقایان به این ورزش علاقهمند هستند و پدل در دسته ورزشهای پرهزینه قرار میگیرد.
از جامعه فرهنگی تا المپیک
کشاورز تصریح میکند: جوامع زمینههای فرهنگی متفاوتی دارند و ممکن است ورزشی در کشور ما مورد توجه قرار نگیرد یا در بسیاری از موارد نوعی فعالیت بدنی به عنوان ورزش معرفی میشود، این در حالی است که ماهیت ورزشی ندارند و در تعریف ورزش جای نمیگیرند. ورزش فعالیتی است که بهمنظور حفظ یا توسعه نوع خاصی از آموزشها انجام میشود.
وی درباره آینده ورزشهای نوین عنوان میکند: هر ورزشجدیدی که محبوبیت داشته و علاقهمندان آن زیاد باشد میتواند وارد المپیک شود، زیرا ioc پذیرای رشتههای پرطرفداری است که اسپانسرها و شرکتهای تبلیغاتی با هدف افزایش مخاطب از آن حمایت مالی کردهاند.
به گزارش ایمنا، کارشناسان کشور بر این باور هستند که با توجه به جوامع امروزی و رشد فناوری، اینگونه پیشبینی میشود که ورزشهای نوین همچنان در حال توسعه و گسترش باشد و سالهای آینده شاهد حضور رشتههای جدیدتری در المپیک باشیم.