شناسهٔ خبر: 69821058 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی

کتابخانه ملی می‌تواند نقش محوری در افزایش سرانه مطالعه داشته باشد

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت:تابخانه ملی با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت علوم، و وزارت آموزش‌وپرورش می‌تواند نقشی محوری در ترویج کتابخوانی ایفا کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، در مراسم با قدردانی از تلاش‌های علیرضا مختارپور، رئیس سابق این سازمان، بر جایگاه کتابخانه ملی به‌عنوان یکی از ارکان برجسته فرهنگی و علمی کشور تأکید کردرئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سخنان خود، با اشاره به نقش محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهوری، در توسعه کتابخانه ملی اظهار کرد: کتابخانه ملی، به‌عنوان یک «شجره طیبه» شناخته می‌شود؛ شجره‌ای که ثمره تلاش‌های مداوم و مستمر بسیاری از شخصیت‌های علمی، فرهنگی و سیاسی است. بخشی از این موفقیت‌ها مرهون زحمات دکتر عارف است. ایشان در دوران معاون اولی خود در دولت دوم سیدمحمدخاتمی، نقشی کلیدی در ساخت این بنای عظیم داشتند که سال ۱۳۸۳ به بهره‌برداری رسید؛ افزون بر این، بخشنامه مهم ایشان سال ۱۳۸۱ که به الزام واسپاری تمامی منابع اطلاعاتی ازسوی ناشران اشاره دارد، هنوز هم به‌عنوان یکی از ارکان اصلی جمع‌آوری و غنی‌سازی منابع کتابخانه ملی به شمار می‌آید.

امیرخانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به دستاوردهای فرهنگی پس از انقلاب اسلامی، گفت: انقلاب اسلامی ایران نه تنها یک انقلاب سیاسی، بلکه یک انقلاب فرهنگی بود که تاثیرات آن در بسیاری از زیرساخت‌های علمی و هنری کشور قابل مشاهده است. اگر به اطراف کتابخانه ملی نگاه کنیم، وجود نهادهایی چون باغ کتاب، فرهنگستان‌های علوم، زبان و ادب فارسی، و موزه‌هایی همچون باغ‌موزه دفاع مقدس و هنر، نشان از توسعه پایدار فرهنگی دارد که پس از انقلاب تحقق یافته است.

وی با تاکید بر جایگاه کتاب در زندگی انسان افزود: کتاب نه‌تنها منبعی برای کسب دانش، بلکه ابزاری برای انتقال حکمت و ژرفای اندیشه است. همان‌طور که تی.اس. الیوت، شاعر نامدار، بیان کرده است؛ کجاست آن حکمت که در دانش گم کرده‌ایم و کجاست آن دانشی که در اطلاعات گم کرده‌ایم! در دنیای امروز، انباشت زندگی از اطلاعات سطحی، ما را از مسیر مطالعه عمیق و دستیابی به حکمت دور کرده است. با این حال، کتاب همچنان جایگاه خود را به‌عنوان ابزاری برای ارتقای اندیشه حفظ کرده است.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با استناد به جمله‌ای جاودانه از امام خمینی (ره) درباره اهمیت علم و کتاب گفت: حضرت امام (ره) دربحبوحه سال‌های جنگ، جمله‌ای فرمودند که امروز نیز الهام‌بخش است؛ زندگی زیر چتر علم و آگاهی آنچنان شیرین و لذت‌بخش است که انس با کتاب، قلم و اندوخته‌ها، آن‌قدر خاطره‌ساز و پایدار است که تلخی‌ها و ناکامی‌های دیگر را به فراموشی می‌سپارد. این نگاه نشان‌دهنده نقشی کلیدی است که علم و کتاب در اندیشه انقلاب اسلامی ایفا کرده و در عبور از دشواری‌ها و رسیدن به موفقیت‌های فرهنگی، تأثیر بسزایی داشته‌اند.

امیرخانی در ادامه سخنان خود، با اشاره به چالش کاهش سرانه مطالعه در عصر دیجیتال، بر ضرورت همکاری بین‌سازمانی تأکید کرد و گفت: کتابخانه ملی با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت علوم، و وزارت آموزش‌وپرورش می‌تواند نقشی محوری در ترویج کتابخوانی ایفا کند. این نهادها، به‌ویژه با ارتباط مستقیم خود با دانش‌آموزان، معلمان و خانواده‌ها، ظرفیت‌های گسترده‌ای برای گسترش فرهنگ مطالعه دارند.

رئیس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی، ضمن تشکر از کتابداران و همکاران، ابراز امیدواری کرد که این سازمان بتواند در آینده، نقشی مؤثرتر در ارتقای فرهنگ مطالعه و تولید دانش ایفا کند.

برچسب‌ها: