به گزارش جامجمآنلاین از فارس؛ «آمریکا بهعنوان نماینده تمدن غرب درصدد حفظ نظم فعلی است و ایران در پی ایجاد تمدنی جدید با محوریت اسلام است». این روایت استراتژیست نظری آمریکاییها هنری کسینجر از نزاعی عمیق میان ایران و ایالات متحده است.
این نزاع از دوره باراک اوباما شکل اقتصادی به خود گرفت و از ابزار نوینی به نام تحریم رونمایی شد. صادرات کالا و انرژی ایرانیها هدف اول تحریمها بود.
در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ ۶۸ تحریم جدید علیه ایران وضع شد، با این وجود ترامپ رکورددار تحریم علیه ایران نیست و رکورد این بخش در اختیار بایدن دموکرات قرار دارد.
گرچه در این دوره صفر شدن صادرات نفت ایران هدف گرفت، اما بر اساس گزارش رویترز بازآرایی نظام فروش نفت ایران سبب شد تا کمپین فشار حداکثری ترامپ و پس از آن ۷۰ دستور تحریم بایدن با هم شکست بخورد.
از طرفی حرکت ایران بهسوی عضویت در نهادهای بینالمللی نظیر بریکس و شانگهای در کنار پیمانهای منطقهای در کنار تقویت جریان تولید داخل برای چند سال کوتاه سبب شد تا در اوج کارکرد تحریم، رکورد صادرات غیرنفتی کشور هم شکسته شود.
روندهای تاریخی آمار نشان میدهد اقتصاد ایران زیر فشار گسترده آمریکا رفتار مشابهی از خود نشان نداده و صرفاً تابع فشار آمریکاییها نیست.
کارشناس اقتصادی صادق الحسینی معتقد است که حضور دوباره ترامپ در رأس قدرت، اقتصاد ایران را بسیار تحت فشار گذاشته و این فشار از ناحیه کاهش درآمدهای نفتی به کشور اصابت خواهد کرد.
اما تحلیلگر ژئوپلیتیک مهدی خراتیان میگوید که بازیابی صادرات نفت ایران در اوج فشار حداکثری ترامپ نشان میدهد، اثر فشار آمریکاییها بر اقتصاد ما بیش از وابستگی به سکاندار کاخ سفید، به جهتگیری ایران بستگی است.
امن کردن مسیر کنونی صادرات نفت کشور، خروج بخشی از وصول درآمد نفتی و واردات کالاهای اساسی از زیر کانالهای مالی تحت سیطره آمریکا و ایجاد مسیرهای مالی مشترک میان ایران و کشورهای توسعهیافته همپیمان ۳ راهکار فوری کارشناسان بهمنظور ایمنکردن اقتصاد ایران در مقابل اقدامات احتمالی ترامپ است.
∎