به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اهواز، سیدمحمدرضا موالی زاده ظهر دوشنبه در آئین تجلیل از کتابداران خوزستان، فرهنگ مطالعه و کتابخوانی را یکی از مهمترین شاخصهای توسعه و پیشرفت بیان کرد و گفت: مطالعه کتاب سبب ایجاد گفتوگو، کاهش آسیبهای اجتماعی و اضطراب در جامعه میشود.
موالی زاده با بیان اینکه باید بین کتابخوانی و توسعه ارتباطی وجود داشته باشد، تصریح کرد: محور توسعه انسان است و اگر انسان توسعه پیدا کند میتواند فرهنگ را در جامعه ترویج دهد.
وی با توضیح اینکه توسعه دارای ابعاد زیادی چون فرهنگی، محتوایی، شکلی و تمدنی است، افزود: باید به همه ابعاد توسعه توجه داشت زیرا نمیتوان هیچکدام را جایگزین دیگری کرد. بهطور مثال سخت افزار را نمیشود جایگزین نرم افزار و برعکس نرم افزار را جایگزین سخت افزار کرد پس باید به هر دو وجه توجه کرد.
مهارتهای گفتوگوعوامل موجود در کتابخانهها
استاندار خوزستان با اشاره به اینکه کتابخانه فقط قرائتخانه نیست بلکه کارکردهای مختلفی دارد، افزود: مهارتگفتوگو یکی از عوامل موجود در کتابخانهها است و فردی که به کتابخانه میرود صرفاً برای مطالعه نمیرود، بلکه میتواند با صحبت وگفتوگو افکار خود را با دیگران رد وبدل کند که این تضارب افکار اثرگذاری بالایی بر افزایش توسعه و ترویج فرهنگ و هنر دارد.
موالی زاده بیان کرد: برای توسعه استان خوزستان نیازمند انسان توسعهمند هستیم ودر این مسیر جامعهای که به کتاب بپردازد در مسیر توسعه حرکت میکند و مطالعه یکی از مولفههای وجوه نرم افزار توسعه است که باید تبدیل به فرهنگ عمومی شود.
وی افزود: باید فرهنگ مدارا و گفت وگو در جامعه گسترش یابد و همین عامل خود موجب توسعه و پیشرفت استان خواهد شد و کتابخانهها نه تنها مخزن و محل مطالعه کتاب هستند، بلکه میتوانند مکانی برای تبادل نظرات شهروندان و حضور صاحبنظران در موضوعات مختلف، قرار گیرند.
موالیزاده تاکید کرد: استان خوزستان باید محل رفت و آمد پژوهشگران، محققان و صاحبنظران باشد و تلاش شود فرهنگ گفت و گو در لایههای مختلف جامعه در استان گسترش یابد.
وی با بیان اینکه کتابخانهها منحصر به اهدای کتاب نیستند، بلکه محل گفت و گو و کمک کننده به توسعه سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی هستند، اضافه کرد: کتابخانهها آسیبهای اجتماعی را کاهش و وفاق اجتماعی را افزایش میدهند.
وی ادامه داد: مطالعه آستان تحمل افراد را بالا برده و سعهصدری به وجود میآورد که اضطراب و افسردگی را کم کرده و از طریق کتاب درمانی، نشاط بیشتر ایجاد میشود و از سویی مکمل جلوگیری از آسیبهای اجتماعی است.
مطالعه به منطقی شدن رفتار انسان کمک میکند
استاندار خوزستان گفت: بچهها باید با سنت کتابخوانی ارتباط پیدا کرده و نظام ارزشمندی به این سو برود و آثاری که کتاب بر ذهن، جان و خلقیات انسان میگذارد به منطقی شدن رفتار انسان کمک میکند.
در این آئین نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری بیان کرد: فصل ممیز انسان با دیگر موجودات تفکر و دانش است و افتخار شیعیان و مسلمانان تکریم تفکر و اندیشه بی نظیر صدها آیه مستقیم و غیرمستقیم دعوت به اندیشه تعقل و تفکر در قرآن است.
حجتالاسلام سیدابوالحسن حسنزاده با بیان اینکه ارزش انسان به تفکر است، تصریح کرد: کتاب با ثمره افکار و اندیشهها ارزشمند است و امروزه در کنار کتاب ابزارهای دیگری چون: فضای مجازی و رسانههای دیداری وشنیداری میتوانند به اندیشهها کمک کنند.
وی گفت: خوزستان منابع عظیمی دارد و باید بتوانیم با استفاده از این منابع به رتبههای بالاتر در آموزش و پرورش برسیم. و موضوع کتابخوانی نقش بسیار مهم در جایگاه آموزش و پرورش دارد.
وی افزود: باید بتوانیم دسترسی به کتابخانهها را در روستاهای فاقد کتابخانه ایجاد کنیم و اگر روستائیان با کتاب مانوس شوند، دانش آنان ارتقا پیدا میکند.
یک هزار و۳۵۵ برنامه در هفته کتابخوانی
در این مراسم مدیرکل کتابخانههای عمومی خوزستان با بیان اینکه در هفته کتابخوانی یک هزار و ۳۵۵ برنامه توسط کتابداران در حال برگزاری است، اظهار کرد: از ۲۴ تا ۳۰ آبان ماه برنامههای متنوعی در کتابخانههای عمومی استان برگزار میشود و مهمترین آن افتتاح کتابخانه دانش شهرستان کارون و آغاز جشنواره طعم کتاب با عشایر است.
عباس حسین زاده افزود: اگر دستگاهها و نهادها در برگزاری رویدادها به کمک ما بیایند، قطعاً رویدادهای بزرگی خلق میشود.
وی با اشاره به اجرای طرح اهدای کتاب، اهدای دانایی در خوزستان بیان کرد: در سال گذشته اهدای کتاب از شرکت آب جنوب با ۱۰۰ هزار نسخه آغاز شدو پس از ارزیابی تعداد ۴۰ هزار نسخه وارد مخزن کتابخانههای استان شد.
یادآوری میشود: در این مراسم از کتابخوانان برتر، کتابداران برگزیده و خیرین کتاب تجلیل شد.
∎