شناسهٔ خبر: 69791819 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شفا آنلاین | لینک خبر

جان بیماران به خطر افتاد

تجهیزات پزشکی خاک می‌خورند و مردم غصه

شمار زیادی از مردم در اقصی نقاط ایران از کمبود امکانات اولیه تشخیصی رنج می برند و حتی در برخی موارد تجهیزات پزشکی فقط جنبه نمایشی دارد و در انبار نگهداری می شود !

صاحب‌خبر -
شفاآنلاین: سلامت > اکنون یک سال و نیم است که دستگاه پیشرفته و گران‌قیمت پت‌اسکن در انباری بیمارستان امام خمینی ساری نگهداری می شود و به گفته مسئولان ذیربط نبود فضای مناسب فیزیکی برای راه اندازی، سبب شده این دستگاه پیشرفته بدون استفاده بماند.
به گزارش  شفا آنلاین : تامین و به کارگیری تجهیزات پزشکی مناسب برای درمان به ویژه برای بیماری های صعب العلاجی مانند سرطان، باید از اولویت های مجموعه بهداشت و درمان کشورمان باشد اما شمار زیادی از مردم در اقصی نقاط ایران از کمبود امکانات اولیه تشخیصی رنج می برند و حتی در برخی موارد تجهیزات پزشکی فقط جنبه نمایشی دارد و در انبار نگهداری می شود !

نبود دستگاه پت‌اسکن در استان مازندران مشکلات بسیاری را برای بیماران مبتلا به سرطان این خطه به وجود آورده است، بیمارانی که برای تشخیص و پیگیری دقیق‌تر، سختی سفر به شهرهای دیگر را باید در کنار بیماری به جان بخرند!

استان مازندران، قطب مهم پزشکی شمال کشور، اکنون یک سال و نیم است که دستگاه پیشرفته و گران‌قیمت پت‌اسکن خود را در انباری بیمارستان امام خمینی ساری نگهداری می کند و به گفته مسئولان ذیربط نبود فضای مناسب فیزیکی برای راه اندازی، سبب شده این دستگاه پیشرفته بدون استفاده بماند، دستگاهی که می‌تواند نجات‌بخش جان صدها بیمار سرطانی باشد. این دستگاه، که به تشخیص دقیق و ارزیابی کامل فعالیت ضایعات سرطانی کمک می‌کند، به دلیل نبود زیرساخت‌های فیزیکی مناسب همچنان غیرفعال است .

در شرایطی که هر بیمار سرطانی برای شروع و ارزیابی روند درمان به پت اسکن نیاز حیاتی دارد، بیمارانی از سراسر مازندران برای دسترسی به این خدمت به ناچار به تهران سفر می کنند ؛ هزینه‌های سرسام‌آور درمان، سفر، و خستگی جسمی ناشی از رفت و برگشت‌های مکرر، بیماران سرطانی این استان را تحت فشار مضاعف قرار داده است، علاوه بر این دوری راه و هزینه های مضاعف سفر علاوه بر هزینه‌های درمان بسیاری از بیماران را از پیگری منظم درمان منصرف می‌کند!

بیماران و خانواده‌هایشان از نبود امکانات تشخیصی پیشرفته مانند پت‌ اسکن در استان مازندران ناراضی هستند و معتقدند که با توجه به شمار بیماران سرطانی در این منطقه، نیاز به وجود چنین دستگاه‌هایی در استان ضروری است. آن‌ها از مسئولان می خواهند که مقدمات فعالیت این دستگاه‌ را در استان فراهم کنند تا نیازی به سفر به شهرهای دیگر نداشته باشند و از فشارهای جسمی و روحی آن‌ها کاسته شود.

محمد رضایی، که ۵۵ سال دارد و  پدر ۲ فرزند است به تسنیم می‌گوید: از ۳ سال قبل پس از تشخیص سرطان روده،با این بیماری دست‌وپنجه نرم و به ناچار باید هر ۳ ماه یک بار برای پت‌ اسکن به تهران سفر کنم . با وضع جسمی که دارم، این سفرها واقعاً آزاردهنده است. از طرف دیگر، هزینه‌های رفت‌وآمد، اقامت در تهران و مخارج اضافی سفر فشار زیادی به خانواده‌ام وارد کرده است.

وی ادامه می‌دهد : این وضع برای بسیاری از بیماران دیگر هم دردسرساز شده است و بسیاری از بیمارانی که با آن‌ها در تهران صحبت کرده‌ام، از مازندران و دیگر استان‌های شمالی می‌آیند. برخی از آن‌ها وضع مالی خوبی ندارند و توان پرداخت هزینه‌های اضافی سفر و اقامت را ندارند.

عدم راه اندازی به سبب کمبود فضای فیزیکی

دکتر سخایی فوق تخصص در امور انواع تصویربرداری پزشکی و رادیولوژی و سونوگرافی و همچنین عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، در این باره می‌گوید: این تکنولوژی می‌تواند به‌دقت نشان دهد که آیا ضایعه سرطانی در بدن بیمار فعال است یا خیر و در هر مرحله از درمان، اطلاعات دقیقی از وضع پیشرفت یا کاهش ضایعات سرطانی ارائه می‌دهد. اصولاً هر بیمار سرطانی باید در ۳ مرحله شامل شروع درمان، هنگام درمان و پایان درمان از این دستگاه استفاده کند.

وی می‌افزاید: در سال‌های گذشته، با پیشرفت در حوزه تجهیزات پزشکی و درمان سرطان، تعداد دستگاه‌های پت اسکن در ایران افزایش یافته است و دستگاه‌های پت اسکن معمولاً در بیمارستان‌های بزرگ و مراکز تخصصی سرطان مستقر هستند، با این حال، به سبب هزینه بالا و نیاز به زیرساخت‌های مناسب، تعداد این دستگاه‌ها در ایران محدود است و در برخی شهرهای بزرگ مانند تهران، مشهد و شیراز بیشتر متمرکز شده است.

سخایی ادامه می‌دهد: این دستگاه با هدف بهره‌برداری به مازندران وارد شده است اما یک سال و نیم است که در بیمارستان امام خمینی ساری بلااستفاده مانده و در انبار دپو شده ، این در حالی است که بیماران سرطانی از شهرهای مختلف مازندران برای انجام پت‌ اسکن مجبورند به تهران یا سایر شهرها سفر کنند و این موضوع علاوه بر هزینه‌های بالا، مشکلات جسمی و روانی زیادی را برای آن‌ها به وجود آورده است.

وی با اشاره به علت عدم بهره‌برداری از دستگاه، تاکید می کند: این دستگاه بدون آماده‌سازی فضای فیزیکی مناسب وارد استان شد. طبق استانداردهای نصب و بهره‌برداری، مکانی که دستگاه پت‌ اسکن در آن قرار می‌گیرد، باید از نظر ایمنی و ساختار فیزیکی ویژه‌ای ساخته شود که هزینه این فضای فیزیکی بالغ بر ۱۸ میلیارد تومان برآورد شده است. نبود این زیرساخت‌ها دلیل اصلی عدم استفاده از دستگاه بوده است.

این مسئول از تشکیل یک کانون خیران با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مازندران خبر می‌دهد و می‌گوید: هدف این مجموعه تأمین هزینه‌های لازم برای ساخت فضای مناسب برای نصب دستگاه پت‌ اسکن است و امیدواریم این دستگاه بزودی به بهره‌برداری برسد و از مشکلات بیماران سرطانی در استان کاسته شود.