شناسهٔ خبر: 69790517 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

اقدام‌هایی برای کاهش اثرات کم بارشی بر کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد

یاسوج - ایرنا - پراکنش بارندگی‌های پاییزی امسال در کهگیلویه وبویراحمد نامناسبب بوده که همین امر ضرورت انجام اقدام هایی از سوی بهره برداران و دولت برای به حداقل رساندن پیامدهای خشکسالی بر معیشت بهره‌برداران این استان را ضروری کرده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، بخش زیادی از زمین های زراعی در کهگیلویه و بویراحمد دیم است و در چند دهه اخیر بهره برداران شاهد نابودی محصولات زراعی بر اثر کم بارانی بوده اند که همین امر ضرورت انجام اقدام هایی برای تکرار تجربه های تلخ گذشته را نمایان تر کرده است.

امسال فصل کشت محصولات کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد در حالی آغاز شده که بهره برداران این استان تنها شاهد  دو بارندگی اثربخش بوده اند و آن طور که کارشناسان می گویند به علت پراکنش نامناسب باران تنها ۶۰درصد از زمین های زراعی استان آماده کشت شده اند.

زنگ خطر کاهش تولید با پیش بینی های کارشناسی

پیش بینی های کارشناسان سازمان هواشناسی چشم انداز امیدبخشی از بارندگی های امسال کهگیلویه و بویراحمد در روزهای باقی مانده پاییز و فصل زمستان نشان نمی دهد که همین امر زنگ خطر کاهش تولید و اثرات آن بر معیشت بهره برداران را به صدا درآورده است.
 

اقدام هایی برای کاهش اثرات کم بارشی بر کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد

آن طور که رییس مرکز پیش بینی اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد می گوید: بارندگی های امسال استان در روزهای باقی مانده پاییز و زمستان پایین تر از وضعیت طبیعی است.

ولی بهره مند با اشاره به اینکه میانگین بارندگی های بلندمدت استان نسبت به میانگین بلندمدت تا به این وقت از سال ۳۳ میلیمتر است تاکید کرد: امسال تاکنون ۲۰ میلیمتر باران در کهگیلویه و بویراحمد باریده که نسبت به میانگین بلندمدت حدود ۱۳ میلیمتر کاهش یافته است.

وی اظهار کرد:میانگین بارش باران از ابتدای مهرماه امسال تاکنون در شهر یاسوج ۴۵، سی سخت ۳۱.۹، مارگون ۳۰.۲، امامزاده جعفر ۲۵.۶، چرام ۲۲، باشت ۲۲.۵، دهدشت ۱۲، دوگنبدان ۸.۲، لیک ۲ و لنده یک میلیمتر گزارش شده است.

بهره مند، میانگین بارش بلند مدت سالیانه در کهگیلویه و بویراحمد را ۵۸۹ میلیمتر ذکر کرد.

وی گفت: میزان بارش بلند مدت سالیانه در ایستگاه یاسوج ۷۹۵، لنده ۷۷۳، سی سخت ۶۹۴، مارگون ۶۴۲، باشت ۶۲۱، چرام ۵۵۴دوگنبدان ۴۴۲، دهدشت ۵۱۲، لیکک ۴۱۲ و منطقه امامزاده جعفر ۴۴۹ میلی متر ثبت شده است.

دیدگاه کارشناسان

دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت می گوید که بارندگی های امسال در استان از نظر پراکنش و همچنین از دیدگاه میزان نامناسب بوده و همین مساله باعث شده که زمین های زراعی دیم در برخی نقاط آماده کشت نباشد.

بشارت جعفری با اشاره به اینکه بخش عمده ای از زمین های زراعی کهگیلویه وبویراحمد دیم است تاکید کرد: کشت در این اراضی ارتباط مستقیمی با کیفیت و کمیت بارش باران دارد.

از ۱۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در استان تنها ۲۵ هزار هکتار آن آبی است که البته بخش هایی از اراضی کشاورزی با همین بارندگی های اندک هم فرصت کشت را دارند.

درخواست مسوولان

مدیرکل مدیریت بحران استانداری کهگیلویه وبویراحمد نیز گفت:قرار دادن زمین های قابل کشت زیر پوشش بیمه محصولات کشاورزی نخستین گام برای به حداقل رساندن این خسارت هاست.

اقدام هایی برای کاهش اثرات کم بارشی بر کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد

علیرضا نیکروز با اشاره به پدیده تغییر اقلیم که منجر به باران های سیل آسا و کم بارشی در کهگیلویه وبویراحمد شده تاکید کرد: نیاز است بهره برداران پرورش دام به ویژه در مناطق عشایری که از مراتع استفاده می کنند هم با توجه به پیش بینی های هواشناسی نسبت به قرار دادن محصولات خود زیرپوشش بیمه محصولات کشاورزی اقدام کنند.

آغاز کشت پاییزه محصولات زراعی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد با اشاره به اینکه کشت محصولات زراعی در استان آغاز شده می گوید که دولت با تامین کود، بذر و ماشین آلات کشاورزی تلاش کرده تا به سهولت انجام عملیات کشت محصولات زراعی کمک کند.

علی معتمدی افزود:امسال برای کشت پاییزه محصولات زراعی ۶ هزار و ۲۰۰ تن کود در کهگیلویه و بویراحمد توزیع شده و همچنین ۱۱ هزار و ۲۰۰ تن بذر اصلاح شده برای توزیع بین کشاورزان آماده شده است.

وی بیان کرد: با وجود این به علت نامناسب بودن پراکنش بارندگی ها اما برخی زمین های دیم آماده کشت پاییزه محصولات کشاورزی نیست.

دیگر ضرورت های دوران کم بارشی

مدیریت مصرف آب در حوزه کشاورزی و خودداری از محصولاتی که آب زیادی نیاز دارند موضوع دیگری است که کشاورزان باید به آن توجه جدی تری داشته باشند.

سال هاست که کارشناسان نسبت به تولید محصولاتی که آب زیادی برای تولید دارند هشدار می دهند اما همچنان کشت محصولاتی مانند هندوانه و برنج در مزارع کهگیلویه و بویراحمد ادامه دارد که برای ممنوعیت کشت این محصولات اقدام های عاجل انجام شود.

تبدیل زمین های دیم به آبی در مناطق مستعد موضوع دیگری است که مسوولان می توانند با تکمیل طرح های نیمه تمام انتقال آب به اراضی دیم برای تحقق کشاورزی پایدار در استان اقدام کنند.

کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.

این استان با ۷۲۶ هزار نفر جمعیت یک درصد مساحت کشور را در اختیار دارد.