شناسهٔ خبر: 69829277 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد مطرح کرد؛

«قدسی» از اعضای حلقه پنج‌تن شعر خراسان بود

خراسان‌رضوی - اگر تهران گروه ربعه داشت، خراسان نیز گروه خمسه داشت که متشکل بود از بزرگانی چون احمد کمال‌پور، ذبیح الله صاحبکار، محمد قهرمان، علی باقرزاده (بقا) و زنده‌یاد غلامرضا قدسی. این پنج تن به قائمه شعر خراسان یا حلقه پنج‌تن شعر معروف بودند.

صاحب‌خبر -

وی افزود: مقام معظم رهبری ارادت خاصی به این پنج تن داشتند و برای بزرگداشت هرکدام از این بزرگان پیامی می‌فرستادند چون در سال‌های پیش از انقلاب در مبارزات دوشادوش هم بودند و بعد از پیروزی انقلاب نیز با هم در ارتباط بودند و این توفیق بزرگی برای ادبیات خراسان بود.

این پژوهشگر سرشناس گفت: شادروان قدسی برای همه اهالی ادب شخصیتی شناخته شده است. من سعادت این را داشته‌ام که بارها این شخصیت بزرگ ادبی خراسان را در جلسات متعدد و انجمن پهلوان دیده‌ام و از آن مهمتر در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد که بخشی از اواخر عمر این بزرگوار به تدریس در این دانشگاه گذشت و این برای من سعادتی بود.

وی افزود: شادروان قدسی انسان تجربه اندوخته‌ای بود. در مشاغل مختلف و موقعیت‌های خاص فرهنگی و سیاسی قرار داشت. آموخته ها و آموزه‌هایی داشت که کمتر در روزگار بعد از او و شاید در همان روزگار نیز برای کسی اتفاق بیفتد. از دروس حوزوی و تعالیم اسلامی و قرآنی گرفته تا حوزه‌های ادبی، فرهنگی، تمدن، اندیشه و کار.

یاحقی، شادروان غلامرضا قدسی را از سلاله کار دانست و اظهار کرد: بخش عمده‌ای از عمرش را به تلاش برای کارآفرینی و کارآزمودگی گذراند و از آن مهمتر اینکه این تجربیات را در زندگی به‌کار بست و این تجربیات در اشعار او نیز جاری و ساری است.

قدسی و مبارزات سیاسی

این مدرس ممتاز زیان و ادبیات فارسی در خصوص وجه متمایز شخصیت قدسی گفت: مبارزات سیاسی وجه تمایز شخصیت او بود که در شعر او نیز با تلمیح و کنایه و اشاره‌هایی انعکاس پیدا کرده و شعر او را سرشار از آموزه‌های انقلابی و دینی و کوشش‌گری کرد، که در تحقق آرمان‌های اسلامی که دستاورد حیات افراد مبارزی همچون او بود صورت گرفت.

وی افزود: تجربیات بزرگی که مرحوم قدسی در زندگیش آموخته است، شعر او را سرشار از آگاهی و احساس کرده علاوه بر اینکه شعر او از نظر فنی و تکنیکی بسیار غنی است و عیب و ایرادی ندارد و دارای حسن است، زیباشناسی و دانش ویژه‌ای را در خود نهفته دارد. از نظر تنوع مضامین و اندیشه‌ها بسیار درخور توجه است و من کمتر فردی را دیدم که اینقدر توانسته باشد تجربیات متنوع و گوناگون خودش را در شعر استفاده کرده باشد.

یاحقی ادامه داد: حضور شادروان قدسی در مجامع مختلف علمی، ادبی، دینی و مبارزاتی در دوره‌های مختلف زندگی به ویژه دورانی که در زندان سپری کرده بود برای او به مثابه یک دانشگاه بود چراکه همان اتفاقات و حوادث شعرش را از مضمون سرشار کرده‌اند. اگر بخواهیم در مضامین متنوع شعر قدسی بنگریم متوجه می‌شویم که بسیار رنگارنگ است و هر سلیقه‌ای را تامین می‌کند.

وی اظهار کرد: از نظر قالب و فرم‌های ادبی نیز تقریباً تمام قالب‌های ادبی را در همین دیوان قدسی که به چاپ دوباره رسیده می‌توان یافت همچنین غزلیاتی با مضامین متنوع اخلاقی، اجتماعی و.. که تمام اینها در دیوان قدسی دیده می‌شوند و این توفیقی است که این شاعر در دیوان خود به آن دست یافته است. قصیده، قطعه، رباعی و دو بیتی‌های خاصی که من فقط در اشعار قدسی دیده‌ام نیز از قالب‌هایی‌ست که در این دیوان به‌کار رفته است.

این نویسنده و پژوهشگر سرشناس بیان کرد: شعر قدسی شعر امروز است. شعر روزگار ما و زمانه خودش است. پیام این مرد بزرگ به هم‌نسلان خودش است که به نسل‌های بعد می‌رسد.

قدسی شاعری آزاده بود

پس از آن، جواد محقق نیشابوری، نویسنده و شاعر خوش‌نام خراسانی گفت: در آثار مرحوم قدسی یک حال و یک آنِ متفاوت وجود دارد که مرا از همان اوایل به خود جذب می‌کرد. این «آن»، حاصل بزرگ‌منشی و آزادگی این شاعر فقید بود.

«قدسی» از اعضای حلقه پنج‌تن شعر خراسان بود

وی افزود: ایشان روح بزرگی داشت و این در همه آثار او خود را نشان می‌دهد. حتی اگر کسی او را ندیده باشد با خواندن اشعار او متوجه این موضوع می‌شود.

این پژوهشگر و استاد دانشگاه اضافه کرد: مهرداد اوستا در مورد شادروان قدسی عناوینی زیاد و عمیقی را بیان کرده که دانش، آزادگی، دینداری، مروت، مردمی، باشرف، کرامت و بزرگواری، صفا، فضیلت انسانی، دوستی، جوانمردی و گذشت از جمله آنهاست.

محقق نیشابوری گفت: در مورد سبک شعر او باید جلسات متعدد گذاشت، در واقع برای بررسی مضامین و معانی اشعار او باید جلسات جداگانه‌ای صورت بگیرد و مجالی برای صحبت کوتاه در این مورد نیست. اشعار و غزل‌های قدسی بسیار غنی، قوی و قابل تامل است.‌

به گزارش ایبنا؛ چاپ جدید مجموعه اشعار «دیوان قدسی» به قلم غلامرضا قدسی مشهدی در ۵۲۰ صفحه با قطع رقعی، توسط نشر «گل واژه توس» رهسپار بازار کتاب شده است.