شناسهٔ خبر: 69776452 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

یادداشت؛

جزیره‌های مستقل، سرزمینی یکپارچه می‌شوند؟!

خراسان‌رضوی- پژوهشگر و فعال حوزه کتاب گفت: سند ملی خواندن و ترویج مطالعه مفید، چراغ راهی روشن و مشخص در راستای ایجاد تمرکز، هم‌افزایی و هم‌سویی دستگاه‌ها در امر کتاب‌خوانی است.

صاحب‌خبر -

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - احسان سیفی، پژوهشگر و فعال حوزه کتاب: سی و دومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «خواندن برای همدلی» از تاریخ ۲۳ لغایت ۳۰ آبان‌ماه آغاز شده است. شعاری که پیش از این و در روزهای نخستین سال، گام‌های ابتدایی تحقق آن حداقل در حوزه اجرایی، با ابلاغ سند ملی خواندن و ترویج مطالعه مفید، شکل گرفت.

سند ملی خواندن و ترویج مطالعه مفید با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ توسط رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ شد. در سطح ملی بیش از ۲۱ وزارتخانه، سازمان، نهاد و دستگاه برای رسیدن به چشم انداز این سند موظف، همکار و همدل شده‌اند.

در برش استانی البته، کارگروهی مرکب از مدیران استانی زیرمجموعه دستگاه های عضو کارگروه ملی، به ریاست استاندار تشکیل می شود. سیاستگذاری و تدوین برنامه‌ها، تنظیم وظایف دستگاه‌ها، نظارت بر اجرای مصوبات کارگروه و انجام وظایف، رصد تحقق اهداف سند و … از جمله مهم‌ترین وظایفی است که باید مجموعه رصد و پیگیری کند.

آن‌طور که پیداست؛ یکی از اصلی‌ترین وظایف این کارگروه فراهم کردن مسیری مشخص برای وحدت، یکپارچگی و مشارکت تعداد کثیری از دستگاه‌ها و نهادهای دست‌اندرکار، در انجام امور مرتبط با خواندن است. این هم‌افزایی قرار است مقابل موازی کاری دستگاه‌های متولی امر که همواره محل چالش جدی صاحب‌نظران این عرصه بوده است و با هدر رفت منابع، از کارآیی و بهره‌وری انجام فرآیندها می‌کاهد، بایستد. این مشارکت و هم‌مسیری سند ملی خواندن؛ باعث یکپارچه‌سازی تصمیم‌های حوزه کتاب در سطح ملی و البته استان‌ها خواهد شد.

کم‌ترین نتایج آن در صورت اجرا؛ شفافیت ورود و خروج درآمدها و تاثیرات کمی و کیفی آن در حوزه کتاب‌خوانی، اخذ تصمیمات کارشناسی صحیح در دستگاه‌های دارای تخصص مرتبط، اجرای دقیق اسناد بالادستی، جلوگیری از اتلاف زمان و منابع، تجمیع قدرت در راستای رسیدن به اهداف مشترک و در نهایت توسعه و ترویج مطالعه مفید و خواندن خواهد بود.

سند ملی خواندن و ترویج مطالعه مفید، چراغ راهی روشن و مشخص در راستای ایجاد تمرکز، هم‌افزایی و هم‌سویی دستگاه‌ها در امر کتاب‌خوانی است که در صورت اجرا و پیاده‌سازی صحیح، تهیه و تدوین سیاست‌های مشترک و یکپارچه در این سند، مانع از جزیره‌ای و مستقل عمل کردن در حوزه کتاب‌خوانی خواهد شد و این امر قطعاً در بلندمدت، تاثیرات عمیق و محسوسی را در بخش کتابخوانی در پی خواهد داشت.

آغاز هفته کتاب و حضور استاندار جدید، بهانه خوبی برای برگزاری نخستین نشست کارگروه سند ملی خواندن و ترویج مطالعه مفید در سطح استان است. جمعی که نقشه کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت دستگاه‌ها در زمینه کتاب‌خوانی را در یک مسیر واحد و مشخص تبیین و تعریف نمایند و کلیه مجموعه‌ها رادر قالب جریانی یک‌دست، با هدفی مشخص، رقابتی سالم، اقداماتی متمرکز، تاثیرگذار و فعالیت‌هایی هویت‌ساز گردهم آمدند.

امید است؛ مجموعه اقداماتی که مبتنی بر سند ملی خواندن و ترویج مطالعه مفید و نیز براساس تقویت همکاری و مشارکت بین دستگاه‌ها شکل می‌گیرد، ضمن حذف اقدامات جداگانه در جزیره‌های متعدد و مستقل اجرایی، مقدمات ایجاد سرزمینی یکپارچه را برای ترویج مطالعه مفید و خواندن فراهم نماید.