به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، در شهر تهران، نقاشی های دیواری و آثار هنری شهری به عنوان بخشی از هویت بصری و فرهنگی این کلان شهر نقش بسزایی دارند؛ اما متأسفانه برخی از این آثار هنری به دلیل عدم نگهداری مناسب و گذر زمان، رنگ و رو رفته شده و جذابیت اولیه خود را از دست داده اند. این نقاشی ها که اغلب بیانگر هویت فرهنگی، تاریخی و اجتماعی شهر هستند، با گذشت زمان و قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا ، نور خورشید، و بارندگی به تدریج تخریب شده و از حالت اولیه خود فاصله گرفته اند.
سازمان زیباسازی شهرداری تهران باید به طور جدی به این موضوع رسیدگی کند. مرمت و بازسازی این آثار نه تنها به حفظ هویت بصری شهر کمک می کند؛ بلکه می تواند حس تعلق شهروندان به محیط زندگی شان را تقویت کند. تخصیص بودجه مناسب، استفاده از کارشناسان مجرب در حوزه مرمت هنری و برنامه ریزی منظم برای نگهداری دورهای این نقاشیها از جمله اقداماتی است که میتواند به احیای زیبایی و طراوت این بخش از شهر منجر شود. این اقدام همچنین میتواند به جذب گردشگران و بهبود کیفیت فضای عمومی تهران نیز کمک کند.
برخی سازمان ها بدون ارتباط با سازمان زیباسازی دیوارها را نقاشی می کنند
علی هاشمی شهرکی، مدیر اداره نقاشی سازمان زیباسازی شهرداری تهران در گفت و گو با رکنا گفت: همه نقاشی های دیواری داخل شهر برای شهرداری تهران نیست و برخی از آنها، برای نهادهای فرهنگی از جمله بنیاد شهید، سازمان تبلیغات، حوزه هنری و... هستند که خودشان یک زمانی این نقاشی ها را کشیده اند و مرمت آن نیز بر عهده خودشان است. همچنین یک سری از نقاشی های دیواری نیز در اختیار شهرداری های مناطق است که خودشان نقاشی کشیده اند و می بایست دیوارها را مرمت کنند.
او در ادامه در پاسخ به اینکه مگر نباید تمام اقداماتی که روی دیوارهای شهر انجام می شود زیرنظر سازمان زیباسازی شهرداری تهران باشد، افزود: اگرچه قانون این است که با مجوز سازمان زیباسازی، این اقدامات انجام شود ولی طی سال های گذشته، بدون مجوز سازمان زیباسازی نیز برخی دیوارها نقاشی شده است. به طور کلی، سازمان زیباسازی، اختیار تعداد مشخصی از دیوارهای شهر را دارد و همه دیوار ها، در اختیار زیباسازی نیست. این یعنی اگر خود سازمان زیباسازی، اقدام به نقاشی یک دیوار کند، می بایست تمام کارهای نگهداری و مرمت آن نقاشی را نیز بر عهده بگیرد ولی سایر دیوارها بر عهده خود آن جایی است که کار را شروع کرده.
هاشمی تاکید کرد: با این وجود، زمانی که ما مشاهده می کنیم که دیواری که مناطق آن را نقاشی کرده اند به مرمت یا باز طراحی نیاز دارد، به آنها اعلام می کنیم. باید این را دانست که شهرداری های مناطق برای این مهم، بودجه جداگانه دریافت می کنند؛ ولی اگر ما ببینیم که چند بار به آنها برای مرمت و بازطراحی تذکر داده ایم ولی این کار را انجام نداده اند، ما از سمت سازمان مرکزی اقدام به مرمت می کنیم تا بتوانیم مسئله را حل کنیم. در گذشته نیز مواردی بوده که ما چند بار بابت مرمت نقاشی های دیواری گوش زد کرده ایم؛ ولی متاسفانه اقدامی انجام نشد و خودمان اقدام کردیم.
وی افزود: در این راستا، ما با بنیاد شهید وارد گفت و گویی شده ایم که برای انجام نقاشی های دیواری، یا مجوز را از سازمان زیباسازی دریافت کنند یا به طور کلی نقاشی ساختمان از طریق سازمان زیباسازی اجرا شود و خودشان به طور مستقیم وارد این کار نشوند. اینگونه ما می توانیم کنترل داشته باشیم که هم کیفیت کارها بهتر شود و هم بحث های مرمتی را دنبال خواهیم کرد.
بعضی وقت ها تا 10 هزار متر پاکسازی دیوار از نقاشی را هم داشتیم
مدیر اداره نقاشی سازمان زیباسازی شهرداری تهران افزود: لازم به ذکر است که سازمان زیباسازی شهرداری تهران، بدون اجازه صاحب ساختمان نمیتواند روی دیواری نقاشی کند. در گذشته مواردی داشتیم که صاحب ساختمان، رضایت داده بود که روی دیوار بنا نقاشی شود و بعد از سال ها یا پشیمان شدند یا آن ساکنان آن ساختمان عوض شدند که دیگر نمی خواستند آن نقاشی روی دیوار باشد که ما اقدام به پاکسازی نقاشی می کنیم.
وی با اشاره به اینکه تعداد این ساختمان ها آنقدر زیاد نیست، گفت: در سال های قبل، حدودا بالای هفت هزار متر از دیوارهای کل شهر را از نقاشی پاکسازی کردیم ولی بعضی وقت ها تا 10 هزار متر پاکسازی دیوار هم داشتیم.
برخی از پیمانکاران شهرداری، با رنگ بی کیفیت اقدام به نقاشی دیوارها می کنند
علی هاشمی شهرکی تاکید کرد: رنگ اکرلیک که برای نقاشی دیواری استفاده می شود، طول عمر مشخصی دارد؛ برای مثال در بهترین حالت، این نقاشی حدودا 10 سال خیلی به صورت تمیز باقی می ماند. وقتی این زمان می گذرد، رنگ ها فرسوده می شوند و نقاشی های دیواری رنگ پریده دیده می شوند. از سویی دیگر، آب و هوای مناطق نیز در میزان ماندگاری نقاشی های دیواری تاثیرگذار است؛ مثلا رطوبت منجر می شود تا رنگ ها پوسته پوسته شوند، برای همین اقدام به بازسازی نقاشی ها می کنیم.
وی در ادامه افزود: با این وجود باید توجه داشت برخی از پیمانکاران، از رنگ های بی کیفیت استفاده می کنند که عمر نقاشی را به سه الی چهار سال کاهش می دهد.
مدیر اداره نقاشی سازمان زیباسازی شهرداری تهران تاکید کرد: بر حسب مناسبت، برنامه های متنوعی برای اجرای نقاشی های دیواری و زیباسازی شهر داریم. تهران آنچنان بزرگ است که خیلی وقت ها، کارهایی که ما انجام می دهیم دیده نمی شود؛ مگر اینکه کسی به دنبال آن طرح ها برود. در سطح شهر نقاشی های زیادی داریم که مرتبط به فضای آن مکان هستند که این مهم یکی از اقدامات جهت معرفی مناطق مختلف تهران نیز است. همچنین اخیرا در سطح شهر مینیاتورهای زیادی کار کرده ایم که این خودش یک تغییر رویکرد است.