شناسهٔ خبر: 69802977 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: برنا | لینک خبر

فراخوان شرکت در اولین پروژه از برنامه جامع تاب‌آوری شهری اعلام شد

بنیاد ملی علم ایران با هدف هدایت و راهبری مؤثر، فراگیر و همه جانبه برنامه جامع تاب‌آوری شهری، در بهار ۱۴۰۳ و طی فراخوان عمومی، اقدام به ایجاد «مرکز هدایت و راهبری برنامه جامع تاب‌آوری شهری» کرد. بنیاد ملی علم ایران با هدف هدایت و راهبری مؤثر، فراگیر و همه جانبه برنامه جامع تاب‌آوری شهری، در بهار ۱۴۰۳ و طی فراخوان عمومی، اقدام به ایجاد «مرکز هدایت و راهبری برنامه جامع تاب‌آوری شهری» کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری برنا، بنیاد ملی علم ایران با هدف هدایت و راهبری مؤثر، فراگیر و همه جانبه برنامه جامع تاب‌آوری شهری، در بهار ۱۴۰۳ و طی فراخوان عمومی، اقدام به ایجاد «مرکز هدایت و راهبری برنامه جامع تاب‌آوری شهری (مهرتاب)» کرد. بعد از انجام فرایند داوری توسط بنیاد، نهایتاً «پژوهشکده علوم و فناوری‌های انرژی، آب و محیط‌زیست شریف» به عنوان میزبان مهرتاب انتخاب شد.

 مهرتاب با مأموریت اصلی تعامل با ذی‌نفعان و با تأکید بر یکپارچه‌سازی فعالیت‌های مرتبط با پروژه‌های ۰۰ تا ۰۳، برنامه جامع تاب‌آوری شهری را به صورت کامل از جانب بنیاد هدایت و راهبری خواهد کرد. مدیریت فراخوان پیشنهاده‌های پروژه‌ها، تعامل با مجریان پروژه‌های ۰۰ تا ۰۳، یکپارچه‌سازی پروژه‌های فرعی، مدیریت پروژه، مدیریت ارتباطات، مشاوره، پردازش درخواست‌ها و پیشنهادهها، جذب محققان جوان برای راهبری پروژه‌ها، مربی‌گری، آموزش و ترویج دانش از دیگر مسئولیت‌های مهرتاب است.

فراخوان حاضر مربوط به پروژه ۰۰ است و فراخوان پروژه‌های ۰۱ تا ۰۳ در زمان‌های مقتضی منتشر خواهد شد(جهت اطلاع از سایر پروژه‌ها به پیوست فراخوان مراجعه فرمایید.)

عنوان پروژه:

دستیابی به مدل عینی تاب‌آوری شهری با پیاده‌سازی مدل USAH (Urban System Abstraction Hierarchy) در جزیره کیش به عنوان یک شهر ایزوله و مستقل

اهداف پروژه: با توجه به پیچیدگی و چالش‌های پیاده‌سازی مدل سیستمی USAH، این پروژه به‌عنوان یک مطالعه موردی در جزیره کیش، به شناسایی چالش‌ها و فرصت‌ها می‌پردازد. کیش به عنوان یک شهر ایزوله با ابعاد محدودتر، محیط مناسبی برای آزمایش و ارزیابی مدل‌های تاب‌آوری شهری است. بنابراین، هدف کلی از پروژه ۰۰، دستیابی به مدل عینی تاب‌آوری شهری با پیاده‌سازی چارچوب USAH در جزیره کیش است. به‌طور مشخص، در این پروژه می‌بایست داده‌برداری واقعی از تمامی پنج لایه مدل سیستمی در جزیره کیش ضمن تعامل با ذی‌نفعان انجام ‌شود و بعد از پیاده‌سازی مدل سیستمی، مشکلات تعامل با ذی‌نفعان و توان همکاری در گردآوری داده‌ها و چالش‌های اجرای تحلیل شبکه پیچیده در دنیای واقعی مورد آزمایش قرار گیرد.

مراحل انجام پروژه: مهمترین مراحل انجام پروژه عبارتند از:

  1. داده‌برداری واقعی: جمع‌آوری داده‌های لازم از پنج لایه مدل سیستمی در جزیره کیش. (پیوست فراخوان)
  2. تدقیق روش‌شناسی: تعیین مؤلفه‌ها و زیرمؤلفه‌های سیستم‌های تاب‌آوری شهری در جزیره کیش.
  3. تعامل با ذی‌نفعان: تعامل با ذی‌نفعان در مراحل مختلف طرح و بررسی مشکلات و چالش‌های تعامل با ذی‌نفعان و توان همکاری آن‌ها.
  4. مستندسازی چالش‌ها: شناسایی و مستندسازی ابعاد مختلف چالش‌های راه‌اندازی برنامه تاب‌آوری شهری.
  5. توسعه سیستم تاب‌آوری: تجهیز جزیره کیش به یک سیستم پایه برای ارزیابی تاب‌آوری شهری که قابلیت ارتقا و تکمیل در طول زمان را داشته باشد.
  6. ارزیابی تاب‌آوری جزیره کیش در برابر مخاطرات طبیعی، تنش‌های آبی و انرژی.

خروجی‌های مورد انتظار

  1. ارزیابی تاب‌آوری جزیره کیش با روش تحلیل سیستمی: ارزیابی میزان تاب‌آوری جزیره کیش با اولویت‌بندی زیرسیستم‌هایی که دارای تاب‌آوری کمتری هستند.
  2. پیشنهادهای بهبود: ارائه راهکارهای افزایش تاب‌آوری جزیره کیش به کمک تحلیل نتایج تاب‌آوری جزیره.
  3. پیشنهادهای روش‌شناسی: ارائه پیشنهادهایی برای بهبود روش‌شناسی ارزیابی تاب‌آوری شهری مبتنی بر چارچوب USAH.

