نورنیوز-گروه بینالملل: نامهای نه چندان مطرح منتشر شده از دولتمردان آینده آمریکا حکایت از آن دارد که دونالد ترامپ در مقام چهل و هفتمین رئیسجمهور آمریکا درپی وفادارترین چهرههای سیاسی به خود در آمریکاست و آنها را از میان فعالان ستادهای انتخاباتی خود، متحدان کنگره و فرمانداران وفادار انتخاب و معرفی میکند. نامهایی که در بسیاری از مواقع به محض عمومی شدن، تعجب و مخالفتهای بسیاری را متوجه خود میسازد. برای مثال جامعه آمریکا دادستان کل معرفی شده را مجرم میداند و یا وزیر بهداشت اعلامی به سبب آنکه چندان به مفهوم واکسن و واکسیناسیون اعتقادی ندارد، مورد انتقاد بسیاری از مردم است. دونالد ترامپ که ۶ نوامبر (۱۶ آبان) به عنوان رئیسجمهور منتحب مردم آمریکا اعلام شد، تا ۲۰ ژانویه (اول بهمن ماه) فرصت دارد تا همکاران خود در کابینه را برای چهار سال آینده معرفی کند.
درباره کابینه احتمالی ترامپ چه میدانیم؟
نامهای اعلام شده برای وزارتخانهها و پستهای دولتی که این روزها از «مارالاگو» اقامتگاه و باشگاه خصوصی دونالد ترامپ در فلوریدا، شنیده میشود، هریک برای خود داستان خاصی دارند. ایلان ماسک، قدرتمندترین حامی ترامپ دستکم در رسانه و فضای مجازی، به پاس تمام تلاش خود، به همراه «ویوک راماسوامی» مسئولیت نهاد جدیدی را در دولت فدرال آمریکا بر عهده خواهد گرفت که از آن به «بهرهوری دولت» نام برده میشود. نهادی که خارج از کابینه است، دو وزیر دارد، فاقد بودجه است و به دولت مشورت خواهد داد تا هزینهها کاهش یابد و اداره کشور بهینه شود.
از میان تمام وزارتخانهها و نهادهای مورد بحث در کابینه انتخابی ترامپ چند وزارتخانه به سبب ارتباط با نظام بینالملل و اثرگذاری بر معادلات منطقهای و جهانی در کانون توجه خبرها و تحلیلها قرار دارند. گرچه برای مثال وزیر بهداشت احتمالی ترامپ یعنی «رابرت اف کندی جونیور» به دلیل برخی مواضع عجیب خود در حوزه درمان وبهداشت به اندازه کافی پرحاشیه بوده اما در حال حاضر وزرای خارجه، دفاع، رئیس سازمان سیا و مسئولان نهادهایی از این دست اهمیت بیشتر دارند.
*مارکو روبیو وزیر پیشنهادی خارجه
«مارکو روبیو» گزینه وزارت خارجه آمریکاست. رقیبی که دست سیاست او را اکنون به متحدی وفادار برای ترامپ تبدیل کرده است. مشهور است به ضدیت با چین، ایران، کوبا و ونزوئلا و گرچه با ارسال سلاح به اوکراین مخالفت کرده اما طرفدار سرسخت ارسال سلاح به اسرائیل است. طرحهای او در ضدیت با جمهوری اسلامی ایران، یکی پس از دیگری در سنای آمریکا مطرح شده همانگونه که ایدههای او در حمایت از رژیم صهیونیستی شهره است. مهاجرزاده کوبایی اکنون یکی از تندروترینها علیه حکومت کوباست و معتقد به مشت آهنین در برابر این حکومت.
*پیت هگست وزیر دفاع پیشنهادی ترامپ
وزیر دفاع مورد نظر ترامپ «پیت هگست» است که در جامعه آمریکا بیش از آنکه کهنه سرباز ارتش شناخته شود، مجری تندروی شبکه فاکس نیوز است. هگست ۴۴ ساله از دیدگاه ترامپ استوار و باهوش وفادار به آنچه او بدان معتقد است. وقتی به آنچه ترامپ میخواهد اعتقاد داشته باشد، دیگر مهم نیست که بسیاری از کهنهسربازان و فرماندهان رده بالای آمریکا این انتخاب را مضحک بخوانند یا نه.
