به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از روابط عمومی سازمان جهاد دانشگاهی تهران؛ علیرضا کلانتر مهرجردی، دوشنبه (۲۸ آبانماه) بهمناسب هفته کتاب و کتاخوانی در مراسم رونمایی رسمی از سایت باشگاه کتابخوانی دانشجویان، در سالن جلسات حوزه ریاست سازمان جهاد دانشگاهی تهران، با اعلام آمادگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران برای حرکت در این مسیر، در ادامه اظهار کرد: مسئله امروز جامعه دیگر انتشار و نشر آگاهی و دانش و تدوین متون ادبی مکتوب نیست؛ بلکه مسئله امروز ایجاد فضا و بستری برای توسعه امر مطالعه و ارتقاء و افزایش ظرفیتهای مطالعاتی در کشور است.
وی، با بیان اینکه این موضوع امروزه جزو شاخصهای پیشرفت جوامع محسوب میشود، ادامه داد: در این حوزه سازمان جهاد دانشگاهی تهران و سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی باید روشها، مسیرها و مدلهای جدید در امر مطالعه شناسایی و معرفی کند.
اصلیترین راههای رسیدن به سعادت مطالعه کتاب و ارتقاء آگاهی است
کلانتر مهرجردی، با بیان اینکه باید شیوههای جدید حوزه مطالعه شناسایی و در تجارب نوآوری ایجاد شود، گفت: امروزه از اصلیترین راههای رسیدن به سعادت و رستگاری مسیر مطالعه کتاب و ارتقاء آگاهی، تشخیص داده شده است. بر همین مبنا و مصداق دین مبین اسلام معجزه خود را کتاب مبین قرآن مجید قرار داده است.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی، راه دستیابی به سعادت و رستگاری در دنیا و آخرت را تکیه بر آگاهی، دانش و شناخت حقیقی برشمرد و افزود: از راههای مهم آن اتصال انسانها به مقوله کتاب و کتابخوانی است.
وی، با بیان اینکه بشر بنا بر اقتضائات ذات بشری عمری کوتاه دارد و از همینرو فرصت چندانی برای داشتن تجارب گوناگون را ندارد، گفت: بنابراین باید از راههای میانبر با تجارب پیشینیان آشنا شد که تنها راه آن مطالعه است.
کلانتر مهرجردی، با اعتقاد به اینکه مطالعه آثار گذشتگان تجربه زیسته ما را در زندگی ارتقاء میدهد، ادامه داد: این امر جز از طریق مطالعه زندگی گذشتگان که در قالب کلمات و تصاویر محقق شدهاند امکانپذیر نیست. بنابراین انسان جویای کمال و رستگاری باید از تجارب پیشینیان استفاده کند.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی، با بیان اینکه در دنیای کنونی به برکت پیشرفت تکنولوژی و فنآوریهای نوین با حجم انبوهی از کتابها و ناشران مواجه هستیم، افزود: از توفیقات بزرگ جمهوری اسلامی ایران در راستای بندی از قانون اساسی آزادی فکری و ایجاد فضا و بستر برای آزادیهای فکری است.
باید کتابهای متناسب با شرایط، نیازها و اقتضائات جامعه هدف شناسایی و معرفی شوند
کلانتری از مصادیق این اصل از قانون اساسی را وجود هزاران موسسه نشر و انتشارات دانست و گفت: که این موسسات در امر کتاب و تدوین و نشر کتاب فعالیت میکنند از اینرو با حجم انبوهی از کتاب و آثار مواجه هستیم و یک راه میانبر وجود سازمانها و نهادهایی چون جهاد دانشگاهی تهران است که کتابهای متناسب با شرایط، نیازها و اقتضائات مخاطبان و جامعه هدف را شناسایی و معرفی کند.
وی، با تأکید بر ضرورت ایجاد تهییج و نظام انگیزشی و نیز آگاهی و تبیین امر مطالعه گفت: بدینترتیب مسیر دسترسی به کتابهای مناسبتر و مفید تسهیل میشود.
