شناسهٔ خبر: 69789271 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

کاهش بار مالیاتی در بودجه ۱۴۰۴ چه تاثیری بر معیشت مردم و اقتصاد دارد؟

بررسی بودجه ۱۴۰۴ نشان می‌دهد رشد درآمد‌های مالیاتی در سال آینده کمتر از سال‌های قبل است؛ کارشناسان معتقدند افزایش معافیت‌های مالیاتی فضای کارآفرینی و نوآوری‌ها را فراهم می‌کند و باعث رشد و پایداری مردم در حوزه اقتصاد می‌شود.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

لایحه بودجه ۱۴۰۴، اول آبان از سوی دولت تقدیم مجلس شد و ۸ آبان کلیات آن در مجلس به تصویب رسید.

نگاهی اجمالی به این لایحه نشان می‌دهد، سال آینده دولت با افزایش سقف معافیت‌های مالیاتی قصد دارد، بار مالیاتی افراد را کاهش دهد.

مهم‌ترین بخش درآمد‌های بودجه ۱۴۰۴ مربوط به درآمد‌های مالیات و گمرک است که با رقم ۱۹۶۴ هزار میلیارد تومانی سهم ۳۳ درصد از کل منابع عمومی را به خود اختصاص داده است. 

بررسی‌ها نشان می‌دهد رشد درآمد‌های مالیاتی نسبت به مصوب سال ۱۴۰۳ معادل ۳۹ درصد است و البته میزان رشد درآمد‌های مالیاتی در سال ۱۴۰۳ نسبت به عملکرد ۱۴۰۲ برابر با ۵۲ درصد و در سال ۱۴۰۲ برابر با ۷۱ درصد بوده است که از این جهت رشد درآمد‌های مالیاتی در سال ۱۴۰۴ کمتر از سال‌های قبل است.

معافیت‌های مالیاتی مشاغل و حقوق‌بگیران

در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ آستانه معافیت مالیاتی حقوق بگیران از ۱۲ میلیون تومان به ۲۴ میلیون تومان در ماه افزایش یافته است.

همچنین در رابطه با مشاغل نیز آستانه معافیت سالانه از ۱۰۰ میلیون به ۲۰۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است.

از طرفی نرخ مالیات بنگاه‌های تولیدی پذیرفته‌شده در بورس و فرابورس از ۲۵ درصد به ۲۰ درصد کاهش یافته است.

از دیگر احکام مالیاتی بودجه سال آینده تداوم نرخ ۱۰ درصدی مالیات بر ارزش افزوده جهت متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان است.

همچنین افزایش حد نصاب تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات‌های مستقیم از ۲۱.۶ میلیارد تومان به ۴۳.۲ میلیارد تومان و کاهش ۵ واحد درصدی نرخ مالیات شرکت‌های تولیدی بورسی نیز در احکام مالیاتی بودجه سال آینده آمده است. 

افزایش مجموع معافیت‌های مالیاتی اشخاص حقوقی از ۵۰۰ میلیارد تومان به ۷۵۰ میلیارد تومان و اشخاص حقیقی از ۵۰ میلیارد تومان به ۷۵ میلیارد تومان، مستثنی شدن صادرات خدمات و کالا‌های غیرنفتی، کشاورزی، شرکت‌های بورسی، نقل وانتقال سهام و سود سپرده‌ها نیز در سیاست‌های حمایتی بودجه ۱۴۰۴ تدوین شده است.

ایجاد فضای امن برای مردم با کاهش بار مالیاتی

در همین راستا محسن حاج‌محمدی، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با میزان گفت: این اعداد و ارقام در شکل کلان، عددی است که برای دولت و مجموعه افرادی که در حوزه برنامه‌ریزی بودجه فعالیت می‌کنند نشانه‌هایی دارد و براساس آن می‌توانند برنامه‌ریزی خود را انجام دهند.

وی با اشاره به اینکه بالارفتن درآمد مالیاتی در اکثر نقاط جهان عرف است، اظهار کرد: بخش قابل‌توجهی از درآمد و بودجه هر کشور را مالیات تشکیل می‌دهد و دست دولت‌مردان و برنامه‌ریزان حوزه بودجه را باز می‌گذارد تا بتوانند کار‌های اجرایی و عمرانی کشور را برنامه‌ریزی کنند.

حاج‌محمدی ادامه داد: از طرفی برای آحاد مردم چه اشخاص حقیقی و حقوقی، معافیت بیشتر مالیات می‌تواند روزنه‌های امید ایجاد کند و افراد را در فضای امن‌تری قرار دهد.

کارشناس اقتصادی معتقد است که اشخاص حقیقی درآمدی دارند که این درآمد به‌نوعی به سمت معیشت آن‌ها رهنمود می‌شود و زمانی‌که مالیات آن‌ها به شکل مناسب‌تری محاسبه شود و معافیت‌های بیشتری داشته باشند در حقیقت شرایط زندگی آن‌ها مناسب‌تر خواهد شد و موجب آسایش، آرامش و رفاه بیشتر می‌شود.

وی افزود: برای اشخاص حقوقی نیز زمانی‌که مالیات کمتری بپردازند باعث می‌شود بخشی از درآمد و سود خود را که برای مالیات در نظر گرفته‌اند بتوانند از این فرصت که دولت به آن‌ها داده استفاده مناسب‌تر و بهتری داشته باشند که این مسئله باعث می‌شود تراز مالی کشور تغییرات محسوسی پیدا کند.

ایجاد فضای کارآفرینی با افزایش معافیت‌های مالیاتی 

به گفته حاج‌محمدی معافیت‌های مالیاتی باعث می‌شود در تولید، صادرات و در کل در مبادلات و سایر ارکان حوزه اقتصاد تغییرات شگرفی ایجاد شود و این مسئله باعث می‌شود که نرخ تولید بالاتر رود و رشد اقتصادی مناسب‌تر شود.

کارشناس اقتصادی معتقد است با افزایش معافیت‌های مالیاتی فضای کارآفرینی و فضای ابداعات و نوآوری‌ها بالنده‌تر می‌شود، چون مردم امید بیشتری دارند و ضمن اینکه می‌خواهند از این فرصت ایجاد شده استفاده بهتری کنند.

وی تصریح کرد: هر چقدر این حمایت‌ها برای اشخاص حقیقی و حقوقی ایجاد شود ضمن فراهم‌کردن شرایط رشد و پایداری مردم در حوزه اقتصاد چه در بخش اقتصاد خُرد و چه در بخش اقتصاد کلان، آسایش، آرامش و رضایت‌مندی بیشتر مردم را به همراه دارد.

حاج‌محمدی ادامه داد: این معافیت‌های مالیاتی در حقیقت یک شرایط مناسب‌تری برای اقشار مختلف جامعه ایجاد می‌کند و نتیجه آن در سفره‌های مردم دیده خواهد شد.

این کارشناس اقتصادی معتقد است نباید منتظر معجره بود چراکه نتیجه این اقدامات با شیب ملایمی خواهد بود، اما قطعاً این روند می‌تواند روند مناسب و امیدوارکننده‌ای برای مردم و صاحبان کسب‌وکار ایجاد کند.

وی تاکید کرد: دولت برای جبران این معافیت‌های مالیاتی که برای آسایش و رفاه بیشتر به مردم اعطا می‌کند باید تدابیر مناسب‌تر را به خرج دهد تا بتواند درآمد‌هایی که از این طریق می‌توانست به‌دست آورد را جبران کند تا در برنامه‌ریزی کلان کشور وقفه ایجاد نشود و حرکت کشور به سمت پیشرفت و توسعه باشد.

انتهای پیام/