نامه نیوز - با انتخابات ۲۰۲۴ و انتخاب مجدد ترامپ، سئوال مهم آن است که او چگونه می خواهد رویکردش را در برابر ایران و دیگر بازیگران منطقهای تنظیم کند. تجربه چهار سال نخست ریاستجمهوری او و نتایج سیاستهای سختگیرانهاش در خاورمیانه، هماکنون زمینهساز تحلیلهای متفاوتی درباره آینده روابط ایران و آمریکا است.
سیاست ترامپ در قبال ایران در طول دوره نخست ریاست جمهوری او با هدف مهار فعالیتهای هستهای و نفوذ منطقهای ایران تعریف شده بود. او با اتخاذ رویکرد «فشار حداکثری» و اعمال تحریمهای گسترده، تلاش کرد تا ایران را از دستیابی به منابع مالی و امکانات لازم برای توسعه برنامههای خود محروم کند. این سیاستها به تشدید تنشها در روابط ایران و آمریکا و همچنین در منطقه خاورمیانه منجر شد.
قاعدتا در دوره جدید نیز همچنان که از اخبار غیررسمی انتصاب های ترامپ برمی آید، او رئوس همین سیاست سابق را در پیش خواهد گرفت، بازی ترامپ معلوم است، سیاست جمهوری اسلامی ایران در قبال رئیس جمهور نامتعارف آمریکا چه خواهد بود؟ ایران چه ابزارهایی برای شرایط جدید دارد ، آیا دیپلماسی ایران با توجه به شرایط جدید، نیاز به تغییر دارد؟ آیا مذاکره اصولا امکان پذیر است؟ سیر سریع تحولات به زودی پاسخ این سئوالات را مشخص خواهد کرد.
قاسم محبعلی در گفتوگو با نامه نیوز درباره روابط تهران و واشنگتن در دوره ریاست جمهوری ترامپ گفت: بعد از 3 دهه جمهوری خواهان تمام ارکان تصمیم گیری را در آمریکا به دست آوردند. علاوه بر دولت آینده، اکثریت کرسی های دادگاه عالی، کنگره و سنا امروز در اختیار این حزب قرار دارد بنابراین به راحتی می تواند هر تصمیمی را بگیرد و آن را به اجرا درآورد. این مسئله هم می تواند یک فرصت و هم یک تهدید برای ما باشد.
وی با اشاره به فرصت پیش روی ایران از یکدست شدن قدرت در آمریکا افزود: اگر توافقی بین ایران و دولت ترامپ انجام شود، اجرای آن متفاوت از زمان اوباما خواهد بود. جمهوری خواهان مبتکر اکثر تحریم های سخت ضدایرانی بودند بنابراین وقتی در زمان اوباما برجام امضا شد، آنها نامه نوشتند «نباید به این توافق اعتماد کرد چون رئیس جمهور بعدی می آید و آن را ابطال خواهد کرد» که همین اتفاق هم افتاد. ترامپ آمد و از برجام خارج شد یا در زمان بایدن هم سنگ اندازی ها را داشتند.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی اظهار کرد: هر توافقی بین ایران و دولت ترامپ شود کنگره قطعا با آن موافقت خواهد کرد و همه تحریم ها اعم از مصوبات کنگره و فرمان های اجرایی تمام روسای جمهور آمریکا علیه ایران می تواند لغو شود. پس این یک فرصت است که در 30 سال اخیر برای ما به وجود نیامده بود. همواره این خطر بود که اگر توافقی با دولت آمریکا شود، کنگره با آن مخالفت کند.
وی با اشاره به جنبه تهدیدی یکدست شدن قدرت در آمریکا برای ایران افزود: منصوبان ترامپ در دولت آینده و راه یافتهگان به کنگره و سنا جمهوری خواهان سنتی نیستند؛ اغلب کسانی هستند که از شخص ترامپ فرمان برداری می کنند بنابراین اگر توافقی صورت نگیرد، به راحتی ترامپ می تواند برای هر اقدامی حتی اقدام نظامی علیه ایران مجوز کنگره را بگیرد. این در حالی است زمان ریاست جمهوری اوباما، بایدن و حتی بوش چنین امکانی به راحتی ممکن نبود.
محبعلی گفت: ایران باید تا دو ماه دیگر تمام احتمالات را درنظر بگیرد و خود را برای آنها آماده کند. البته به احتمال زیاد دولت ترامپ همانند دوره گذشته پیشنهاد مذاکره خواهد داد و منتظر جواب ایران می ماند. هر چند شرایط پیچیده تر از 8 سال گذشته است اما ایران باید برخوردی کند که نه تنها منجر به تهدید نشود بلکه از فرصت پیش آمده برای توافق استفاده کند.
وی درباره امکان عبور ایران با استراتژی 8 سال پیش از دوره ریاست جمهوری ترامپ افزود: دوران نه جنگ و نه صلح گذشت و الان دوران یا جنگ یا صلح است. با توجه به شرایط خاورمیانه باید یک تصمیم اساسی مخصوصا تا 2 سال آینده گرفته شود چون 2 سال دیگر دوباره انتخابات کنگره و سنا است و امکان دارد این دو رکن از دست جمهوری خواهان خارج شود بنابراین جمهوری خواهان خیلی جدی پیگیری می کنند تا پیش از انتخابات 2 سال آینده درباره ایران تصمیم بگیرند.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی اظهار کرد: همان طور که گفتم ترامپ برای هم جنگ و هم صلح دستش کاملا باز است؛ مسئولان کشورمان 2 ماه فرصت دارند که به تصمیمی برسند که ترامپ بین دو گزینه جنگ و صلح، جنگ را انتخاب نکند. البته اگر ما می خواهیم اقدامی کنیم باید قبل از آتش بس در اوکراین این اتفاق بیفتد چون اگر آنجا آتش بس شود اما جنگ در خاورمیانه ادامه پیدا کند آن زمان امکان دارد روس ها نیز کنار آمریکایی ها قرار بگیرند و وضعیت برای ما سخت تر شود.