معاون فرهنگی جهاددانشگاهی، با بیان اینکه همواره جهاد دانشگاهی مبدع حرکت فرهنگی در دانشگاهها بوده است، در ادامه افزود: نشر و توسعه مطالعه در دانشگاهها جزو نخستین وظایف جهاد دانشگاهی معرفی شده است.
وی، تشکیل اردوهای دانشجویی را از دیگر ابتکارات جهاد دانشگاهی تهران برشمرد و افزود: معتقدم هزینه در حوزه کتاب و مطالعه نوعی سرمایهگذاری است که جهاد تهران بهعنوان پدیدآورنده آن میتواند مبنایی برای حرکت منطقهای در استان تهران باشد.
توسعه سیاستهای دانشجومحور از سیاستهای جهاد دانشگاهی است
کلانتر مهرجردی، توسعه سیاستهای دانشجومحور را از سیاستهای جهاد دانشگاهی دانست و خاطرنشان کرد: کتاب و کتابخوانی میتواند از فعالیتهای در دستور کار دانشجویان باشد که به آن توجه ویژه شود که توجه به این موضوع در فضای محدود سربسته کلاسهای درس محقق نمیشود.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی، با اشاره به رویدادهایی چون کتاب سال دانشجویی، برگزاری مناظرات برای ۱۳ سال و … گفت: باید افق حرکت را بهگونهای طراحی کرد تا این طرحها فراگیر شود.
وی، در پایان حرکت فعالیتهای فرهنگی بهسمت پیوست فعالیتها و ایجاد شبکه گستردهای از ناشران را پیشنهاد داد تا بدین ترتیب ناشران کتابهای فاخر خود را معرفی و حمایت کنند و در عین حال تعامل با دانشگاههای تهران تقویت شود.
در ادامه مراسم رونمایی از سایت باشگاه کتابخوانی دانشجویان، حامد علیاکبرزاده، مشاور و دستیار معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی، با بیان اینکه جهاد دانشگاهی تهران همواره دغدغه مقوله کتاب و کتابخوانی را داشته و مخاطبان آن از ۱۰۰ تا ۱۲ هزار نفر متغیر بوده است، گفت: متناظر آن باشگاه مجازی کتابخوانی و باشگاه مطالعات دانشجویی است.
جمال رحیمیان، معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران، هم با بیان اینکه این سازمان جزو نخستین سازمانهای جهاد دانشگاهی در حوزه نشر است، ادامه داد: به همت دوستان حوزه نشر انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران در رتبهبندی ۱۰ سال اخیر دارنده رتبه ۱ کشوری بوده است.
وی، با بیان اینکه تا پیش از پاندمی کرونا فعالیتهای ترویجی چندان بارز نبود، در ادامه تصریح کرد: در این دوران در جلسه شورای دانشجویی ایده مجموعه مسابقات کتابخوانی مطرح شد و امسال وارد پنجمین سال فعالیت آن میشویم در قالب این طرح هر ماه یک کتاب پس از تائید داوران معرفی و آزمون برخط برگزار میشود.
معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران، ادامه داد: بدینترتیب یک دانشجوی کارشناسی در مدت ۴ سال تحصیل ۳۲ عنوان کتاب را مطالعه خواهد کرد که قطعاً در شرایط عادی کمتر از این میزان است.
رحیمیان، استقبال دانشجویان از این مسابقه را از ۱۰۰ تا ۱۲ هزار نفر متغیر دانست و خاطرنشان کرد: این حرکت تا به امروز پیش رفت اما ظرفیتهای زیادی بهمنظور فرهنگسازی برای نسل جوان وجود دارد که امروز افتتاح باشگاه کتابخوانی دانشجویان یکی از آنهاست.
وی، با بیان اینکه مقرر است همواره طرحها و آیتمهایی به ظرفیتهای این باشگاه اضافه شود، گفت: نمونه بارز آن طرح «کتاب فصل» با رویکرد معرفتافزایی دینی و انسانشناسی است.
معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران، در پایان به همکاری خانه کتاب و ادبیات ایران، دانشگاه علم و فرهنگ، جهاد علوم پزشکی تهران، کانون کتاب دانشجویی تحتعنوان بوستان اشاره و قدردانی کرد.
∎