 

چالش‌های احتمالی و ملاحظات اجرایی

  • شناسایی خبرگان: تعیین اهمیت نسبی مؤلفه‌ها و زیرمؤلفه‌های سیستم‌های کارکرد شهر عمدتاً از طریق داده‌های جمع‌آوری شده از نظر خبرگان امکان‌پذیر است.
  • عدم همکاری ذی‌نفعان در به اشتراک‌گذاری داده‌ها: ممکن است برخی از ذی‌نفعان تمایلی به در اختیارگذاشتن داده‌های خود نداشته باشند.
  • کیفیت داده‌ها: اطمینان از صحت و کامل بودن داده‌های جمع‌آوری شده از اهمیت بالایی برخوردار است.
  • تعامل با ذی‌نفعان: نیاز به ایجاد ارتباط مؤثر و مستمر با ذی‌نفعان برای أخذ داده‌های لازم ضروری است.

تاریخ فراخوان

  • انتشار فراخوان در تارنمای بنیاد ملی علم ایران: ۲۸ آبان ۱۴۰۳
  • جلسه آشنایی با پروژه (کارگاه): یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳، ساعت ۱۶ تا ۱۸
  • مهلت ارسال پاکت الف: تا ساعت ۲۳:۵۹ روز یکشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۳
  • اطلاع‌رسانی در مورد واجدین شرایط برای ارسال پاکت‌های ب و ج: ۱۸ آذر ۱۴۰۳
  • مهلت ارسال پاکت‌های ب و ج: تا ساعت ۲۳:۵۹ روز یکشنبه، ۲ دی ۱۴۰۳
  • اعلام پروژه منتخب: ۱۷ دی ۱۴۰۳

مدت زمان و بودجه حمایت

برآورد مدت زمان انجام پروژه حدوداً ۹ ماه و برآورد بودجه در نظر گرفته شده حدوداً ۲ میلیارد تومان است.

شیوه ثبت و ارسال پیشنهاده

شرکت در پروژه ۰۰ در سه مرحله اجرا می‌شود:

  1. ارسال پاکت الف شامل اسناد مربوط به توانمندی مجری و تیم همکار برای اجرای پروژه
  2. ارسال پاکت ب شامل پیشنهاده‌ چگونگی اجرای پروژه
  3. ارسال پاکت ج شامل هزینه

پیشنهاد‌دهندگان ابتدا می‌بایست نسبت به ارسال «پاکت الف» اقدام کنند. پاکت الف می‌بایست نشان‌دهنده‌ توانمندی مجری و همکاران برای اجرای پروژه باشد و حداقل شرایط زیر را در برگیرد:

  • تخصص‌های چندرشته‌ای: جامعیت تیم مجری از منظر تخصص‌های چندرشته‌ای مورد نیاز پروژه، شامل (و نه محدود به) تاب‌آوری با تخصص‌های مرتبط با شبکه‌های آب و برق، گاز، مخابرات و دیگر زیر ساخت‌ها، مدیریت پروژه، تحلیل شبکه‌های پیچیده، سوانح طبیعی، انرژی، و اقتصاد.
  • تجربه در مدیریت پروژه‌های مشابه: این تجربه شامل برنامه‌ریزی، اجرا و ارزیابی پروژه‌های تاب‌آوری، مدیریت شهری، مدیریت بحران یا سایر پروژه‌های با ماهیت چند رشته‌ای است.
  • هویت نهادی: بدیهی است که یک نفر از تیم مجری، مسئولیت پروژه را عهده‌دار خواهد بود. اما تیم مجری می‌بایست انعطاف‌پذیری و ظرفیت لازم برای بروزرسانی همکاران خود در صورت بروز شرایط پیش‌بینی نشده، مانند قطع همکاری بعضی از افراد تیم، نیاز به اضافه شدن برخی متخصصین و غیره، را داشته باشد. همچنین نهاد مجری بایستی توانایی در اختیار قرار دادن امکانات مورد نیاز برای تیم تحقیقاتی را داشته باشد.
  • مهارت‌های ارتباطی و همکاری: شامل تجربه‌های پیشین موفق در تعامل مؤثر با ذی‌نفعان تاب‌آوری شهری، از جمله نهادهای دولتی، سازمان‌های غیر دولتی و جامعه محلی.
  • آگاهی از سیاست‌ها و قوانین: اعضای تیم باید با سیاست‌ها و قوانین مرتبط با مدیریت شهری و تاب‌آوری آشنا باشند.
  • نوآوری و خلاقیت: نهاد مجری می‌بایست توانایی ارائه راهکارهای نوآورانه و خلاقانه برای افزایش تاب‌آوری شهری را داشته باشد. این امر شامل استفاده از فناوری‌های جدید و روش‌های نوین در برنامه‌ریزی شهری است.

بعد از اتمام مهلت ارسال پاکت الف، فرایند غربالگری پیشنهاده‌ها برای انتخاب حائزین شرایط مذکور انجام می‌شود. بعد از تعیین و اعلام واجدین شرایط توسط بنیاد، تیم‌های برگزیده می‌بایست نسبت به ارسال پاکت‌های ب و ج اقدام کنند. شایان ذکر است که شرکت در این فراخوان مختص گروهی از اعضای هیئت‌‌علمی ذیربط با نمایندگی یکی از اساتید شناخته شده در قالب تیم تحقیقاتی مشخص است. علاقه‌مندان به مشارکت در پروژه، برای رفع ابهامات احتمالی و کسب آگاهی بیشتر از جزئیات پروژه می‌توانند در جلسه‌ای که به صورت مجازی توسط مهرتاب برگزار خواهد شد، شرکت نمایند.

انتهای پیام/