شناسهٔ خبر: 69793786 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

تغییر راهبردها در منطقه هند-اقیانوس آرام با اعزام نیروهای ژاپن به استرالیا

تهران- ایرنا- همزمان با دوره رو به پایان ریاست جمهوری «جو بایدن» در آمریکا، نیروهای ژاپنی در استرالیا مستقر خواهند شد که به تعبیر برخی تحلیلگران این یک نوع تغییر در نوع همکاری‌ها در منطقه هند- اقیانوس آرام است.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، ژاپن به عنوان بخشی از همکاری نظامی با استرالیا و آمریکا، قوای نظامی خود را در چارچوب آمادگی و آموزش نظامی به «داروین» شهری واقع در شمال استرالیا مکانی که بیشترین پایگاه‌های نظامی در آن مستقر است، اعزام کرده است.

ریچارد مارلس وزیر دفاع استرالیا روز یکشنبه در حضور لوید آستین وزیر دفاع آمریکا و جن ناکاتانی وزیر دفاع ژاپن در داروین گفت: امروز اعزام و استقرار «تیپ آبی خاکی ژاپن» به استرالیا را اعلام می‌کنیم. آموزش‌های بیشتر (نظامی استرالیا) با ژاپن و آمریکا فرصت فوق العاده‌ای برای بخش دفاعی ما به شما می‌رود.

تارنمای «میلیتری تایمز» در این زمینه نوشت: از سال آینده، توکیو یک تیپ را برای آموزش در کنار نظامیان استرالیایی و آمریکایی اعزام خواهد کرد. اولین رزمایش با نام «شمشیر طلسم» (Talisman Saber) در ایالت کوئینزلند استرالیا در سال ۲۰۲۵ برگزار می‌شود، هرچند ژاپن اعلام کرده که نقش بزرگ‌تری در سایر رزمایش‌ها ایفا می‌کند. در عین حال استرالیا نیز در تمریناتی که در ژاپن برگزار می‌شود، متعهد به همین کار است.

بر اساس این گزارش، کانبرا هرچه بیشتر به متحد دیرینه خود ایالات متحده نزدیک شده است و ارتش خود را در تلاش برای جلوگیری از قدرت در حال افزایش چین، تقویت می‌کند. استرالیا علاوه بر توسعه سریع ناوگان سطحی خود، قصد دارد زیردریایی های هسته‌ای را ذیل پیمان سه جانبه آکوس با ایالات متحده و انگلیس مستقر کند.

برخی نگران هستند که ترامپ این پیمان را کنار بگذارد یا تلاش داشته باشد تا این پیمان را بازنویسی کند و به سبک سیاست خارجی خود «اول آمریکا» بازگردد. اما مقام های استرالیایی در این ماه گفتند که «اطمینان زیادی» دارند که این پیمان باقی خواهد ماند.

این تیم می‌تواند در صورت بروز یک بحران، چه ناشی از یک بلای طبیعی یا درگیری با رقیب اصلی آمریکا یعنی چین باشد، مداخله کند. یک مقام دفاعی ایالات متحده گفت: ژاپن و استرالیا از تفنگداران دریایی آمریکا در مورد چگونگی جنگیدن در ساحل یاد خواهند گرفت. این محیط های کم عمق شبیه تایوان و دریای جنوبی چین است، جایی که پکن در سال‌های اخیر تهاجمی‌تر شده است.

ژاپن و استرالیا، در ۲ سال گذشته متعهد شده‌اند که هزینه‌های دفاعی خود را افزایش داده و تسلیحات پیشرفته‌تری خریداری کنند. این تغییر به‌ویژه در ژاپن که قانون اساسی صلح‌طلبانه‌اش هنوز نیروهای مسلح را محدود می‌کند، شدید بوده است.

شراکت با متحدان ایالات متحده در منطقه به روش‌های جدید از رویکردهای وزارت دفاع دولت بایدن در قبال منطقه هند و اقیانوس آرام بوده است. برای تقریبا ۷۰ سال، ایالات متحده با کشورهای دیگر مانند مرکز و پره‌های چرخ دوچرخه تعامل داشته است؛ یعنی هر کدام از کشورها با آمریکا رابطه داشتند، اما با یکدیگر رابطه نداشتند.

با اینحال این مدل در حال تغییر است چرا که ایالات متحده این کشورها را به همکاری با یکدیگر تشویق کرده است. پس از انتخاب مجدد «دونالد ترامپ» در انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری آمریکا نیز نشانه‌ای از همکاری متحدان آمریکایی با یکدیگر در میان فقدان اطمینان از تداوم سیاست‌ها در واشنگتن، وجود دارد.

برد گلوسرمن، کارشناس نظامی ژاپن که به انجمن اقیانوس آرام (Pacific Forum) یک اندیشکده مشاوره می‌دهد، معتقد است: همه اینها تلاش برای مصون نگه داشتن آنها از اختلالات احتمالی در دوره ترامپ است.

۲ سال پیش، استرالیا و ژاپن قراردادی را امضا کردند که به نظامیان آنها اجازه دسترسی به قلمرو یکدیگر را می‌دهد. وزیر دفاع ژاپن روز یکشنبه گفت که ممکن است در سال ۲۰۲۶، جنگنده های پیشرفته اف-۳۵ خود را در رزمایش «تاریکی مطلق» (Pitch Black) در استرالیا مستقر کند.

این دو همچنین در حال ساخت سلاح با هم هستند و ژاپن به «رکن دوم» پیمان آکوس، یک پیمان زیردریایی بین آمریکا، انگلیس و استرالیا که شامل توسعه فناوری پیشرفته است، علاقه نشان می‌دهد.

وزیر دفاع ایالات متحده در آخرین سفر رسمی خود به منطقه هند و اقیانوس آرام است و سعی می‌کند به همتایان خود اطمینان دهد که واشنگتن علیرغم تغییر در دولت، از تعهدات خود منحرف نخواهد شد.

روزنامه دولتی گلوبال تایمز چین به نقل از ناظران نوشت: این همکاری نشان دهنده یک تغییر خطرناک در ژاپن به سمت نظامی سازی بیشتر است. با توجه به اینکه داروین پایگاه اصلی نیروهای متفقین در جنگ جهانی دوم بود و در آن زمان به شدت توسط ژاپن بمباران می‌شد، این منطقه گاهی اوقات به عنوان «پرل هاربر استرالیا» توصیف می‌شود.