*الیس استفانیک نماینده پیشنهادی آمریکا در سازمان ملل
نمایندگی آمریکا در سازمان ملل هم از دیگر پستهای مهمی است که ترامپ آن را به «الیس استفانیک» نماینده جمهوریخواه مجلس آمریکا واگذار خواهد کرد. مهمترین ویژگی استفنیک، حمایت قاطع از اسرائیل و ترامپ است و در صورت تایید، استفنیک جایگزین لیندا توماس گرینفیلد، سفیر فعلی آمریکا در سازمان ملل خواهد شد.
فرستاده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه قرار است «استیون ویتکاف» باشد. دوست قدیمی ترامپ و از سرمایهداران حوزه املاک و مسکن.
*مایک والتز مشاور پیشنهادی امنیت ملی
«مایک والتز» نماینده مجلس نمایندگان آمریکا و کهنه سرباز ارتش این کشور به عنوان مشاور امنیت ملی ترامپ انتخاب شده است. والتز جانشین «جان بولتون» و «اچ آر مک مستر» مشاوران اسبق و سابق امنیت ملی ترامپ خواهد شد که هر دو در حال حاضر به منتقدان رئیسجمهور منتخب تبدیل شدهاند.
«جان راتکلیف»، مدیر سابق اطلاعات ملی آمریکا قرار است در دولت دوم ترامپ به عنوان رئیس سازمان سیا معرفی شود. این عضو سابق کنگره از تگزاس گرچه با اتهام سیاسیکاری در دوران مسئولیت خود ربروست اما به دلیل تعهد و وفاداری به ترامپ گزینه نخست او برای این پست است.
*سوزی وایلز رئیس دفتر کاخ سفید
«سوزی وایلز» رئیس دفتر کاخ سفید، «تولسی گابارد» هم به عنوان مدیریت اطلاعات ملی، «داگ بورگوم» وزیر کشور، «مت گیتس» دادستان کل، «کریستی نوم» وزیر امنیت داخلی، «لی زلدین» آژانس حفاظت از محیط زیست، «استفان میلر» معاون دفتر کاخ سفید در امور سیاستگذاری، «تام هومن» مدیر مرزی، «بیل مکگینلی» مشاور کاخ سفید، از نامها و پستهای دیگری هستند که تا به امروز به صورت رسمی معرفی شدند و این فهرست هم تا روز تحلیف ترامپ ادامه یافته و تکمیل خواهد شد.
قانون اساسی آمریکا مقرر ساخته است که وزرای وزارتخانهها، رئیس دفتر بودجه و برنامه ریزی، دادستان کل، آژانس محافظت از محیط زیست، نماینده آمریکا در سازمان ملل، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و رئیس شورای اقتصاد برای حضور در آن سمت باید رای اکثریت مجلس سنا را کسب کنند. در این مسیر هم هریک در کمیتههای مختلفی به تشریح برنامههای خود پرداخته و در صورت کسب رای این کمیتهها به سنا معرفی میشود.
ویژگی مشترک تیم ترامپ
«وفاداری» محض به دونالد ترامپ نقطه مشترک تمام کابینهای است که نام آنها تا به امروز از اقامتگاه ترامپ بیرون آمده است. کابینه دوم ترامپ با احتمال بالایی چهرهای پرسابقه و به اصطلاح وزنهای نخواهد داشت و برخلاف دولت نخست، این ترامپ خواهد بود که به آنها افتخار حضور در کابینه را داده و نه برعکس و «رئیس» در این کابینه تماما ترامپ است. شاخص سنی و شخصیتی کابینه دوم با کابینه نخست متفاوت است و اغلب اعضای تیم جدید نئولیبرالهای تندرویی هستند که جهان را فقط برای آمریکا میخواهند.
