شرق: کتاب «دایناسور» با عنوان فرعی نگاهی برقآسا به 230 میلیون سال زندگی روی زمین، پژوهشی است که با بهرهگرفتن از هزاران سنگواره که در دویست سال گذشته از دایناسورها کشف شدهاند، در ده فصل کوتاه ده نکته را آموزش داده است. هر فصل از این کتاب با چند نکته قابل توجه آغاز میشود و در انتها بخشی از دنیای گمشده دایناسورها را روشن میکند. نویسنده کتاب، دین لومکس، که تبحری ویژه در سادهکردن مفاهیم و مقولات پیچیده دارد، ما را به سفری به پیش از تاریخ میبرد تا نشان دهد دایناسورها چگونه تکامل یافتند، چه عاملی سبب انقراضشان شد و چرا پرندگان دایناسورند.
لومکس با اینکه دیرینشناسی خودآموخته است، اما پژوهشهای علمیاش در طول سالهای طولانی از چنان استاندارد بالایی برخوردار بود که در سال 2013 دانشگاه منچستر او را به عنوان دانشمند میهمان به خدمت گرفت تا به عنوان یک متخصص به دانشجویان مشاوره بدهد. پس از آن، در همان دانشگاه منچستر وارد دوره تکمیلی شد و مدرک کارشناسی ارشد و سرانجام دکتری دیرینشناسی گرفت. این در حالی است که لومکس، مدرک کارشناسی ندارد. چنین اتفاقی کمیاب است و چنین فرصتی تنها نصیب کسانی میشود که کارنامه بسیار خوبی داشته باشند. آثار منتشرشده لومکس ثابت میکرد که از پس به پایان رساندن دوره تحصیلات تکمیلی برمیآید. او اکنون دیرینشناسی با شهرت بینالمللی و متخصص گروهی از خزندگان دریایی منقرضشده به نام ایکتیوسورهاست.
مترجم کتاب، کاوه فیضاللهی، در یادداشت ابتداییاش توضیح داده که دین لومکس علاوه بر پژوهشهای دانشگاهی، نوشتن مقاله و سخنرانی در کنفرانسها، در کاوشهای میدانی و حفاری برای یافتن سنگواره دایناسورها و جانوران دیگر نیز شرکت میکند. اما اکنون بیشتر وقتش صرف ترویج علم میشود. در همایشهای عمومی، برنامههای تلویزیونی و رادیویی و نمایشگاهگردانی موزهها فعال است. به مدرسهها میرود و برای دانشآموزان درباره علم دیرینشناسی صحبت میکند. برای مجلههای عمومی مقاله مینویسد و چندین کتاب نیز منتشر کرده است.
او در کتاب «دایناسور» تلاش کرده با استفاده از هزاران سنگواره بخشهایی از دنیای گمشده دایناسورها را روشن کند. مترجم اثر میگوید اگرچه هیچ کتابی درباره دایناسورها کامل نیست اما در پایان این کتاب احساس خواهیم کرد که به دانش پایه برای درک این دنیای پیش از تاریخ مجهز شدهایم و آمادهایم که مطالعات خود را درباره آن گسترش دهیم.
لومکس در این کتاب نشان میدهد که در بسیاری از موارد توافق کاملی میان دیرینشناسان وجود ندارد اما از ورود به جزئیات پرهیز میکند. او از یک سو شواهد موجود درباره ویژگیها و رفتارهای دایناسورها را بیان میکند و از سوی دیگر نشان میدهد که موانعی واقعی وجود دارند که دانش ما را محدود میکنند. او وارد پیچیدگیهای فنی روشهایی که دیرینشناسان به کار میبرند نیز نمیشود و میتوان گفت که تعادل میان وضوح و عمق را حفظ میکند. مترجم اثر نوشته که اگرچه از دوران اوج دایناسورها میلیونها سال میگذرد اما دوران اوج دایناسورشناسی تازه آغاز شده است. در طول یکی، دو دهه گذشته سنگواره دایناسورهای بسیاری در مناطقی همچون آمریکای جنوبی، اروپا و آفریقا کشف شده است. همچنین شکار سنگواره دایناسور در چین یادآور تب طلا در قرن نوزدهم است و امروزه این کشور را به کانون دیرینشناسی جهان تبدیل کرده است.