شناسهٔ خبر: 69813870 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

دبیر علمی جشنواره ملی شعر زعفران مطرح کرد؛

زعفران در اسطوره‌های ایران جایگاه بالایی دارد

خراسان‌رضوی - دبیر علمی نخستین جشنواره ملی شعر زعفران گفت: زعفران در اسطوره ایران و اقتصاد کلان جایگاه بالایی دارد، در عصر حکومت ساسانیان و هخامنشیان زعفران در صنایع مختلف مانند طب سنتی، صنایع غذایی که در علم آن زمان وجود داشته، وارد شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در مشهد، سیدجعفر علمداران در اولین جشنواره ملی شعر زعفران که شامگاه دوشنبه در دانشگاه دولتی تربت حیدریه برگزار شد، گفت: زعفران در اسطوره ایران اقتصاد کلان جایگاه بالایی دارد، در عصر حکومت ساسانیان و هخامنشیان زعفران در صنایع مختلف مانند طب سنتی، صنایع غذایی که در علم آن زمان وجود داشته، وارد شد. هخامنشیان از زعفران در رایحه‌های مختلف، پختن شیرینی‌ها نان و همچنین روغن‌هایی برای آرایش و.. بهره می‌بردند، زعفران تا امروز در اقتصاد کلان نقش تاثیرگذاری دارد.

این استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی گفت: شاعران فارسی از زعفران در شعر و ادب پارسی بارها نام برده‌اند و از نقش زعفران در اقتصاد خانواده‌های زعفران کار و صادرات این طلای سرخ سخن گفتند.

علمداران با اشاره به نقش پررنگ زعفران در شاهنامه فردوسی گفت: فریدون فرخ در اولین اقدام سه دختر زیباروی شاه یمن را برای ازدواج پسرانش سلم تور و ایرج بر می‌گزیند و پسران را برای دیدن عروسان روانه یمن می سازد، سرو پادشاه یمن به پیشواز شاهزادگان می آید:

چو از آمدنشان شد آگاه سرو

بیاراست لشکر چو پر تذرو

فرستادشان لشکری گشن پیش

چه بیگانه فرزانگان و چه خویش

شدند این سه پرمایه اندر یمن

برون آمدند از یمن مرد و زن

همی گوهر و زعفران ریختند

همی مشک با می برآمیختند

زعفران در اسطوره‌های ایران جایگاه بالایی دارد

وی افزود: در سنگ نگاره‌های تخت جمشید تصاویری از دو خادم برای تقدیم عطر و بخور زعفران به داریوش کبیر در کاخ پرسپولیس، کنده‌کاری شده است.

این شاهنامه‌پژوه گفت: نظریه دیگری وجود داره که می‌گوید در کتیبه‌هایی که در بین‌النهرین پیدا شده است کشت زعفران قدمتی بیش از هزار سال در ایران باستان دارد. در شاهنامه در هنگامه بر تخت نشستن فریدون می‌خوانیم:

بفرمود تا آتش افروختند

همه عنبر و زعفران سوختند

دبیر علمی نخستین جشنواره ملی شعر زعفران افزود: در داستان مزدک می‌خوانیم:

گل ارغوان را کند زعفران

پس زعفران رنجهای گران

علمداران بیان کرد: در پادشاهی گرشاسپ هم ابیات زیر آمده است:

تنش پرنگار از کران تا کران

چو داغ گل سرخ بر زعفران

این مدرس سرشناس زبان و ادبیات فارسی در خصوص ستایش زعفران در شعر فارسی اظهار کرد: این گیاه در فرهنگ ایرانی نماد ارزش و گرانبها بودن و همچنین نماد نشاط و شادی است. همچنین زردی روی معشوق و دوام و بقا در رابطه عشق و عاشقی را به زعفران و رنگ آن تشبیه کرده اند. در شعر بسیاری از شاعران فارسی در سده‌های گذشته به زعفران پرداخته شده است.

علمداران ادامه داد: از طرفی شعر حادثه‌ای است که در زمان و زبان اتفاق می‌افتد، ادبیات هنری است کلامی که با ذوق سرشار ایرانی و شرقی کلام را به عرش می‌رساند، در طول تاریخ شعر رسانه بوده و ایرانی هرجا کم آورده به دامن شعر پناه برده است، حماسه های رزمی و دلاوری‌های مردانه، حماسه های بزمی عاشقانه، عرفان، توحید خدای مهربان، دغدغه های فرهنگی و اجتماعی و سیاسی همه را به زبان جد و زبان طنز با تاثیرگذارترین واژگان در شعر آورده است.

وی افزود: اولین جشنواره ملی شعر زعفران در هفته کتاب و کتاب خوانی برگزار شد که سعید بیابانکی، دکترعبدالجبار کاکایی و دکترحسن دلبری داوران این جشنواره بودند و در ادامه ۴۲۸ اثر به جشنواره آمد، در این رویداد ملی ۳اثر مقام اول دوم و سوم را به دست آوردند، ۱۰ اثر برگزیده و ۴ اثر شایسته تقدیر شدند.

به گزارش ایبنا؛ رونمایی از کتاب شعر شاعران زعفرانی بخش دیگری از این رویداد ملی بود.

زعفران در اسطوره‌های ایران جایگاه بالایی دارد