شناسهٔ خبر: 69772428 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

مدیر باغبانی جهادکشاورزی یزد:

۸۰۰۰ هکتار باغات پسته یزد شناسه‌دار شدند/سهم ۵ درصدی بازار اروپا از صادرات پسته ایران

مدیر باغبانی جهادکشاورزی یزد ضمن اشاره به سهم پنج درصدی بازار اروپا از صادرات پسته ایران، اهمیت تولید بر مبنای خواست و تقاضای بازار را یادآور و اعلام کرد: طرح مشترک فائو و ایران در راستای زنجیره تولید پسته سالم‌تر و بهره‌ورتر در استانهای پسته‌خیزی مانند یزد در حال اجراست.

صاحب‌خبر -

سطح باغات استان یزد حدود ۷۰ درصد مجموع سطح زیرکشت یعنی معادل ۹۲ هزار هکتار است که دو سوم این سطح به دلیل محدودیت‌های کمی و کیفی منابع آبی به الگوی کشت محصول پسته اختصاص‌ یافته است.

بر همین اساس سطح پسته‌زارهای استان بالغ بر ۶۳ هزار هکتار برآورد میشود که البته از این میزان ۵۶ هزار هکتار بارور است و بنا بر پیش‌بینی‌های مسئولان جهادکشاورزی استان، امسال ۵۰ هزار تن پسته از آنها برداشت شده است.

البته پسته استان یزد که بیشترین آن از شهرستان خاتم، ابرکوه و اردکان و در ارقام اکبری، کله قوچی و احمد اقایی برداشت می‌شود، به دلیل رنگ و طعم منحصر به فرد دارای ارزش صادراتی است به نحوی که حدود ۷۰ درصد آن به کشورهای همجوار صادر و ۳۰ درصد باقی مانده در بازارهای داخلی به فروش می‌رسد.

اخیراً خبری مبنی بر احتمال ممنوعیت صادرات پسته به اتحادیه اروپا از طرف کمیسیون کشاورزی اتاق ایران مطرح شده که بسیاری از پسته‌کاران استان را نگران کرده است ولی به گفته مدیر باغبانی جهادکشاورزی استان یزد، از ابتدای سال جاری اقداماتی در راستای طرح مشترک فائو و ایران در راستای زنجیره تولیدپسته سالم‌تر و بهره‌ورتر در دستور کار قرار گرفته است.

این طرح با هدف افزایش سلامت و بهره وری پسته در کل سیستم مدیریت زنجیره تامین از طریق یک رویکرد جامع از «مزرعه تا سفره» به نفع کشاورزان،  فرآوری کنندگان، توزیع کنندگان و مصرف کنندگان خواهد بود.

«محمدمهدی شطرنجی» در گفت‌وگو با ایسنا، ضمن تاکید بر این که بنا بر اعلام انجمن پسته ایران،  در حال حاضر ممنوعیتی برای صادرات پسته ایران به اروپا وجود ندارد و استانداردها و درخواست‌های اتحادیه اروپا طی روزهای ۱۸ و ۱۹ نوامبر (۲۸ و ۲۹ آبان ماه) مشخص خواهد شد، می‌گوید: البته اختلاف فنی در دستورالعمل‌های بهداشتی از طرف کشور واردکننده محصول در سال‌های گذشته‌ نیز وجود داشته و مطالبه به حقی است، کما این که همه کشورهای صادرکننده نیز تولید را بر مبنای خواست و تقاضای بازار در دستور کار خود می‌دهند.

وی با بیان این که مسئله سلامت محصول پسته مربوط به اطمینان از عدم آلودگی آن به آفلاتوکسین براساس استانداردها کشور مقصد یک موضوع جدید نیست، خاطرنشان می‌کند: طرح مشترک ایران و فائو نیز به همین منظور از ابتدای امسال مورد اهتمام قرار گرفته و یزد در کنار استان‌های کرمان و خراسان در این رابطه اقداماتی اجرایی را آغاز کرده است.

مدیر باغبانی استان به صدور کد شناسایی برای باغات پسته به عنوان یکی از الزامات این طرح اشاره و عنوان می‌کند: تاکنون نزدیک به ۸ هزار هکتار از اراضی کشت پسته در استان شناسه‌دار شده‌اند.

وی همچنین از اقدامات صورت گرفته در جهت رصد و پایش فعالیت ۱۷۳ ترمینال صنعتی و نیمه‌صنعتی پسته در استان به عنوان یکی از بخش‌های چالش برانگیز و بحرانی در این رابطه خبر داده و می‌گوید: امیدواریم در قالب اقدامات آموزشی و نظارتی در دستور کار و با همکاری بهره‌برداران، شاهد ارتقای سلامت و بهره‌وری پسته استان و جلوگیری از بروز هر گونه مشکلی برای تولیدکنندگان این محصول در استان باشیم.

البته شطرنجی سهم بازار اروپا از صادرات محصولات پسته ایران را تنها پنج درصد یعنی هفت هزار و ۵۰۰ تن از مجموع ۱۴۰ هزار تن پسته صادراتی ایران ذکر و تصریح می‌کند: عدم انطباق در سلامت تنها در ۱۶ مورد از ۲۲۶ محموله یعنی حدود هفت درصد محصولات کشورمان روی داده است که این اخطارها در مورد سایر رقبای پسته کشورمان مانند آمریکا و ترکیه نیز به همین میزان است.

این مسئول در عین حال بر تلاش کشورمان همانند دیگر رقبا برای حرکت در مسیر استانداردسازی مراحل سه‌گانه بخش کشاورزی تاکید می‌کند و می‌گوید: خوشبختانه طی سفر رئیس اتحادیه خشکبار ایران به همراه هیئت متخصص به اروپا، مذاکراتی به شرط نظارت سختگیرانه‌تر مانند انجام دو مرحله آزمایش برای محصولات صادراتی به اتحادیه اروپا انجام و در همین راستا فرصتی شش ماهه برای سازمان‌دهی و تبیین پایش و نظارت بر مسیر کریدور سبز صادراتی داده شده است که امیدواریم همه بهره‌برداران تولید و عرضه پسته کشورمان در این مرحله با عوامل اجرایی همکاری لازم را داشته باشند.

انتهای پیام