به گزارش ایکنا کتاب «کارمند جماعت» نوشته محسن سلیمانی فاخر با حضور عباس کریمی عباسی؛ منتقد ادبی و امیرحامد پاژتار؛ تصویرگر کتاب در رویداد «قرار کتاب» فرهنگسرای اندیشه در هفته کتاب رونمایی و نقد و بررسی شد.
در ابتدای این برنامه که شب گذشته؛ 27 آبان برگزار شد، نیلوفر کاظمی، نویسنده و مجری کارشناس این نشست، به طراحی مناسب جلد، تصویرسازی، مقدمه و بیان طنز خوب کتاب اشاره کرد و گفت: برخلاف تصورات موجود طنزنویسی کار بسیار سختی است و وقتی با طنز روبرو میشویم نباید جبههگیری کنیم.
توجه به کسب روزی حلال
در ادامه برنامه محسن سلیمانی فاخر به تجربه کارمندی خود و دوستانش در نگارش دو ماهه این کتاب اشاره کرد و در پاسخ به اینکه چرا روایت از زبان یک نوجوان کارمندزاده روایت میشود پاسخ داد: برای ارتباط بهتر با مخاطب و افزایش واقعگرایی از شخصیتی استفاده کردم که پدر و مادر کارمند دارد و به این نوع زندگی عادت دارد.
این نویسنده سینما و ادبیات افزود: راوی نوجوان کتاب با تمام ضعفهای کارمندی که به صورت طنز بیان شده است به محاسن کارمندی توجه دارد بهویژه به اینکه کارمندها ممکن است نتوانند در تامین رفاه و دستیابی به منزلت و طبقه اجتماعی موفق باشند اما از منظر کسب رزق حلال و شرافت، والدین قابل ستایشی هستند.
نویسنده کارمندجماعت در پایان تصریح کرد: کارمند جماعت، اگر رفاه، توسعه و پیشرفت شغلی و انعطافپذیری از سوی مدیران را داشته باشد میتواند با حفظ کرامت بیشتر، به خودشکوفایی دست یابد.
بیان تلخی که خاسته از حقیقت است
در ادامه برنامه عباس کریمی عباسی؛ منتقد و نویسنده ادبی با اشاره به اینکه طنز نوعی از متن است که بخش آیرونیک آن بیشتر است، گفت: ابتدا باید به تفاوت طنز و سایر قالبهای کمدی اشاره کنم که در آنها طنز وجه ادبی بهتر و مقبولتری از کمدی دارد در عین حال که رگههایی از تلخی دارد چرا که خاسته از حقیقتی است که به غلو میرسد.
این مدرس داستاننویسی با انتقاد از اینکه آثار مکتوب در حوزه طنز فروکش کرده و ترجمهها و آثار قبلی بازنشر میشوند افزود: کتاب «کارمند جماعت». این اثر از کارکرد دوم زبانشناسی یعنی ادبی بهره برده، هرچند که کتابی ادبی محسوب نمیشود و طنزی است ژورنالیستی که از کارکرد خبری نیز به نوعی استفاده کرده است. نویسنده هر دو کارکرد را مدنظر داشته اما تعمدا بیشتر به رویکرد ژورنالیستی کار برای بالا بردن میزان دربرگیری، گستردگی و فراوانی مخاطب روی آورده است.
فیلمنامهنویس سریال سفرهای سعدی گفت: شاید یکی از دلایل افول کتب طنز به دلیل پایین آمدن آستانه گذشت و تحمل مسئولان و دولتمردان در برابر زبان نیشدار و حقطلب آن است که برخلاف عموم، آنها در مقابل انتقاد اعتراض میکنند درصورتیکه مسئولان باید صعه صدر بیشتری داشته و گوش شنوای نقد برای اعتلای انجام وظیفه داشته باشند.
کریمی عباسی در ادامه با اشاره به اینکه کارمند جماعت کتابی با طنزی تیپیکال است و بر تیپ کارمند متمرکز شده افزود: دست نویسنده با این گزینش برای پرداختن به شخصیتهای مختلف بسته بوده و اینکه راوی نوجوان است و از دید خود مسائل را میبیند هوشمندی نویسنده است که خودش را از یک سری موارد در اغراق رها ساخته است اما بااینحال از دایره ادب خارج نشده و این اخلاقگرایی در این روزگار که بین طنز و لودگی تمایزی نمیگذارند قابل تمجید است.
نویسنده رمان «هفت مرد از حالا» در پایان گفت: یک کارمند در مواجهه با این کتاب حتی با اغراقها هم همذاتپندری میکند و از شوخیها لذت میبرد و درعینحال از نوشته ناراحت نخواهد شد چرا که طنز دیدن شکافها و کمبودها و نیمههای خالی لیوانهاست.
در پایان این نشست کتاب با حضور مخاطبان رونمایی شد.
انتهای پیام