گرچه برخی رگههای یهودستیزی را در شماری از اعضای کابینه مشاهده میکنند اما کابینه آینده ترامپ به لحاظ حمایت از اسرائیل، تیم رویایی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل است. از وزیر خارجه که دنیا را از بلندیهای اورشلیم میبیند تا الیز استفنیک نماینده مورد نظر ترامپ برای حضور در سازمان ملل که پس از هفت اکتبر بارها به حمایت از جنایات اسرائیل سخنرانی کرده است. این دومین ویژگی مشترک اغلب وزرای دولت آینده آمریکاست. در نهایت مهاجرستیزی هم دیگر ویژگی بسیاری از مقامات دولت آمریکا خواهد بود، آنگلوپروتستانهای واشنگتن برای کاستن از تعداد مهاجران و کند کردن فرایند مهاجرت، حتی حاضرند ۴۰۰ میلیارد دلار هزینه روی دست دولت بگذارند که ترامپ هم چندان بیرغبت به پرداخت این هزینه نیست.
*تولسی گابارد مدیر پیشنهادی اطلاعات ملی
ایران با ترامپ دوم چه خواهد کرد؟
رویکرد و نحوه تعامل دونالد ترامپ با جمهوری اسلامی ایران با توجه به دور نخست ریاست جمهوری او با ابهامات بسیاری روبروست. گروهی معتقدند تاجر کاخ سفید ازبینتیجه بودن رویکرد خصمانه خود در قبال ایران آگاه است و تاکتیک فشار حداکثری را دستکم در کوتاه مدت کنار خواهد گذاشت. گروهی هم معتقدند، ترامپ همان ترامپ ۲۰۱۶ است و از این رو تقابل ادامه خواهد یافت. شماری هم معتقدند ترامپ به لحاظ شخصیتی غیرقابل پبشبینی است و از این رو نمیتوان چندان درباره آینده تصمیمات او تحلیل و پیشبینی درستی ارائه کرد.
با این همه اما شواهد نشان میدهد، زمینی که ترامپ در آن بازی میکند، به پیچیدگی آنچه در رسانهها نمایش داده میشود نیست. گرچه تیمی که او بسته و خواهد بست، با شمشیری آخته علیه ایران و برخی دیگر از کشورها به این میدان آمدهاند اما تمام این رجزخوانیها را باید از زاویه دید ترامپ به جهان ارزیابی کرد، جایی که او معتقد است نباید برای هیچچیری در هیچکجای جهان، آمریکا هزینه کند. جایی که او اعلام کرده است درپی جنگ نیست و نمیخواهد نزاع تازهای به ویژه در خاورمیانه آغاز کند. این نخواستن جنگ اما نه از سر انساندوستی و صلحپروری که از آن روست که تحمیل هزینه جنگی تازه به آمریکا، چیزی نیست که او به رایدهندگان آمریکایی وعده داده است و تامین مالی هزینه جنگ به آسانی گذشته نیست.
از سوی دیگر گرچه ویژگیهای ایرانستیزی تیم ترامپ پررنگتر به نظر میرسد اماوجود اختلافات بسیاری میان همین گروه درباره نحوه این ستیز، امکان وقوع درگیری نظامی را بسیار کاهش میدهد. بازارهای مالی جهان و تاجران و سرمایهگذاران این عرصه از جمله ایلان ماسک اجازه نخواهند داد جنگی، امنیت این سرمایهها را تهدید کند و از این رو جنگ در اوکراین و غزه با روی کار آمدن ترامپ به پایان خود خواهد رسید.
از این رو آرایش نظامی تندروهای کابینه ترامپ بیش و پیش از آنکه در پی جنگ باشد، در پی ایجاد ترسی است که طرفهای خود را وادار به عقبنشستن از خواسته خود کند و از این رو این حربه گرچه ساده به نظر میرسد اما نیازمند پاسخهای قاطع و در عین حال هوشمندانه است.
واقعیت امروز نظم بینالملل به بازیگران خود موضوعاتی را تحمیل میکند که راه گریزی از آن ندارند. یکی از این موضوعات دستکم در حوزه خاورمیانه، قدرتگیری ایران در ۴ سال گذشته بوده است. پذیرش این واقعیت از سوی ترامپ و کنار گذاشتن آزمودههای آزمون پس داده در قبال مردم و دولت ایران میتواند به کاهش تنشها در منطقه و جهان کمک کند. این توصیه خیرخواهانه جمهوری اسلامی ایران است اما در صورت نبود گوش شنوا، آمریکا باید بهتر بداند که ایران بیش از چهاردهه است که آرایش دفاعی خود را در برابر واشنگتن و متحدان منطقهای و فرامنطقهای او حفظ کرده و بازهم توان ایستادن دارد.
نور نیوز∎