در گزارشی که شرکت وایزر در نشست خبری خود ارائه کرد، اولین آمارها از سرقت خودرو در ایران ارائه شد تا نشان دهد احساس و ادراک امنیت ایرانیان در مورد امنیت خودروهایشان در برابر سرقت چگونه است؟
در سال 1402 حدود 76هزار و 700 خودرو در ایران سرقت شده است. این آخرین آماری است که درباره سرقت خودرو در ایران وجود دارد که در رویداد رونمایی از اولین گزارش ادراک امنیت جامعه ایران در برابر سرقت وسایل نقلیه که توسط شرکت وایزر در روز 28 آبان 1403 برگزار شد، مطرح گردید.
نتایج این گزارش که نتیجه شش ماه تحقیق و جمعآوری اطلاعات از مردم ایران در استانهای مختلف کشور و دادههای آماری جمعآوری شده جهانی است، نشان میدهد 73 درصد افراد جامعه معتقدند سرقت خودرو در طول سالهای اخیر در ایران افزایش پیدا کرده است. این در حالی است که سرقت با نرخ 86.3 سرقت بهازای هر 100 هزار نفر جمعیت در ایران، پایینتر از اروپا و منطبق بر میانگین جهانی است. اما با این حال، ایرانیان بیشترین احساس ناامنی را نسبت به سرقت خودروهایشان دارند و تنها در سال 1402 بیش از 143 هزار مرتبه درباره سرقت خودرو در شبکههای اجتماعی محتوا به زبان فارسی منتشر شده است.
وایزر، طی نشست خبری که 28 آبانماه، در هتل بینالمللی اسپیناس و با حضور سید محمدرضا مرتضوی عضو هیئت مدیره شرکت کاوشکام آسیا، علی فتوت احمدی مدیرعامل شرکت کاوشکام آسیا و یوسف دوستحسینی مدیر کسبوکار وایزر برگزار شد، از گزارش ادراک امنیت جامعه ایران در برابر سرقت وسایل نقلیه رونمایی کرد. بر اساس گزارش منتشر شده توسط وایزر، نرخ سرقت خودرو در ایران معادل 86.3 مورد در سال بهازای هر 100 هزار نفر جمعیت است. آمارهای ارائه شده در این گزارش به نقل از دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد نشان میدهد نرخ سرقت خودرو در دنیا بهصورت میانگین روی عدد 85.3 قرار دارد و نشان میدهد سرقت خودرو در ایران منطبق بر میانگین جهانی است. با این حال بسیاری از مالکان خودرو درباره امنیت خودرویشان نگران هستند.
سید محمدرضا مرتضوی، رئیس هیئتمدیره خانه صنعت، معدن و تجارت تهران در رویداد رونمایی از گزارش ادراک امنیت جامعه ایران در برابر سرقت وسایل نقلیه میگوید:
جامعه ایران در سالهای گذشته، با احساس ناامنی اقتصادی بهعنوان یک پدیدهی جمعی و اجتماعی دست به گریبان بوده و این ناامنی دو جنبه داشته است. اول؛ ناامنی اقتصادی در نتیجهی تورم و نوسانات اقتصادی و نگرانی در مورد آیندهی مالی و دوم؛ احساس ناامنی برای از دست دادن داراییها و سرمایهی موجود. همه میدانیم جایگزین کردن حتی یک موتورسیکلت سرقت شده یا جبران آسیب به خودرو در تصادف، این روزها چقدر میتواند برای بسیاری کمرشکن باشد. اینجا جایی است که دیگر صحبت از نقش فناوری در رفاه و ثروت دیگر خیلی کاربردی نیست و باید دید چگونه میتوانیم ابتدا ترسها و نگرانیهای مردم را کم کنیم و حس امنیت دارائی را بالا ببریم.
