«عباس اصلانی» کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار بینالملل دفاعپرس، پیرامون نشست شورای حکام و احتمال صدور قطعنامه علیه جمهوری اسلامی ایران، اظهار داشت: تهران تلاش کرد در جریان سفری که «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران داشت، فضای مثبتی را برای تعامل ایجاد کند و در همین راستا دیدارهایی برای گروسی در نظر گرفته شد و تقریبا تفاهمهایی هم حاصل شد.
کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه نظر گروسی بعد از سفر به تهران و بازدید از مراکز هستهای مثبت بود، گفت: مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی امیدوار بود، بتواند کشورهای اروپایی را راضی کند تا آنها هم به مسیر تعامل بیایند؛ منتهی آن چیزی که ما میبینیم، این است که پیشرفت در این حوزه فنی است و مواضع سیاسی طرف مقابل نیز در جریان فرآیند موثر است.
اصلانی تصریح کرد: به همین دلیل به نظر میرسد سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه همچنان ارادهای برای ایجاد یک فضای تعامل سازنده با ایران ندارند و پیگیر صدور قطعنامه علیه کشورمان هستند.
وی با بیان اینکه، اصرار برای صدور قطعنامه علیه ایران نشان میدهد، غربیها بالعکس بهدنبال تعامل نیستند و میخواهند یک فضای تقابلی یا تنشآلود بین دو طرف حاکم شود، خاطرنشان کرد: البته ما سیاست کشورهای اروپایی را بهویژه در خصوص اعمال تحریمها علیه جمهوری اسلامی در خطوط کشتیرانی را (آنهم به بهانه ارسال موشکهای بالستیک به روسیه علیه اوکراین) شاهد بودیم.
کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: این درحالی است که حتی رئیس جمهور اوکراین هم اذعان کرده که ایران موشکهایی برای روسیه ارسال نکرده است؛ لذا شاهد تناقض در مواضع، گفتار و رفتار اروپاییها هستیم و مسیری که آنها پیش میبرند، مسیر سازندهای نیست و شاید هم اگر بگوییم که آنها بهدنبال تخریب فضای تعامل بین ایران و آژانس هستند، خیلی بیراه نباشد.
وی با اشاره به اینکه اروپاییها درپی روی کار آمدن دولت جدید آمریکا، بهدنبال ریلگذاری برای تشدید تنش این کشور با ایران هستند، گفت: به نظر میرسد که اروپاییها بهدنبال این هستند که دولت جدید آمریکا را در عمل انجام شده قرار دهند تا اینکه این مسیر به سمت هدف مشخصی حرکت کند.
کارشناس مسائل بینالملل در واکنش به اینکه احتمال صدور قطعنامه علیه ایران وجود دارد، تصریح کرد: اگر قطعنامه علیه ایران صادر شود، جمهوری اسلامی تدابیری که از پیش اندیشیده است را اجرایی میکند.
اصلانی با بیان اینکه هرگونه فشار در گذشته علیه برنامه هستهای ایران نتیجه عکس داده است، افزود: بر این اساس، احتمال اینکه دوباره چنین اتفاق مشابهی روی دهد، وجود دارد؛ البته به یاد داریم که ایران در پاسخ به آن فشارها سانتریفیوژهای پیشرفتهتری را به کار گرفته و برنامه هستهای خود را هم گستردهتر و توسعه یافتهتر کرده است.
وی با بیان اینکه وقتی اروپاییها میبینند که اقدامات و سیاستهای قبلی آنها نتایج ناموفقی داشته است، چرا دوباره بر همان اشتباه گذشته اصرار دارند، گفت: شاید به لحاظ راهبردی و متاثر از فضای جدیدی که ایجاد شده و نگرانیهایی که نسبت به انتخاب ترامپ بهعنوان رئیس جمهور در آمریکا دارند، اروپاییها مسیرهایی که درپیش گرفتند که نامشخص است.
کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه وضعیت جدید، میتواند علاوه بر فضای تعامل همکاری ایران با آژانس، حتی بر برنامه هستهای ایران نیز تاثیربگذارد، بیان داشت: تجربه نشان داده است که اینگونه اقدامات نهتنها برنامه هستهای ایران را محدود نکرده، بلکه باعث گسترش بیشتر آن نیز شده است و روندی که ما شاهد آن هستیم میتواند، تداوم چنین مسیری باشد.
انتهای پیام/ ۱۳۴
∎