به گزارش روابط عمومی وزارت علوم، متن پیام حسین سیمایی که در مراسم افتتاحیه همایش ملی ابن حسام خوسفی، توسط لامعی، رئیس دانشگاه بیرجند قرائت شد، به شرح زیر است:
بزرگداشت ادیبان و شاعران دورانساز و فرهنگ پرور ایران بزرگ در حقیقت نکوداشت اخلاق تمدن و اندیشه این سرزمین کهن است. ادیبان چکیده و جوهره دانش و خرد عصر خویش را به زیباترین و شیواترین بیان به گوش هوش هم عصران خویش به نجوا میخوانند و هرچه از آن عصر پای فراتر می نهیم، پژواک بلندتر و رساتری از عصاره دانش و خرد آنان به گوش جهانیان می رسد. خرد و دانش در درازنای تاریخ نه گم میشود و نه کم رنگ؛ نه بی نور می شود و نه کم فروغ که به مصداق شعر شاعر شیرین سخن:
خرد رهنمای و خرد دلگشای خرد دست گیرد به هر دو سرای
خرد چراغی است بر تاریخی که گذشته و حالی که میگذرد و آینده ای که هنوز نیامده است. پس بر ما که حافظان و پاسداران خرد و دانش هستیم، فرض است که توش و توان خود را در راه گرامی داشت و تکریم خردمندان و دانش پژوهان و ادیبان این مرز و بوم به کار بندیم تا از گزند فراموشی تاریخ و هجمه طعن دشمنان در امان مانیم.
به دانش گرای و بدو شو بلند چو خواهی که از بد نیابی گزند
یکی از بزرگترین اندیشمندان فرهنگ پرور و ادیبان زبان آور قرن نهم ابن حسام خوسفیست که برای حماسههای آیینی زبان فارسی حکم پدر را دارد و برای هر که بر قفای او رفته، حکم مراد.
وی که محل تلاقی و نقطه پیوند دو جلوه از تمدن کهن این سرزمین، یعنی اندیشه شیعی و تفکر ایرانی است، نقش بسیار مهمی در امتزاج این دو نگاه و دمیدن این دو روح در پیکری واحد داشت که این آمیختگی و یگانگی سبب ساز نیرویی مضاعف و قوتی افزون شد برای حفظ و انتقال این اندیشه در طول تاریخ و نشر آن در همه سرزمینها.
اکنون که مسئولان دانشگاه بیرجند برای بزرگداشت یاد و نکوداشت نام این بزرگ مرد هوشمند، پای به پیش نهاده و همه سختیها و کمبودها را به همت عالی و اندیشه متعالی، پشت سر نهاده و این راه صعب را بر خود هموار نمودهاند فرصت را غنیمت شمرده از راه دور بر عزم استوار و وجدان بیدار آن گرانمایهگان درود میفرستم راهی حدوداً یک ساله پیموده شده، مطالعاتی ژرف انجام شده پژوهشهایی ارجمند نوشته شده و کارنامهای پربار عرضه شده که محصول همیاری پژوهشگران و اندیشمندان این سرزمین است برای شناختن و شناساندن بهتر ابن حسام خوسفی به جامعه ادبی ایران زمین با پایمردی و پشتیبانی دانشگاه بیرجند. بیست و هفتم آبان ماه هزار و چهارصد و سه روزی فرخنده و زمانی برازنده است برای بزرگداشت بزرگ مردی که نام خاوران را جاودانه و الگویی از پهلوان مسلمان ایرانی عرضه کرد که غریو میهن دوستی و خداپرستی او همواره در گوش تاریخ خواهد پیچید.
از زحمات رئیس محترم دانشگاه بیرجند، جناب آقای دکتر احمد لامعیگیو و گروه همراه ایشان برای برگزاری همایش ملی بزرگداشت ابن حسام خوسفی حماسه سرای آیینی قرن نهم سپاسگزارم و توفیق روزافزون این ارجمندان را از خداوند متعال خواستارم. نیز از استانداری و اداره کل فرهنگ و ارشاد خراسان جنوبی که دانشگاه بیرجند را در این مسیر همراهی و همیاری نموده اند صمیمانه سپاسگزاری کرده و امیدوارم همکاری های این نهادهای دانش و فرهنگ همواره برقرار و دوستی و مودت بین آنان مستدام باشد.