به گفته مرتضوی، نائب رئیس هیئت مدیره شرکت وایزر بهعنوان منتشر کننده این گزارش، «طبق برآوردهای انجام شده، ارزش کل وسائل نقلیه شخصی در کشور بیش از 10،000 هزار میلیارد تومان (همت) یا 150 میلیارد دلار تخمین زده میشود. طی تحقیقات انجام شده در حال حاضر در کشور نزدیک به 2% از خودروهای شخصی به جی پی اس مجهز شدند، در حالی که این عدد در کشورهای توسعه یافته بیش از 20% است.» او این موضوع را که هنوز فناوری آنطور که باید به خدمت امنیت در نیامده، از عوامل پایین بودن ادراک امنیت در جامعه ایران میداند. از سوی دیگر تبدیل شدن وسایل نقلیه به داراییهای سرمایهای در شرایط اقتصادی کنونی باعث بیشتر شدن نگرانی مالکان نسبت به از دست دادن سرمایهشان شده است.
علی فتوت احمدی، عضو هیئت مدیره دانشگاه صنعتی شریف، در این زمینه میگوید: «خودرو و موتورسیکلت، نه فقط تنها دارایی مهم بسیاری از مردمند بلکه آسیبپذیرترین آنها هم هستند. یعنی حتی در برابر داراییهای دیگر دهکهای پایین و متوسط جامعه، همچون خانه، اثاث خانه، پول نقد و غیرنقد و یا حتی گوشی موبایل، ماشین هم قیمت بالاتری دارد، هم نسبت به بسیاری از دیگر داراییها در برابر سرقت آسیبپذیرتر است.»
آمارهای منتخب از گزارش ادراک امنیت در برابر سرقت خودروی وایزر
بر اساس گزارش وایزر و مطابق با نتایج نظرسنجی انجام شده از عموم جامعه، 73 درصد از مالکان خودرو معتقدند سرقت خودرو در سالهای اخیر افزایش پیدا کرده است. در این گزارش آمده کاربران فارسیزبان شبکههای اجتماعی در سال 1402 بیش از 143 هزار مرتبه درباره سرقت خودرو صحبت کردهاند و روند انتشار محتوا درباره این موضوع طی سال 1402 رو به رشد بوده است.
بر اساس این گزارش، اینکه ادراک امنیت در بین مالکان خودرو بسیار پایینتر از واقعیتهای موجود است را میتوان از طریق بهکارگیری فناوری پوشش داد. بر اساس اطلاعات ارائه شده توسط پلیس فراجا، در سال 1402 حدود 76 هزار و 700 مورد سرقت خودرو در کشور ثبت شده است که بر اساس آن میتوان نرخ سرقت خودرو در ایران را معادل 86.3 اندازهگیری کرد که نزدیک به میانگین جهانی یعنی 85.3 دستگاه بهازای هر 100 هزار نفر جمعیت است.
آنطور که در گزارش «ادراک امنیت در برابر سرقت» آمده، نرخ سرقت خودرو در برخی کشورها به چند برابر میانگین جهانی میرسد. بهگفته یوسف دوستحسینی، مدیر کسبوکار وایزر «برای نمونه و براساس آخرین آمارهای FBI، نرخ سرقت خودرو در ایالات متحده 246 مورد بهازای هر 100 هزار نفر جمعیت است. این شاخص در گزارش منتشره شده توسط وایزر برای کانادا 286، مکزیک 107، ایتالیا 221، فرانسه 109 و انگلستان 97 مورد بهازای هر 100 هزار نفر جمعیت گزارش شده است.»
دوستحسینی میگوید: «تا پایان سال 1402 بیش از 152هزار دستگاه ردیاب وایزر روی انواع وسایل نقلیه نصب شده و وایزر اکنون با هفت سال سابقه و سهم بازار 45درصدی به عنوان رهبر بازار ردیابهای خودرو شناخته میشود. مجموع ارزش وسایل نقلیه در حفاظت محصولات وایزر به بیش از 65 هزار میلیارد تومان میرسد.»
∎